Translate

dinsdag 23 juni 2020

13 jaar lang werd chimpansee Marria gedwongen mens te zijn: nu is ze bij Stichting AAP om te leren chimpansee te zijn (video)



Na 13 jaar als mens te hebben geleefd, leert Marria bij Stichting AAP hoe het is om een echte chimpansee te zijn. In de afgelopen zes maanden heeft ze van haar verzorgers geleerd hoe ze zich meer als chimpansee kan gedragen. Maar alleen soortgenoten kunnen haar leren zich ook zo te voelen.

Stap voor stap


Sinds Marria als baby’tje uit het wild werd geroofd en naar Portugal gesmokkeld, heeft zij geen contact gehad met soortgenoten. Toen ze in Almere voor het eerst een andere chimpansee hoorde, joeg deze welkomstkreet haar nog de stuipen op het lijf. Nu ze gewend is aan de ‘herrie van de buren’ en zelf ook aardig wat decibellen kan produceren, denkt Marria’s dreamteam dat ze klaar is voor de volgende stap: een ontmoeting met Sony, één van de meest sociaal vaardige chimps bij AAP.

De kennismaking wordt al weken zorgvuldig voorbereid. Toch kan op het moment dat het luik (deels) opengaat, alles gebeuren. Aan gedragsbiologe Godelieve Kranendonk en chimpanseeverzorger Max de Vries de taak om gedragingen en uitdrukkingen op de juiste manier te interpreteren, zodat zij waar nodig tijdig kunnen ingrijpen.

Expert in Europa


Stichting AAP heeft ruim veertig jaar ervaring met resocialisatie van apen en andere exotische zoogdieren. Veelal dieren met een traumatisch verleden tussen mensen, zonder contact met soortgenoten. Voor sociale dieren als chimpansees is dat een juist een primaire levensbehoefte. Daarom zet AAP alles op alles om dieren niet alleen te redden, maar ook een nieuwe familie te geven. Soms gaat dat makkelijk, soms niet. De dierverzorgers en gedragsbiologen bij AAP werken nauw samen om de meest optimale omstandigheden te creëren, maar uiteindelijk is het aan de dieren om het eerste contact te leggen. Dit kan heftig of saai zijn, maar vaak ook onvoorstelbaar ontroerend.

Over Marria


Marria was nog maar een baby’tje toen haar moeder werd vermoord in West-Afrika. Zelf ook gewond, werd ze meegenomen naar Portugal. Een gezin nam haar in huis. Ze poetste haar tanden, kleedde zich aan en sliep bij de gezinsleden in bed. Marria wist niet beter dan dat ze een mens was. Toch kwam haar ware aard steeds vaker naar boven.

Begin dit jaar kreeg de Portugese politie een verontrustend telefoontje: in de buurt van Lissabon was een vrouw gegijzeld, door een chimpansee. De vrouw werd bevrijd, de chimpansee opgesloten. Gelukkig werd Stichting AAP ingeschakeld en kon Marria naar Nederland worden gehaald, waar zij in de Almeerse opvang stap voor stap leert hoe het is om chimpansee te zijn. Hoe dat gaat, is te zien in Marria’s vlog: www.youtube.com/AAPvlogt.
collage chimpansee Marria bij gezin
Marria groeide op bij een gezin in Portugal, waar zij compleet vermenselijkte. 


1 opmerking: