Nieuws

'Undercoveracties bij Nijmeegse horeca wekken wantrouwen'

NIJMEGEN - De Nijmeegse oppositiepartijen VVD en VoorNijmegen.NU zijn kritisch over het gebruik van undercovercontroles bij de horeca in de Waalstad. Sinds de heropening op 1 juni zouden er verschillende undercovercontroles hebben plaatsgevonden naar naleving van de anderhalvemeterregel. Die methode is volgens de twee partijen ongepast in deze tijd.
Inge van Dijk (VVD) en Paul Eigenhuijsen (VoorNijmegen.NU) hebben sinds 1 juni verschillende signalen van horecaondernemers ontvangen dat er undercovercontroles plaatsvonden. Dat zou onder meer gebeurd zijn bij het café Het Paleis en St Anneke en bij cafés op de Grote Markt.

Wantrouwen

Dat er gecontroleerd wordt is prima, zo zegt Inge van Dijk (VVD), maar dat dit undercover gebeurt verbaast haar en de ondernemers zeer. ‘Undercovercontroles zorgen niet voor een gevoel van ‘samen’. Sterker nog, undercoveracties zorgen voor wantrouwen', benadrukt Van Dijk.
‘We hebben de rel rondom de controle van de ‘bierpakketten’ nog vers in ons geheugen. In een stad die pretendeert gastvrij te zijn, moeten we geen gebruik willen maken van deze controlemethodes in tijden waarin we samen voor een opgave staan’, gaat ze verder.

Verbaasd

Ondernemers berichtten de VVD en VoorNIjmegen.NU dat undercover-boa’s foto’s maakten van terrassen. De politie werd ingeschakeld op het moment dat werd geconstateerd dat een zaak zich niet aan de coronarestricties hield.
Inge van Dijk vindt dat daarmee de schuld eenzijdig bij de ondernemers wordt gelegd en zij verbaast zich over de undercoveracties omdat burgemeester Bruls in talkshow OP1 op 26 mei nog zei dat agenten en boa’s echt niet rond de terrassen gaan lopen met een bonnenboekje.
Maar maandagavond zei Bruls als voorzitter van de Veiligheidsregio’s juist dat het tijd wordt om strenger op te treden als klanten in de horeca zich niet aan de coronaregels houden. Hij is het wel eens met Van Dijk dat de klanten zelf ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen.