Binnenland

VVD: 2 miljard voor verpleeghuizen

07-02-2017 05:10

DEN HAAG (ANP) – De VVD wil twee miljard euro beschikbaar stellen voor betere zorg in verpleeghuizen. Dat zegt premier Mark Rutte in een interview met het AD. Twee miljard is ook het bedrag waarvoor Hugo Borst en Carin Gaemers pleitten in hun manifest Scherp op Ouderenzorg.

Verpleeghuizen moeten aangeven waaraan ze het willen besteden. Voor ieder verpleeghuis zal dat anders zijn, zegt Rutte . ,,Dat geld moet natuurlijk niet naar een lease-auto voor de directeur." De VVD wil voorkomen dat het geld gaat naar extra managementlagen of andere zaken die niet direct ten goede komen aan goede zorg en extra aandacht voor de bewoners.

Volgens de VVD gaat extra geld ook niet helpen bij verpleeghuizen die slecht presteren en waarvan de directeuren ook niet kunnen laten zien dat de zorg verbetert. ,,Tegen die directeuren van de verpleeghuizen die slecht blijven, zeggen we: extra geld is er. Maar alleen als je opstapt''. Het is volgens VVD de manier om zeker te stellen dat het geld goed terechtkomt. De partij wil dat over een paar jaar alle verpleeghuizen net zo goed zijn als de beste van nu.

Geen belofte

Rutte noemt het bedrag van twee miljard euro in het AD overigens geen belofte: ,,Want het hangt af van de formatie en wat de verpleeghuizen nodig hebben. Het is wel onze inzet.''

Het huidige kabinet heeft al 100 miljoen uitgetrokken voor betere ouderenzorg in verpleeghuizen. Alle partijen in de Kamer schaarden zich eind vorig jaar achter een voorstel van de PVV, die wil dat staatssecretaris Martin van Rijn alle punten in het manifest volgt.