Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen Nederland

Pechtold over tweet Wilders: "Venijnige vorm van ophitsing"

Alexander Pechtold op een demonstratie waar hij wél aanwezig was: tegen het inreisverbod van Amerikaans president Donald Trump.

"Een venijnige vorm van ophitsing." Zo reageert de Nederlandse D66-leider Alexander Pechtold op de foto die Geert Wilders (PVV) vandaag van hem tweette. De gemanipuleerde foto toont hoe Pechtold samen met 'Hamas-terroristen' demonstreert. De D66-leider denkt na over aangifte tegen Wilders. 

"Wilders heeft weer een grens overschreden", zegt Pechtold in een van zijn werkvertrekken in de Tweede Kamer. "Ik krijg reacties van mensen die denken dat ik daar echt liep. Die hebben niet door dat het nep is. Het zijn er een handvol, maar als enkele mensen je dat vragen, weet je dat het staat voor een grotere groep."

Twitter bericht wordt geladen...

"Wilders heeft het bericht nog niet rechtgezet en dat terwijl hij zelf voortdurend in de slachtofferrol zit. Hij is er altijd als de kippen bij als er hem iets wordt aangedaan. Neemt alles en iedereen de maat. Ik vind dat Wilders zich dan ook een beetje mag inhouden."

U denkt dat Wilders heel goed wist dat hij een gemanipuleerde foto rondstuurde?

"Ja, mijn hemel! Ik loop toch niet bij dat soort demonstraties? Als je goed kijkt, zie je dat er Engelse politieagenten op die foto staan. In deze tijden van fake nieuws en een Amerikaanse president die alternatieve feiten verzint, vind ik deze manipulatie echt een vorm van ophitsing. Ik stond twee maanden geleden nog te getuigen voor de rechter omdat een PVV-supporter mij met de dood bedreigde. Dit soort foto's zien mijn kinderen ook. Die snappen er ook niks van."

U gaat aangifte doen?

"Ik moet daar nog over nadenken."

Twitter bericht wordt geladen...

U overweegt het?

"Ik zeg niet gelijk nee. Maar misschien hoef ik het niet zelf te doen. Het Openbaar Ministerie kan zelf ook actie ondernemen. Wilders kan ook zelf een keer zeggen: de vorige tweet was minder geslaagd. Wees een held. Het zou hem sieren en het zou hem sterker maken."

Wilders stuurt nu juist een bericht door over de demonstratie op het Malieveld tegen Donald Trump, waar ook een sympathisant van Hamas aanwezig was?

"Ja, en zo lopen er neonazi's bij hem te demonstreren. Als daar een paar duizend man rondlopen, ben ik toch niet verantwoordelijk voor iedereen die op dat veld staat?"

"Met die gemanipuleerde foto suggereert hij dat ik daar de sharia sta te bepleiten. En dat doet hij dan precies op een moment dat ik inderdaad net bij een echte demonstratie ben geweest. Het is heel venijnig en suggestief. Je moet dan maar net doorhebben dat het om een andere demonstratie ging en dat mijn hoofd op het lichaam van iemand anders is geplakt. Het is bewuste misleiding."