Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Deze uitheemse rups verwoest complete oogsten in Afrika en rukt op naar de Middellandse Zee

De rupsen verwoesten maïsoogsten in een groot deel van Afrika.

Er is dringend actie nodig om de snelle verspreiding van een maïsverslindende rups in Afrika tegen te gaan. De Spodoptera frugiperda dook daar vorig jaar voor het eerst op en is zich volgens wetenschappers razendsnel aan het verspreiden. De voedselzekerheid en de landbouw zijn in het gedrang.

De Spodoptera frugiperda is een vlinder die een bedreiging vormt voor heel wat gewassen. Hij voedt zich met meer dan honderd verschillende plantensoorten, waaronder rijst, suikerriet, kool, bieten en sojabonen. Maar vooral met maïs, een gewas dat cruciaal is voor de voedselzekerheid in Afrika. 

De vlinder werd vorig jaar voor het eerst in Afrika gesignaleerd. Daarvoor kwam hij enkel voor in Noord- en Zuid-Amerika. Intussen verspreidt het insect zich razendsnel over het vasteland van Afrika. Er waren al uitbraken vastgesteld in Zambia, Zimbabwe, Malawi en Zuid-Afrika en vorige week meldde de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN dat het insect zich verspreid heeft naar Namibië en Mozambique. 

De vlinder werd vorig jaar voor het eerst in Afrika gesignaleerd. Intussen verspreidt hij zich razendsnel over het vasteland

Binnen enkele jaren in Azië

Onderzoekers van het Centre for Agriculture and Biosciences International (CABI) vonden nu voor het eerst bewijs dat er zelfs twee soorten van de Spodoptera frugiperda in Afrika aanwezig zijn. Ze vonden de populaties in Ghana, en voorspellen dat het ongedierte binnen enkele jaren Azië en de Middellandse Zee kan bereiken.

Dat is rampzalig, omdat de rupsen hele oogsten kunnen vernietigen door zich in de maïskolven te nestelen. De inkomsten van landbouwers en de voedselzekerheid in Afrika staan onder zware druk, luidt het. Dringende actie is dan ook noodzakelijk.

De onderzoekers gaan nu na hoe het insect daar geraakte, hoe het zich verspreidt en hoe landbouwers de plaag op een milieuvriendelijke manier kunnen indijken.

Binnen enkele jaren in Azië