Welkom in Mar-a-Lago, het controversiële buitenverblijf van president Trump

© AFP

Donald Trump opende de balzaal van het zogenaamde ‘Winter Witte Huis’ in Palm Beach (Florida) in 2005. Hij en zijn vrouw Melania hielden er toen hun trouwreceptie. Afgelopen weekend organiseerde het Rode Kruis een liefdadigheidsgala in het complex. Zo’n 3.000 demonstranten kwamen protesteren tegen het event.

evg

De betogers vinden het ongepast dat het Rode Kruis hun gala laat plaatsvinden in Trumps resort. Dit naar aanleiding van zijn recente beslissing om vluchtelingen en migranten uit zeven moslimlanden tijdelijk de toegang tot de VS te ontzeggen.

© AP

Decadent buitenverblijf

Aan journalisten beweerde Trump dat het complex hem een slordige 35 miljoen dollar gekost heeft. Volgens officiële documenten zou het echter ‘slechts’ om 15 miljoen dollar gaan. Wat de effectieve aankoopprijs ook is, het buitenverblijf van een kleine 1858 m² groot straalt een en al decadentie uit. Het complex bestaat uit grote open ruimtes met gigantische galerijen en zuilen. Bovendien zijn de plafonds, muren en zuilen met bladgoud versierd.

© AFP

Verschillende organisaties gebruiken het verblijf al jaren om liefdadigheidsgala’s te houden. De betogers proberen hen nu te overtuigen om hun events af te zeggen of te verplaatsen. De goede doelen in kwestie reageerden echter dat het niet realistisch is om dit te verwezenlijken. Ze verdedigden zich ook door te benadrukken dat zo’n events niets met politiek te maken hebben. “Het is niet omdat we ons gala niet afzeggen dat we het beleid van de president steunen,” lieten zowel de Cleveland Clinic als het kankerinstituut Dana-Farber weten.

© AFP

“Event afzeggen niet realistisch”

“We delen de bezorgdheid van de betogers. Zeker wat de impact van de immigratiestop op dokters, wetenschappers, studenten en patiënten in de betreffende moslimlanden betreft. Wat de demonstranten eisen is echter niet haalbaar. Dergelijke gala’s worden maanden op voorhand gepland. Bovendien halen we hiermee broodnodige bedragen op om ons levensnoodzakelijk werk te kunnen voortzetten. Als we het event zouden afzeggen zou dat een immens verlies betekenen voor ons,” legt dr. Laurie H. Glimcher uit.

© AFP

© Photo News

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen