U blokkeert onze banners :(

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want Nieuwskoerier.nl is mede dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Help ons door Nieuwskoerier.nl te whitelisten

Binnenland
  • 9
Door personeelsgebrek is één op de tien IC-bedden nu al structureel niet in gebruik. Voor verpleegkundigen is ontevredenheid over het salaris de meest voorkomende reden om naar ander werk te zoeken. De instroom blijft daardoor al jaren achter bij de behoefte. ...

13 dagen geleden door Hollander1967

REAGEER MET EEN EMOJI
4
1
1
2

We moeten er achter komen dat rechts afbraakbeleid sinds Bestek '81 zal leiden tot het sterven van zieke mensen. 2,3 IC-bed per 100.000 inwoners is het laagste aantal in europa en volstrekt onvoldoende in iedere situatie, laat staan een pandemie. Rechts beleid van bezuinigingen en sloop heeft de nederlander die ook nog eens torenhoge zorgkosten betaald, niet meer te redden gemaakt.

De halvering van het aantal IC-bedden vanaf 2018 zal zorgen voor een ramp met een vergrijzende bevolking. Zijn uw ouders nog in leven? Bereid u maar voor op het ergste! Nederland is op zorggebied naar derde wereldniveau afgebroken.

Rechts afbraakbeleid heeft dat alles kapot gemaakt en het is makkelijker om te slopen dan om te bouwen. Wie gaat rechts neoliberalisme hierop aanspreken?

1 Hollander1967    
13 dagen geleden door Hollander1967
8
Meld

@1 Rechts afbraakbeleid? Rutte's afbraakbeleid en de VVD is aardig links te noemen, alleen strooit hij met geld naar de multinationals dat hij eigenlijk in de verdere opbouw van Nederland moet stoppen.

2 gaulette    
13 dagen geleden door gaulette
4
Meld

-
Politiek persisteert in het koeioneren van zorgpersoneel.
Dit is al decennia gaande. Decennia bezuinigen en kaasschaafpolitiek.
Verkeerd politiek beleid vanaf het begin van de crisis en dan nu echt paniekvoetbal.
Men ziet de bui al hangen als het straks herfst wordt en misschien een tweede coronapiek zich aandient. En nog steeds niet de goede maatregelen nemen. Lekker eigenwijs en arrogant blijven.
-
Decennia wanbeleid gaat nu zijn wrange vruchten afwerpen.
En nu gaat men daar lekker mee door.
En uiteraard neemt geen enkele politicus er ooit de verantwoordelijkheid voor.
Het is immers dat "rot zorgpersoneel" dat niet wil luisteren.
En dat terwijl die mensen al hun benen uit hun lijf lopen.
BAH!
/-
-

3 MrCally1    
13 dagen geleden door MrCally1
1
Meld

Zoals @3 zegt ; Rutte 3 en 2 hebben de gehele zorg ten diepste verneukt , met de hulp van de PvdA.

4 Chat Baker    
13 dagen geleden door Chat Baker
4
Meld

@4 En toen er gestemd moest worden over een salarisverhoging voor het zorg personeel is het o.a. mis gegaan omdat PVDA lul Asscher op de gang stond belangrijke dingen te doen. De hufter. Maar wel hartjes laten ophangen en mensen laten klappen voor het zorg personeel en daarna het zorgpersoneel een salarisverhoging door hun neus boren. Wat voor een stronthoop ben je dan? Overigens Rotte had die salarisverhoging toch tegengehouden. Nog zo'n waardeloos figuur die het zo erg op had met het hardwerkend zorgpersoneel.

5 dmpr2.3    
13 dagen geleden door dmpr2.3
3
Meld

@2 Straks gaat u de SP nog de schuld geven van het afbreken van de zorg. De meeste mensen hebben de rechtse framing wel door nu en nee 'geld strooien naar multinationals (kapitaal)' is niet links maar dat ziet u zelf ook wel gezien het tweede deel van uw zin. Er is geen enkele neoliberale rechtse partij die de multinationals aanpakt en het geld (middelen en macht) wil herverdelen.

Hierbij de sociaal economische definitie van Rechts:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Rechts_(politiek)

De FvD zie ik hier nog niet in staan maar gezien Baudet's positie t.a.v. de neoliberalisering, zijn weigering om het kapitaal evenredig te laten betalen aan de milieuheffing, en zijn ontheffing van het kapitaal van gemeenschapsgelden (belasting), kunnen we de FvD duidelijk aan de rechterkant scharen.

6 Hollander1967    
13 dagen geleden door Hollander1967
5
Meld

@5 Nee, hoor, ook met Asscher's stem, had dat voorstel geen meerderheid gehad. Het voorstel is weggestemd door Rechts, niet door Links. Rechtse partijen hebben tegengestemd, linkse partijen hebben vóór gestemd.

7 Hollander1967    
13 dagen geleden door Hollander1967
4
Meld
8 dmpr2.3    
13 dagen geleden door dmpr2.3
2
Meld

@6 Waar noem ik de SP?

9 gaulette    
13 dagen geleden door gaulette
2
Meld

@2 Hmm, de link werkt weer eens niet op NK, even knippen en inde adresbalk plakken.
Dan werkt het vreemd genoeg wel. Misschien aandachtspuntje voor de redaktie.

10 Hollander1967    
13 dagen geleden door Hollander1967
2
Meld

Salaris in de zorg is overigens prima in orde, echter de werkdruk is veel te hoog. Veel te weinig verplegend personeel op afdelingen etc.
Daar zou acuut iets aan moeten worden gedaan.

11 JustMe    
13 dagen geleden door JustMe
5
Meld

@9 In het spectrum staat de VVD aan de rechterkant. Maar misschien kunt u eens uitleggen wat er zo 'links' is aan de VVD?

@11 Gewoon blijven ontkennen. Hoe stelt u voor om het tekort aan personeel op te lossen dat zegt te weinig salaris te krijgen?

12 Hollander1967    
13 dagen geleden door Hollander1967
5
Meld

@12 , Wat is dan genoeg salaris voor mbo verplegen personeel € 100.000,-/ jaar ?
Noem eens een bedrag op wat nu te laag is ?

13 JustMe    
13 dagen geleden door JustMe
2
Meld

och och, een aantal verplegers hier op het draadje die aan het minnen zijn?
Zet hier nu eens neer wat een gemiddelde verpleegkundige verdiend (bruto/jaar, incl ORT, Vakantietoeslag etc etc, dus alles). Zet daarbij aantal uren/week (contract), aantal verlof + atv/adv dagen.

14 JustMe    
12 dagen geleden door JustMe
2
Meld

@13 mbo verplegend personeel wat zeer goed op hun waren zijn er door van Rijn, PvdA, in RutteII eruit gegooid want er moest HBO verplegend personeel op die functies komen. Tja en daar zijn HBO verplegende niet voor en die worden dan zzp’er met een veel beter salaris.

Dus afbraak zorg dankzij de PvdA in Rutte II.

15 Pluten1    
12 dagen geleden door Pluten1
3
Meld

@13 Wat is genoeg?

Misschien moeten de lasten naar beneden, te beginnen met de woonlasten. Want die maken het leven in ons land zo duur.

Het NIBUD heeft ooit een norm gesteld voor kale woonlasten. Die mogen maximaal 35% van je netto inkomen bedragen. Een verpleegkundige dient een inkomen te krijgen waar hij/zij de woonlasten van kan betalen. Na een MBO-opleiding mag een opgeleide een woonruimte verwachte. De gemiddelde huurprijs is ca €,15- per vierkante meter en de gemiddelde woninggrootte is 65m2.

https://www.pararius.nl/nieuws/huurprijsstijging-in-vrije-sector-koelt-af#:~:text=%E2%82%AC%2023%2C68%20per%20vierkante,per%20vierkante%20meter%20per%20maand.
https://www.beaufortmakelaars.nl/nederlander-heeft-gemiddeld-65-m2-woonoppervlakte/

Dat is 975 euro per maand aan kale woonlasten. Dit delen door 35 en vermenigvuldigen met 100 geeft € 2786,- aan netto inkomen. En dat is dan gebaseerd op alle randvoorwaarden want gaat uit van de maximale 35% grens van de NIBUD norm.

Ervan uitgaande dat de verpleegkundige de gemiddelde 36% belasting betaalt, kom je op een bruto inkomen van 3800 euro bruto ofwel (x13) € 50.000,- per jaar. En dan is het dus nog geen vetpot. Dan ga ik uit van een 40 urige werkweek of een 32 urige werkweek met toeslagen.

https://www.floorzorgt.nl/floor-onderzoekt/wat-verdien-je-eigenlijk-de-zorg-alle-salarissen-op-een-rij

16 Hollander1967    
12 dagen geleden door Hollander1967
2
Meld

@16 Je kan natuurlijk ook starten in de sociale sector met huren, dan liggen de lasten al wat anders.
Het probleem ontstaat natuurlijk als we allemaal op 10m2 van het land willen gaan wonen dat daar de lasten enorm omhoog gaan. Is dus een eigen keuze van velen om in een dure stad te gaan wonen op zoek naar "geluk" en een druk "sociaal" leven. Waarom zouden de rest van de belastingbetalers daarvoor moeten opdraaien ?

Wat ik al eerder zei, veel ellende (salaris, woonlasten, overbelast ov, files etc) kan je voorkomen als de regering is eens meer aan economische spreiding ging doen over het hele land. Dan voorkom je dat mensen met een modale baan geen woning meer kunnen krijgen, dan voorkom je leegloop en vergrijsing in de andere gebieden.

Je kan niet onbeperkt maar aan salarisverhoginen gaan beginnen, bovenal daar los je niks mee op aan de werkdruk.

Jij wilt iedereen naar 1,5x/2x modaal inkomen zetten, dan prijzen we onszelf (als nederland) uiteindelijk uit iedere markt.

17 JustMe    
12 dagen geleden door JustMe
2
Meld

????????????

18 JustMe    
12 dagen geleden door JustMe
1
Meld

ging wat verkeerd

19 JustMe    
12 dagen geleden door JustMe
0
Meld

Meer geld naar de zorg, zeker !
Maar dan voornamelijk voor extra vast personeel in de eerste plaats.

20 JustMe    
12 dagen geleden door JustMe
2
Meld

overigens even simpel uit google gehaald:

"Als beginnend intensive care verpleegkundige kun je rekenen op een bruto salaris van €2.335,- en €2.590,-. Naarmate je doorgroeit in je functie kan het maximale salaris liggen tussen de €2.580,- en €3.920,-. Deze bedragen zijn exclusief 8% vakantiegeld en een eindejaarsuiterking."

https://www.youchooz.nl/beroepen/intensive-care-verpleegkundige/salaris#:~:text=Als%20beginnend%20intensive%20care%20verpleegkundige,8%25%20vakantiegeld%20en%20een%20eindejaarsuiterking.

dus zo fout zijn de salarissen helemaal niet.

21 JustMe    
12 dagen geleden door JustMe
1
Meld

indeed:
https://www.indeed.nl/salaries/ic-verpleegkundige-Salaries
gemiddeld: 3400euro
bereik: 1700-5200 euro

22 JustMe    
12 dagen geleden door JustMe
1
Meld


"En, leuk om te weten: als je onregelmatige werktijden hebt, komt er een onregelmatigheidstoeslag bovenop je salaris. De toeslagen voor de uren die als onregelmatig worden beschouwd, liggen tussen de 22% en 60%, maar soms zelfs op 72%. Dat kan dus behoorlijk oplopen!"

23 JustMe    
12 dagen geleden door JustMe
0
Meld

@17 Ik ben bewust uitgegaan van de gemiddelden waarbij de extremen eruit zijn gehaald dus verdraai die cijfers niet. Sociale woonruimte is er volgens de neoliberalen niet voor de middeninkomens. Die is bedoeld volgens dat model voor de onderlaag van de bevolking. Wij mogen betalen voor de armoede en het kapitaal gaat er met de vrucht van onze inspanning vandoor. Socialize losses, privatize wins, is hun ideologie. U wilt verpleegkundigen bij de onderlaag van de bevolking scharen. Een opgeleide verpleegkundige is niet perse een jeugdige. Ook mensen van 30 jaar of ouder worden verpleegkundige. Dus starten met sociale woonruimte is gebaseerd op een beeld uit de vorige eeuw. Er is niet meer voldoende sociale woonruimte om aan dat beeld te kunnen voldoen in de huidige neoliberale ideologie. De betaalbare zusterflats zijn massaal gesloten.

We prijzen ons uit de markt door de speculatie met hoge woonlasten. De speculanten met het kapitaal (banken, projectontwikkelaars huisjesmelkers en verzekeraars) verdienen hun geld door ons uit te persen met niets doen. Sociale woonruimte is er niet en misschien moet daar dan meer gebouwd worden? Maar dat doen de neoliberalen niet. Waarom niet? Mede omdat dan de kapitalen die banken en verzekeraars hebben zitten in de opgepompte waarde van woonruimte, leeglopen. Het past zoals gezegd niet in hun ideologie. We zitten dus gevangen in de gevangenis van lucht die zij in het vastgoed hebben gebouwd en die zij in stand houden.

Dus zolang dat systeem bestaat kun je het mensen niet kwalijk nemen dat ze zoeken naar banen met hogere inkomens. Dat is toch het doel van dat systeem? Dat systeem klapt nu uit elkaar. Want mensen gaan geen zorgpremie meer betalen als er geen goede zorg tegenover wordt gegarandeerd. Ook verpleegkundigen moeten voldoende worden betaald en niet meer gebaseerd op een model en gedachte die u voor ogen staat van 50 jaar geleden die geleidelijk is afgebroken.

https://www.rvdw.nl/transformatie-en-nieuwbouw-bronovo/

24 Hollander1967    
12 dagen geleden door Hollander1967
1
Meld

@24 Zie mijn salaris indicaties, is niks mis mee met het salaris.
Werkdruk, ja die is veel te hoog, dat eerst oplossen, worden de mensen vanzelf vrolijker.

Overigens ben ik niet geheel oneens met je betoog tegen het groot kapitaal.
Ik vertel een gelijktrekkend verhaal zelf zeer vaak tegen mensen (o.a. mijn eigen baas question ).

25 JustMe    
12 dagen geleden door JustMe
0
Meld

@21 @22 Dan zit je nog steeds 500 euro te laag met je gemiddelden.
Bovendien zijn er net als in het onderwijs veel meer mensen die minder dan 2800 bruto verdienen. Het gemiddelde wordt opgetrokken door de 10% die topsalarissen verdienen van uw 100.000 en meer. Dat zijn echter vaak geen handen aan het bed maar managementfuncties.

26 Hollander1967    
12 dagen geleden door Hollander1967
1
Meld

@25 U gaat uit van de extremen die het gemiddelde omhoog trekken. Mijn link @16 gaat uit van de grootste groep:

"Wat verdien je in de zorg?
Goed, dan is het nu tijd voor de salarissen in de zorg. Het draagt te ver om ze allemaal te noemen, maar met deze zeven functies heb ik de grootste groep zorgverleners (niveau 2 - 6) gedekt. Komen ze:"

27 Hollander1967    
12 dagen geleden door Hollander1967
1
Meld

@27 , nee zijn gemiddelde salarissen, volg de linkjes.

28 JustMe    
12 dagen geleden door JustMe
0
Meld

Het is natuurlijk ook niet juist om prijzen in een zeer overspannen/overtrokken woningmarkt te gaan bekijken wat een salaris zou moeten zijn. Zeker in een woningmarkt die gebaseerd is op 2verdieners ga je er dan nooit uitkomen. Woningmarkt is aparte discussie.

29 JustMe    
12 dagen geleden door JustMe
0
Meld


@28 @39 Ik heb je linkjes gevolgd en een gemiddelde verpleegkunidge zit niet op €3.920,-. Mijn link laat dat al duidelijk zien maar misschien is dit nog duidelijker voor u:
https://www.intermediair.nl/beroepen-functies/zorg/salariswijzer-wat-verdient-een-verpleegkundige-met-hbo?utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F
Dit is dus een gemiddeld hbo-verpleegkunde bruto salaris, 2914 euro bruto per maand.

Het maximale salaris voor een HBO-verpleegkunidge:
https://www.zorgenwelzijnplein.nl/infopunt/verdienen-caos
MBO-verpleegkunidgen zitten daar natuurlijk onder.

Dus wat betreft uw 'cijfers' .... Ik ga uit van de realiteit u gaat uit van de maxima.
Ik kan natuurlijk ook uit gaan van maximale huurprijzen zoals die in amsterdam mar doe dat bewust niet.

U wilt niet gaan sturen op woonlasten maar vraagt zich niet af waar die overspanning vandaan komt. Sociale woonruimte is er niet voor deze mensen. Wellicht erkent u dat nu eens. Een gemiddelde verpleegkundige heeft niet eens recht op een sociale woning. want daar is het inkomen net iets te hoog voor. We leven in een vraag/aanbod model en de lonen dienen mee te stijgen met de lasten. Als dat niet gebeurd, vindt er ouderwetse uitbuiting plaats en daar zien we nu de gevolgen van.
30 Hollander1967    
12 dagen geleden door Hollander1967
1
Meld

Als je gaat sturen op woonlasten, gaan die gewoon mee omhoog zodra je alle salarissen merkbaar omhoog doet. Want zoals u het uitlegt, zou die 50.000 bruto zo'n beetje het minimum loon in Nederland moeten worden.

31 JustMe    
12 dagen geleden door JustMe
0
Meld

ja ik weet het niet hoor,
"Volgens het Intermediair Salariskompas verdient een verpleegkundige met hbo achtergrond gemiddeld 2914 euro bruto per maand. Mensen in dit beroep werken gemiddeld 31 uur per week.

Van bijna alle verpleegkundigen is het salaris gebaseerd op een cao (96 procent). Iets meer dan de helft van de mensen die het Salariskompas invulden (52 procent) krijgt bovenop zijn of haar loon een eindejaarsbonus. 25 procent krijgt vakantietoeslag."

31uur, dat noem ik parttime werken, als ik dat omsla naar 40uur kom je op ruim 3800euro uit

kom nog bij velen een bonus bij etc, en vak.toeslag.

maar goed we blijven rondjes draaien

32 JustMe    
12 dagen geleden door JustMe
0
Meld

@32 U heeft gelijk het salaris is niet slecht, wel de werkdruk.
Ik ben nu 45 jaar verpleegkundige en heb nooit tekort gehad.
Het laatste jaar voor ik ziek werd werkte ik nog 24 uur en kwam nog met ong 2200 euro thuis, veel avonden en weekenden en dat tikt aan.
Nu zit ik op 70% van mijn salaris, daat ik al meer dan een jaar thuis zit.

33 Nurse Ratched    
12 dagen geleden door Nurse Ratched
0
Meld

is een zwaar beroep met veel verantwoordelijkheden, denk wel een heel mooi beroep. dat men dit niet wil doen maar uitwijkt naar andere jobs die meer opleveren, zeg ik veel succes. Dat gaat niet lukken met een mbo of hbo achtergrond, op een mazzelbaantje in de ICT na dan. Leven wel een een beetje verwende maatschappij... maar dat de zorg is uitgekleed is een waarheid als een koe, maar ik vermoed dat met hogere salarissen er geen mens extra bijkomt in de zorg want degenen die er voor gaan gaan lok je echt niet met meer geld. die zien het als een mooi vak en daar hebben ze gelijk in.

34 oculus amet    
12 dagen geleden door oculus amet
2
Meld

-
Het gaat momenteel gewoon niet goed in de zorg.
Te weinig handen aan het bed. Salarissen laag.
Veel te hoge administratieve druk en hoge werkdruk.
-
Inderdaad moet salaris niet de hoogste prioriteit hebben.
Maar het salaris kan op termijn wel iets beter dan nu.
Minder management en meer handen aan het bed.
En dan vooral veel ondersteuning voor die handen aan het bed.
-
Daar moet nu echt werk van gemaakt worden.
Het vak verpleegkunde moet weer in ere hersteld worden.
Het moet weer een echt mooi vak worden.
Dit geldt trouwens ook voor politieagenten en onderwijzend personeel.
/-
-

35 MrCally1    
12 dagen geleden door MrCally1
1
Meld

@32 Die 31 uur, zitten onregelmatigheidsdiensten bij. Voor een normaal mens is 40 uur op die manier niet vol te houden. Als je geen onregelmatigheid draait en gewoon 40 uur per week, zit je dus ook ongeveer op dat bedrag. Het is namelijk een gemiddelde.

@33 Als u al 45 jaar werkzaam bent als verpleegkundige hoort u niet echt bij de middenmoot qua inkomen. 2914 euro bruto per maand is ca 2000 euro netto.

Verder gaat het erom dat dit neoliberale kabinet en velen ervoor de zorg hebben kapot bezuinigd. Dat zorgt voor de toegenomen werkdruk waardoor 40 uur voor velen niet is vol te houden. Dit kabinet heeft in 2018 de IC-capaciteit gehalveerd terwijl de IC's met de griepgolf in dat jaar nog vol lagen en er bovendien vanaf dit jaar een golf van hulpbehoevende ouderen aankomt (babyboomers). U kunt wel blijven hameren op extreme salarissen maar de meeste verpleegkundigen klagen niet voor niets en het kabinet riep tijdens de crisis dat ze beter beloond zouden worden maar maakt dat nu niet waar.

De golf creperende ouderen, uw ouders en wellicht grootouders, zullen de gevolgen ervaren. De zorg in nederland is op een erbarmelijk niveau beland door de onderwaardering.

Rechts heeft de zorg afgebroken en daar gaan velen onder lijden.

36 Hollander1967    
12 dagen geleden door Hollander1967
1
Meld

@36 Inde zorg is 36 uur full time en in mijn geval 3800 euro bruto, zonder toeslagen.

37 Nurse Ratched    
12 dagen geleden door Nurse Ratched
0
Meld

@37 Dank, Was even vergeten dat zorgwerkers trendvolgers zijn.

38 Hollander1967    
12 dagen geleden door Hollander1967
1
Meld

Hollander1967, je bent echt verkeerd aan het rekenen, maar ik hou er over op.
Van dom/koppigheid kan men nooit winnen.

Maatje van mij is ZZP'er in de verpleging verdient gemiddeld €6000, per maand.
Blijft meer dan genoeg netto van over

39 JustMe    
12 dagen geleden door JustMe
0
Meld

@39
De zzp-verpleegkundigen in de zorg souperen, net als de managers in de zorg, alle budgetten op van de zorg.

Al kan ik de zzp- verpleegkundigen wel begrijpen, waarom in vaste dienst werken voor een derde van het salararis.

Structureel is er wel veel mis in de zorg, als we het hebben over de verdeling van budgetten.

40 Frouke    
12 dagen geleden door Frouke
2
Meld

@40 Aardige kerel. Omdat we het niet met elkaar eens worden, maakt ons niet koppig of dom. Ik zie drie dingen.
- Er is te weinig verplegend personeel
- Verplegend personeel klaagt over te laag salaris
- Neoliberale kabinetten hebben zorg wegbezuinigd (neem halvering IC in 201question

Dat is het en als we daar niks aan doen, creperen er de komende jaren tienduizenden mensen.

41 Hollander1967    
12 dagen geleden door Hollander1967
1
Meld

@41
Op zich ben ik best liberaal, maar bij marktwerking in de zorg heb ik mijn bedenkingen....
Overigens heb ik ook bedenkingen bij alle administratieve regelgeving in de zorg: die wil fraude voorkomen (goed punt), maar bewerkstelligd dat er te weinig “handen aan het bed” zijn en frustreert de mensen, die niet vanwege het geld, maar uit roeping gekozen hebben voor hun vak....

Dilemma, dilemma....

42 Frouke    
12 dagen geleden door Frouke
3
Meld

@42 , ik ben vrij rechts, maar zekers tegen de super privatiseringen.

Zorg hoort bij het rijk, niet bij particulieren bedrijven

Iedereen verzekert via het rijk (gratis, hoe op te brengen andere discussie, maar nu brengen we het ook op dus qua saldo maakt het dan geen reet uit).

Alle "gewone" ziekenhuizen van het rijk.

Artsen/Specialisten in dienst van het ziekenhuis (geen maatschappen).

Veel meer verplegend en ondersteunend personeel.


43 JustMe    
12 dagen geleden door JustMe
2
Meld

nog vergeten, allerlei zorgtaken weghalen bij de gemeente.
Gemeente alleen nog als uitvoerende aan het werk zetten, niet als regelgever.

44 JustMe    
12 dagen geleden door JustMe
2
Meld

@43
-
Met bijna alles eens wat u daar zegt. Marktwerking hoort niet in de zorg.
Specialisten in dienst van het ziekenhuis zult u echter nooit voor elkaar kunnen krijgen.
Maatschappen kunnen vreselijk zijn, maar zijn een noodzakelijk kwaad. Vaak gaat het ook goed.
-
De echte macht ligt in de gezondheidszorg bij de specialisten. Zal altijd zo blijven.
Ziekenhuizen zijn namelijk sterk afhankelijk van specialisten. Ik zie niet hoe dat anders kan.
U zult andere dingen moeten verzinnen om die specialisten enigszins te kunnen beteugelen.
Ik sta open voor suggesties.... question
/-
-

45 MrCally1    
12 dagen geleden door MrCally1
1
Meld

@45 , Ten eerste de studie van artsen/tandartsen etc, gewoon vrij maken, dacht dat de meeste nog beperkt waren (loten) weet niet zeker. Overheid moet de macht (in ieder geval de beslissende) krijgen in de zorg, wie het uitvoert maakt dan niet uit, maar de overheid stelt de regels, alle regels.
Zal moeilijk zijn, maar goed iets waar je nooit aan begint zal je nooit kunnen afmaken toch....

46 JustMe    
12 dagen geleden door JustMe
0
Meld

@46
-
Dat ga je niet voor elkaar krijgen. Zonder specialisten geen ziekenhuizen, ge3en gezondheidszorg.
Zelfs farmaceuten hebben niet voldoende macht om vat te krijgen over specialisten.
Of we blij moeten zijn als de overheid de alles beslissende macht krijgt valt sterk te betwijfelen.
Er zijn al veel pogingen gewaagd om specialisten te beteugelen, maar geen enkele was succesvol.
/-
-

47 MrCally1    
12 dagen geleden door MrCally1
0
Meld

Als je de studies gewoon opengooit en er meer een "commodity" beroep van maakt, zullen de tarieven vanzelf zakken mede de invloed van de heren/dames.

48 JustMe    
12 dagen geleden door JustMe
0
Meld

@46 De grootste problemen met de opleidingen zijn begonnen, nadat men de in-service opleidingen heeft afgeschaft.

49 sockknitter    
11 dagen geleden door sockknitter
0
Meld

@48
-
Waar haalt u de docenten vandaan die les gaan geven?
U hebt daar namelijk precies diezelfde specialisten voor nodig.
Is ook al geprobeerd, was niet succesvol.
/-
-

50 MrCally1    
11 dagen geleden door MrCally1
0
Meld

@49
Ik denk, dat de grootste problemen te maken hebben met teveel zorgbehoevenden en te weinig zorgverleners, teveel regelgeving en te weinig zorgverleners die aan al die vragen kunnen voldoen.

51 Frouke    
11 dagen geleden door Frouke
2
Meld

@46 @47 In veel oostbloklanden betalen specialisten hun opleiding terug door te werken in de staatsziekenhuizen. Daar doen ze ervaring op en krijgen een modaal salaris. De crux om dat te bereiken blijft echter dat de primaire levensbehoeften zoals woonruimte betaalbaar zijn. Dat zal hier dus eerst moeten veranderen, overigens niet alleen daarvoor.

Na de ervaringsplek in het staatsziekenhuis zijn ze vaak verplicht om nog ieder jaar een bepaalde periode terug te komen. Dan leiden ze nieuwe instroom specialisten op en voeren ze de moeilijkere ingrepen uit. Zo is er altijd een voorraadje hoogopgeleide specialisten in de staatsziekenhuizen.

52 Hollander1967    
11 dagen geleden door Hollander1967
0
Meld

@52
-
Hoewel de huidige extreem neoliberale Nederlandse overheid sterk neigt naar een dictatuur is het nog niet zover dat zij alles bepaalt. Gelukkig is dat zo, vooral omdat er nog steeds een weg terug mogelijk is vanuit dat extreme neoliberalisme naar een vrije samenleving.
-
Door het extreme neoliberalisme te vervangen door extreem communisme waarin alles staatseigendom is en gestuurd wordt door een almachtige staat, zoals u suggereert, komen wij van de regen in de drup. Al wat in het verleden communisme werd genoemd is verworden tot een dictatuur.
-
Wij leven nog steeds in een redelijk vrije samenleving hier in Nederland. Hopelijk komen er steeds meer krachten binnen de samenleving vrij die ons verder weg brengen van het extreme neoliberalisme. En inderdaad moet er dan worden gewaakt dat de Nederlandse overheid niet vervalt tot extreem communisme of een extreme theocratie en aldus tot dictatuur.
-
Met uw suggestie verdwijnt de vrije westerse samenleving geheel en bovendien wordt de gezondheidszorg even slecht als in de vele oostblocklanden die u noemt.
U schetst een waar schrikbeeld. Ik moet er niet aan denken......
/-
-

53 MrCally1    
11 dagen geleden door MrCally1
0
Meld

@53 Volgens Plato leiden uiteindelijk alle staatsvormen naar dictatuur.
1. Aristocratie.
2. Timocratie.
3. Oligarchie.
4. Democratie.
5. Tirannie.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Staat_(Plato) (Als de link niet werkt, knippen en plakken in adresbalk)

Onze samenleving wordt steeds minder vrij (eigenlijk zegt u het zelf al). Een theocratie zal het hier niet worden want daar is geen draagvlak en geen machtscentrum voor. Dictatuur is niet noodzakelijk slecht. In joegoslavie heeft het geleid tot een welvarend volk onder het socialisme.

Zolang er een econmomisch model is dat probeert alle andere vormen te onderwerpen, zoals kapitalisme doet, kan er slecht een dictatoriaal socialistisch systeem zijn. Maar dat is dus afhankelijk van de evolutie.

Met mijn suggestie verdwijnen de vrijheden in het geheel niet. Volgens mij zijn er zaken die niet in de marktwerking horen en u refereert daar @45 zelf ook aan. In de jaren 80 was er een gemengde markteconomie waarin basisbehoeften werden voorzien met belastinggeld en luxe of meerwaarde kon worden verkregen door ervoor te werken.

Dat waren economisch de beste jaren voor het grootste deel van de nederlandse bevolking. Wat we nu al zien neigt naar tirannie waar mensen basisbehoeften zoals woonruimte wordt onthouden en ontzegd. Duizenden daklozen in nederland waaronder veel gezinnen die ontslagen kostwinners hebben. En de woonruimte wordt steeds duurder. Waarom? Er is geen bevolkingsexplosie en geen vraagexplosie! En het gaat steeds verder met medische zorg die mensen onthouden gaat worden omdat die zorg is wegbezuinigd terwijl we allen alleen maar meer zijn gaan betalen. Ook daar geen vraagexplosie!

NEderland is inmiddels verworden tot een dictatuur. Want een dictatuur is niet persé gebonden aan 1 repressieve leider. Dat beeld is ook iets uit de vorige eeuw. Een dictatuur is een gebied dat wordt bestuurd middels dictaten en dat is nederland onder het m.i. volkomen belachelijke coronajuk opgelegd.

Er zijn landen die hier worden bestempeld als dictatuur, zoals Wit Rusland, die niet middels deze dictaten worden bestuurd. Wit Rusland kent geen Lockdown of belachelijke maatregelen zoals vele kapitalistische landen die hebben doorgevoerd. En weet u, de beurskrach was al op 11 maart, dit jaar, en zat er al sinds 2016 aan te komen. Dit is een crisissysteem en deze crisis is gewoon weer een systeemcrisis, vermomd als een coronacrisis.

En als we het verleden bekijken dan weten we ook wat de volgende fase gaat zijn: Oorlog, en als het even tegenzit: burgeroorlog. Want dat is de wreedste onder alle oorlogen. Dat hebben we gezien toen joegoslavie uiteen werd gespeeld met amerikaans geld en groepen tegen elkaar werden opgezet. Ziet u de gelijkenis?

54 Hollander1967    
10 dagen geleden door Hollander1967
0
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Black Lives Matter-demonstratie in Weizigtpar...
In het Weizigtpark in Dordrecht vindt vanmidd...

17 uur geleden door Oeps112

Recordaantal besmettingen VS, Trump draagt vo...
De Amerikaanse president droeg het mondmasker...

21 uur geleden door NOS

OT 85
Gezellig offtopic ouwehoeren

1 dag geleden door Inter

Stone hield Trump uit de wind, Trump houdt St...
Reconstructie Stone en Trump

14 uur geleden door Crezee

Racismedebat: ‘Boycot uitzending’
‘Het huidige racismedebat drijft Nederland ui...

17 uur geleden door Racism monitor 2020


ADVERTENTIE


Laatste reacties
120db
Sylvana Simons doet mee aan alternatief voor ...
@108suffie :Dik kreeg bij voorbaat al kot...

minder dan een minuut geleden door 120db

Weet geen naam
Eerste federale executie in VS in 17 jaar tij...
@14 Moeilijke.Niet geheel voor. Maar zeke...

minder dan een minuut geleden door Weet geen naam

RichardR
CO2-concentratie nadert hoogste niveau in 3,3...
@52, @54Je haalt CO2-concentratie en CO2-ui...

2 minuten geleden door RichardR

rebo
Eerste federale executie in VS in 17 jaar tij...
@12Dus ik zou zeggen levenslang. En dan kun...

2 minuten geleden door rebo

120db
OT 85...
@95ik ken dat wel maar is niet een deventer...

2 minuten geleden door 120db

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig