RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Jongeren drinken op het platteland een stuk meer dan in de steden

Beeld © ANP

Het verschil tussen jongeren in steden en landelijk gebied is opmerkelijk als het gaat om het drinken van alcohol. Met name in Twente, de kop van Noord-Holland, Friesland, Groningen en Zeeland drinken middelbare scholieren tussen de twaalf en vijftien aanzienlijk meer dan in andere regio’s.

Dat blijkt uit onderzoeken van het Trimbos-instituut, de GGD’en en het RIVM. "Ongeveer tweederde van de jongeren in de provincie Groningen en het hele noorden heeft ooit een glas alcohol gedronken. Dat is heel hoog", stelt Jeroen Kuiper, die namens de GGD onderzoek in de provincie Groningen deed.

Hij vindt het opvallend dat veel jongeren ooit een glas alcohol hebben gedronken, maar ziet tegelijkertijd dat het aantal jongeren dat frequent drinkt, afneemt. Dat is volgens hem de positieve kant van het verhaal.

Onze jongeren drinken meer dan Polen

Toch doen we het in Nederland nog niet heel goed in vergelijking met andere landen. "Als je op Europees niveau kijkt, zie je dat we nog steeds stevig drinken." Nederland staat in Europa op plaats acht. "We zien wel dat het beter gaat, maar we moeten van ver komen."

Sinds 2014 is de leeftijd om alcohol te kunnen kopen verhoogd van 16 naar 18 jaar. Volgens Kuiper heeft dat echter weinig geholpen om de fles uit de handen van Nederlandse jongeren te krijgen. "Blijkbaar heeft het puur aanpassen van een wet niet heel veel effect", zegt hij.

Dit doet alcohol met het brein van een puber

02:14

Platteland tikt meer weg

Er zijn wel duidelijke verschillen te zien per regio. Uit de cijfers van de GGD’en blijkt dat onder andere in Brabant, Limburg-Noord, Zuid-Holland, Twente, Drenthe, Groningen, Friesland en Zeeland meer jongeren ooit alcohol hebben gedronken dan het landelijk gemiddelde.

In de stedelijke regio’s Amsterdam en Haaglanden zijn de cijfers opvallend laag. In de hoofdstad geeft twee op de vijf jongeren aan ooit weleens gedronken te hebben. Een mogelijke verklaring voor deze verschillen zit volgens de onderzoekers in de omgevingsfactoren en achtergrondkenmerken van de jongeren. Zo drinken jongeren met een allochtone achtergrond over het algemeen aanzienlijk minder en zij wonen voornamelijk in de stedelijke regio’s.

Zuipkeet op eigen terrein

Twente is weer een uitschieter de andere kant op: dit is de regio met het hoogste percentage binge-drinkers, jongeren die vijf of meer drankjes bij een gelegenheid drinken. 26,7 procent gaf aan dit in de afgelopen vier weken te hebben gedaan. "Het is moeilijk om daar iets aan te doen, omdat de ouders het goedkeuren. Voorlichten zou wellicht kunnen helpen", zegt Marieke Weernink van GGD Twente.

Gezondheid
Lees ook:
Gezondheid Nederlandse jongeren goed, maar alcohol is een probleem

Een bekend fenomeen onder de Twentse jongeren en jongeren in andere plattelandsgebieden is de 'zuipkeet'. "Veel jongeren die nog geen achttien zijn, drinken op eigen terrein in een keet", zegt Weernink, die ziet dat alcohol in de helft van de gevallen in Twente samen met de ouders wordt gedronken.