Voor ingewijden is het niet echt nieuws. Maar toch: de kersverse nieuwe topman van ABN Amro Kees van Dijkhuizen zei dinsdag iets opvallends in het Financieele Dagblad.

In een toelichting op de beslissing om zestig van de honderd hoogste managers weg te bezuinigen, gaf Van Dijkhuizen aan dat het gebrek aan dynamiek in de top van de afgelopen jaren mede te maken had met een nogal ambtelijke managementcultuur: “Bij ABN Amro lopen de cao’s tot schaal 15. Als je daarboven komt, kreeg je tot nu toe automatisch een plek in de management group.”

Kortom, ABN Amro werkte volgens een hïerarchie, waarbij een bepaalde salarisschaal automatisch tot bepaalde privileges leidde.

Het was Van Dijkhuizen overigens al opgevallen dat dit niet noodzakelijk tot optimale productiviteit leidde. “Ik merkte dat het in het management-team (19 personen, red) over allerlei onderwerpen ging die veel tijd kosten, maar te weinig de business betroffen.”

Van Dijkhuizen heeft daarom besloten het management team van 19 naar 9 personen terug te brengen.

Ambtelijke erfenis ABN Amro

Van Dijkhuizen is sinds 1 januari dit jaar officieel de nieuwe topman van ABN Amro. De voormalige financieel bestuurder van de bank werd afgelopen jaar naar voren geschoven, na een nogal rumoerige opvolgingsprocedure van Gerrit Zalm.

Van Dijkhuizen was zelf tussen het jaar 2000 en 2005 de hoogste ambtenaar op het ministerie van Financiën en maakte daarna de overstap naar het bedrijfsleven. In 2013 werd hij financieel directeur bij ABN Amro.

Met de reorganisatie van de top van de bank geeft de nieuwe baas duidelijk aan waar zijn prioriteiten liggen. ABN Amro moet minder ambtelijk woorden, schetst hij in het FD. "We moeten wennen aan een minder vastgeroeste mentaliteit. Tegelijkertijd wil ik wildcards uitdelen aan "youngsters", mensen met potentie. Laat ze maar een jaar meepraten. Dan kijken we na dat jaar of ze erbij blijven".

LEES OOK: Op de 4 manieren bedreigen nieuwkomers in de financiële sector de banken