Direct naar artikelinhoud
Donald Trump president

Trump: "Alle negatieve opiniepeilingen zijn nepnieuws"

Amerikaans president Donald Trump.

Amerikaans president Donald Trump heeft uitgehaald naar recente opiniepeilingen waaruit blijkt dat hij na twee weken amper op goedkeuring kan rekenen van de Amerikanen. "Alle negatieve opiniepeilingen zijn nepnieuws", luidt het op Twitter.

De uithaal volgt op een peiling van CNN die vrijdag werd gepubliceerd. Daaruit blijkt dat 44 procent van de burgers het eens is met het beleid van hun nieuwe president. Dat is het laagste cijfer ooit, zo vroeg tijdens de presidentstermijn. 

De nieuwe president legt zich niet zomaar bij dat nieuws neer. Naar aloude gewoonte reageert hij op Twitter: "Alle negatieve opiniepeilingen zijn nepnieuws, net als de peilingen van CNN, ABC en NBC tijdens de verkiezing." In een volgende tweet beschuldigt hij die media van leugens.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Een andere enquête die vorige week werd gepubliceerd door het onderzoeksbureau Gallup, dat sinds Dwight Eisenhower gepeild heeft naar de populariteit van elke Amerikaanse president, ligt de steun voor Trump zelfs nog lager: 42 procent. Een diepterecord, volgens Gallup.

Ter vergelijking: na twee weken in het Witte Huis kon Barack Obama rekenen op de goedkeuring van 76 procent van de Amerikanen. Bij George W. Bush lag het cijfer op 58 procent, bij Bill Clinton op 59 procent.

"Media verzwijgen aanslagen"

In een toespraak voor militairen in Tampa, Florida, deed Donald Trump er nog een schepje bovenop. Hij beweerde dat (de) media in hun berichtgeving over het terrorisme vaak bewust "gebeurtenissen" verzwijgen. De terreurmilitie Islamitische Staat (IS) begaat wereldwijd "volkerenmoord", aldus Trump. "Dat gebeurt overal in Europa. Er is een punt bereikt waarbij over (terreuraanslagen) zelfs niet meer wordt bericht". De media "hebben daarvoor hun redenen, en dat begrijp je wel", klonk het voorts.

Of Trump ook aanslagen bedoelde als die waarover zijn raadgeefster Kellyanne Conway het onlangs had - het bloedbad van Bowling Green dat nooit heeft plaatsgehad en daardoor ook niet door de pers werd gecovered - is niet duidelijk.