Ondernemer over coronatoeslag: ‘Ik nodig klagers uit zelf een restaurant te runnen in deze tijden’
Koken & etenEr was gisteren veel reuring rond een Brussels restaurant dat 5 euro coronatoeslag vraagt aan klanten. Maar elders rekenen restaurants ook vaak een toeslag.
De Antwerpse restaurants Danieli Il Divino, Maven en Umami vragen 6 euro extra sinds de heropening. Deze toeslag geldt tot 1 juli. Wim Van der Borght, eigenaar van horecagroep Shrimp Tempura waartoe de drie restaurants behoren, vraagt wat meer respect voor de horecasector. ,,Wij proberen ook maar ons hoofd boven water te houden.”
Bij Danieli Il Divino, een high-end Italiaans restaurant in het Belgische Wilrijk, krijgen klanten een kaartje op tafel waarop staat dat het restaurant genoodzaakt is een toeslag van 6 euro te rekenen vanwege het coronavirus en de extra opgelegde maatregelen.
De horecasector kreeg het overal in Europa tijdens de coronacrisis hard te verduren: na een verplichte sluiting van bijna drie maanden, gelden er strenge regels die de capaciteit van de meeste zaken sterk inperken. Ook in Spanje vragen veel restaurants een toeslag, meldt SpanjeVandaag op de site. Die is vaak wel lager: een euro.
Een Brussels restaurant kwam gisteren in de media omdat het 5 euro coronatoeslag vroeg aan klanten. Het kwam die ondernemer zelfs op kritiek te staan van een minister die het ‘niet sympathiek’ zou vinden, zo meldt Het Laatste Nieuws.
Coronabox
Twintig procent van de faillissementen valt in de horeca, maar dat is iedereen precies al vergeten
Bij de drie Antwerpse restaurants van horecagroep Shrimp Tempura, werken ze met een ‘coronabox’: klanten krijgen een doos op tafel waarin alles wat normaal gezien ter plekke op tafel wordt gezet, gedesinfecteerd is. ,,Dat kost wel wat, dus hebben we bij de heropening besloten een coronatoeslag te vragen", vertelt Wim Van der Borght van Shrimp Tempura. ,,Soms is het nu eenmaal noodzakelijk om bepaalde kosten door te rekenen, zeker nu we al die extra maatregelen moesten nemen.”
Vanaf 1 juli stoppen de drie restaurants in Antwerpen met de coronatoeslag. ,,We hebben besloten vanaf 1 juli de coronaboxen niet meer te gebruiken, maar de tafels weer gewoon te dekken zodat we langzaam maar zeker terug kunnen naar het normale leven in de restaurants. Daardoor hoeven we ook geen coronatoeslag meer te vragen.”
In de tussentijd kwamen er zo’n 5000 bezoekers in de drie restaurants, met tien klachten tot gevolg. ,,Er zijn altijd mensen die zeuren, maar ik nodig hen uit om een restaurant te runnen in deze tijd", aldus Van der Borght. ,,Ik vind dat er wat meer respect mag komen voor de horecasector, wij proberen vanuit een zeer moeilijke toestand ons hoofd boven water te houden. Twintig procent van de faillissementen valt in de horeca, maar dat is iedereen precies al vergeten.”
De lezers van AD.nl lijken weinig te voelen voor een coronatoeslag in de horeca. Wat vind jij?
Poll
Coronatoeslag op de restaurantrekening 'om niemand te hoeven ontslaan'
-
Prima, de horeca heeft het al zwaar genoeg (30%)
-
Nee, dat vind ik echt te gek (49%)
-
Ik twijfel: is dit echt nodig? (21%)
Tot dusver zijn er in Nederland weinig boetes uitgedeeld in de horeca voor overtreding van de regels:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Culinair festival gaat plots niet door: organisatie wacht acht maanden tevergeefs op vergunning
Den Haag -
PREMIUM
Is de airfryer echt veel gezonder dan frituur? Dit zeggen de experts
Bereid je je snacks in een airfryer of toch liever in een friteuse? En is die airfryer nou echt gezonder? Experts zetten de verschillen op een rij. ,,Bereid je een snack in de airfryer, dan is de smaak wél anders.” -
PREMIUM5 keukenmythes
Waarom je champignons best mag afspoelen, maar gekookte pasta absoluut niet
Verdampt alcohol tijdens het koken? Verliezen champignons hun smaak als je ze wast? Iedereen die wel eens de pollepel in de hand neemt, kent van die keukenwijsheden waarbij je denkt: klopt het nou wel of niet? Deze redactie zet er vijf op een rij. ‘Arme spinazie. De bladgroente kampt al eeuwig met valse geruchten.’ -
PREMIUMInterview
Insecten als voedsel: hoe leren we lief te zijn voor de meelworm?
Het insect is dichter bij je bord dan je denkt. Dat stelt onderzoeker Marcel Dicke van de Wageningen Universiteit. Als diervoer vinden vliegenlarven en meelwormen hun weg naar de magen van vissen, varkens en kippen. En ook als humaan voedsel zijn zespotigen toegelaten. Nieuwe uitdaging: hoe zorgen we ervoor dat in gevangenschap gekweekte krekels een fijn leven hebben? -
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
Het is dat bijen geen horloges dragen, anders zouden die op vijf voor twaalf staan. Voor hen, maar ook voor ons eigen hachje, is het daarom zaak om ze een handje te helpen. Want zomervruchten, chocola en notenrepen kunnen door bijensterfte zomaar tot de geschiedenis gaan behoren. Help de natuur een handje met je eigen insectenhotel. Wij leggen uit hoe je start.
-
PREMIUMVijf vragen
Verse zalm krijgt Nutri-Score A maar zodra de vis gerookt is, krijgt die een D: hoe zit dit?
-
-
-
Veel mensen piekeren er niet over om een coronatoeslag te betalen
Een restaurant in Brussel kreeg kritiek omdat het klanten een toeslag laat betalen. De Covid-maatregelen staan voor 5 euro op de rekening. Daar zou je bij veel Nederlanders niet mee hoeven aankomen. -
PREMIUMVoor jou getest
Deze supermarkt heeft de beste kant-en-klare lasagne bolognese: ‘Bijna een echte Italiaan’
Een kant-en-klare lasagne uit de supermarkt is snel, gemakkelijk en vooral goedkoop. Gezond is het niet echt, maar het vult en smaakt best. Welke supermarkt verkoopt de lekkerste lasagne bolognese? Vier culinaire kenners scharen zich rond de tafel. ,,Deze lasagne is lekker van smaak en goed in balans.’’ Bekijk onderaan het artikel de uitslag en rapportcijfers.
-
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
-
Restaurant in Brussel rekent coronatoeslag: 5 euro extra per persoon
De horeca werd zwaar getroffen door de coronacrisis: na de verplichte sluiting van bijna drie maanden gelden er nu strenge regels die de capaciteit van de meeste zaken sterk inperken. Het Brusselse restaurant VIVA M’Boma rekent dan ook 5 euro extra aan per klant, om het verlies aan inkomsten te compenseren. -
-
DE KWESTIE202
Praat mee: Is suikerbelasting op suikervrije dranken wel eerlijk?