Start van hoofdcontent

Stad

nl

Morgen moment van de waarheid voor Badr Hari

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 februari 2017, 19.45 uur

Na 4,5 jaar is het morgen echt D-Day voor Badr Hari. Dan komt de Hoge Raad met een besluit of de kickbokser definitief de gevangenis in moet voor een serie mishandelingen in het uitgaansleven.

Het gaat om een celstraf van een halfjaar die Hari boven het hoofd hangt. Toch is het nog maar de vraag of hij dan ook meteen achter de tralies verdwijnt. Het mediacircus begint om precies te zijn 1668 dagen geleden al Hari vast wordt gezet voor de zware mishandeling van zakenman Koen Everink in de Arena. 

Lees ook: Badr Hari: 'Beloof dat u me niet meer terugziet in de rechtbank'

Daarna wordt Everink vermoord. 'Er loopt dus nu een rechtszaak tegen een andere verdachte van de moord op Koen Everink. Al die zaken lopen nu door elkaar. En de gedachten van mensen lopen ook door elkaar: het belangrijkste slachtoffer van Badr Hari is er niet meer', zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. De aanklacht van de mishandeling is er nog wel. En daarvoor kreeg de vechtsporter begin 2014 een straf voor van 1,5 jaar waarvan een halfjaar voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

Lees ook: Badr Hari belaagd door gillende vrouw op Glory

Hari gaat in hoger beroep. Maar het hof beslist dat er nog eens een halfjaar bovenop komt en de straf komt uit op 2 jaar. Hari vecht zijn straf opnieuw aan. Voor het laatst dit keer, bij de Hoge Raad. In het geval dat het hof bijvoorbeeld fouten heeft gemaakt, moet de zaak overnieuw. En mocht de Hoge Raad geen reden zien om de zaak over te doen, dan moet de kickbokser alsnog een half jaar de cel in.

Lees ook: Geëmotioneerde Hari verbreekt stilzwijgen: 'Ik heb dat niet gedaan'

Momenteel zit Badr Hari in Marokko. Zijn advocaat Bénédicte Ficq laat weten dat - mocht de uitspraak onherroepelijk worden - hij zo snel mogelijk terugkomt naar Nederland om zijn straf uit te zitten.