Mario Draghi voordat hij de commissie van het Europese Parlement toespreekt.
NOS NieuwsAangepast

ECB-president Draghi wil geen versoepeling van de bankenregels

"Versoepeling van de regels voor banken is op dit moment het laatste wat we nodig hebben", zegt president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB). Hij spreekt vandaag met de economische commissie van het Europees Parlement. Vorige week maakte de nieuwe Amerikaanse regering juist bekend dat wel te willen doen.

Dat het risico op een nieuwe financiële crisis kleiner wordt, is volgens Mario Draghi het gevolg van de strengere regels en de stappen die de toezichthouders sinds de crisis genomen hebben. Teruggaan naar de omstandigheden van voor de crisis noemt hij "verontrustend".

Hoge inflatie

Ook zei hij dat de flink hogere inflatie in januari nog geen reden is om het Europees stimuleringsprogramma voor de economie versneld af te bouwen. In januari was de inflatie op het hoogste punt in 4 jaar. Met 1,8 procent zelfs dicht bij de door de ECB gewenste 2,0 procent.

Maar Draghi wil kijken naar de middellange termijn en niet naar de korte. Hij benadrukt dat de hogere inflatie vooral wordt veroorzaakt door hogere brandstofprijzen en blijven de onderliggende inflatiecijfers daarbij achter.

Daarom blijft de ECB bij het plan om vanaf april 60 miljard euro aan schuldpapieren op te kopen; 20 miljard euro minder dan nu maandelijks in de economie wordt gepompt.

Sterker nog, volgens Draghi is het risico op een lagere inflatie nog niet geweken. Volgens hem is het ECB-bestuur zelfs bereid het opkoopprogramma te verlengen of het bedrag te vergroten als dat nodig is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl