RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Editie NL

Drugsafval anoniem bij de milieustraat brengen? 'Een naïef plan'

Een grote dumping in een natuurgebied in Arnhem vorig jaar Beeld © ANP

Drugsafval anoniem inleveren bij de milieustraat in Arnhem. Het is een plan van de Arnhemse Ouderen Partij en D66. Volgens de partijen moet het ervoor zorgen dat er geen drugsafval in de natuur gedumpt wordt. Goed voorstel of een absurd idee?

Het is regelmatig raak. Vorig jaar telde de politie 191 drugsdumpingen in de natuur. De giftige stoffen worden het vaakst achtergelaten in Noord-Brabant, gevolgd door Gelderland en Limburg.

Geen strafvervolging

Daar moet een einde aan komen, vindt de Arnhemse Ouderen Partij. "We hebben een paar maanden geleden een motie ingediend", vertelt fractievoorzitter Nico Wiggers. "Het voorstel is om criminelen drugsafval in te laten leveren bij de milieustraat, zonder strafvervolging."

'Politie
Lees ook:
'Politie ontdekt meer drugslabs, vooral in Oost-Nederland'

"Op die manier voorkom je dat de afvalstoffen schade toebrengen aan het milieu. Jaarlijks zijn er tientallen dumpingen alleen al in Gelderland, in natuurgebieden en op boerengrond. Op zo'n plek gaan planten en dieren dood door de vaten vol chemisch drugsafval."

De partij is bang voor gevaarlijke situaties. Wiggers: "Stel je voor dat aan het hardlopen bent in het bos en je bent getuige van een drugsdumping. Of dat kinderen ermee in aanraking komen. We willen niet wachten op de eerste slachtoffers van chemische dumpingen."

Geen steun van gemeenteraad

Steun vanuit de gemeenteraad krijgt de partij echter niet. Tijdens een vergadering werd het idee afgedaan als 'naïef'. "We hebben daarom besloten ons voorstel bij de gemeenteraad in te trekken", aldus Wiggers.

'Dumpen
Lees ook:
'Dumpen doe je niet': campagne moet natuur Brabant schoon krijgen

Misdaadjournalist Mick van Wely denkt er hetzelfde over. "Ik acht de kans klein dat criminelen hun drugsafval bij de gemeente gaan inleveren", zegt Wely. "Ze gaan niet het risico lopen dat er allemaal camera's hangen en dat ze achterhaald worden. Als ze je drugslab traceren kun je een aantal jaren de bak in. In die zin is het een naïef plan."

Drugsproductie faciliteren

Wely vindt ook dat er met het plan een fout signaal afgegeven wordt. "Ik vind dat je drugsproductie hiermee faciliteert. Je zegt tegen criminelen: produceren jullie de drugs, dan ruimen wij jullie afval op. In plaats daarvan moet je juist die drugsproductie hard aanpakken."

Bekijk hier de video

01:40