Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Opmars ledverlichting beïnvloedt gedrag van dieren

Opmars ledverlichting beïnvloedt gedrag van dieren

Ledverlichting rukt op. Maar al die beter verlichte plaatsen trekken meer dieren aan, en dat kan de plaatselijke voedselketen verstoren, waarschuwt een Britse studie.

Wereldwijd is led vandaag goed voor net geen 10 procent van de verlichtingsmarkt. Maar led rukt zo snel op dat het aandeel van verkochte ledlampen in 2020 al 70 procent zal bedragen.

De Britse Universiteit van Exeter stelde vast dat grasvelden die 's nachts door openbare ledverlichting worden beschenen meer spinnen en kevers aantrekken. Dat kan de plaatselijke voedselketen verstoren.

Ledverlichting heeft een grote impact op planten en dieren, zeggen de onderzoekers, een impact waarover vandaag amper iets bekend is. Er is daarom dringend onderzoek nodig, zeggen ze.

Verregaande gevolgen

"We zijn de manier waarop we het nachtmilieu verlichten, fundamenteel aan het veranderen", zegt Thomas Davies van het Instituut voor Milieu en Duurzaamheid van de Universiteit van Exeter. "Die verandering kan verregaande gevolgen hebben voor een aantal soorten."

"De groei van led baart overal ter wereld zorgen. Het aantal bewijzen over de impact op het milieu groeit snel."

"Zonder het juiste beheer, geven onze resultaten aan, zal het toenemende gebruik van ledverlichting leiden tot een overvloed aan ongewervelde roofdieren, wat kan leiden tot een domino-effect voor andere soorten in de voedselketens in graslanden."

Beïnvloeding mogelijk

De nieuwe studie brengt ook goed nieuws. Door de openbare ledverlichting aan te passen kunnen lokale overheden de milieu-impact verminderen.

De Britse onderzoekers deden de test door in een bepaalde zone de straatverlichting te dimmen en die tussen middernacht en 4 uur 's ochtends uit te schakelen. Daardoor kwamen er minder spinnen en kevers naar de grasvelden, stelden ze vast.

"Ons onderzoek toont aan dat lokale overheden ledverlichting zo kunnen beheren dat dit de milieu-impact vermindert", zegt Davies. "We moeten nu nagaan of dit ook voor een groter aantal soorten geldt."