Beeld ter illustratie
Volledig scherm
Beeld ter illustratie © Shutterstock

“Moet ik mijn racistische Facebookvriend verwijderen? Of reageer ik op zijn bericht?”

We hebben vermoedelijk allemaal wel die ene Facebookvriend die plots uitkomt voor zijn racistische overtuiging. Maar hoe reageer je op rassendiscriminerende uitlatingen? “Dat is afhankelijk van wat je wilt bereiken”, zeggen experts.

7 reacties

  • Marcus Vadis

    4 jaar geleden
    Faceboek vrienden zijn geen vrienden maar worden gewoon toegevoegd om zo veel mogelijk "vrienden" te hebben. Het zijn hoogstens kennissen.
  • Marc Camp

    4 jaar geleden
    Wat je op facebook doet moet je zelf weten, je bent er verantwoordelijk voor. Ik gebruik facebook amper. Ik zie af en toe eens naar een paar vrienden om en dat is het dan. Als het echt rassenhaat is, kan je blokkeren, maar denk eraan dat iedereen op dezer dagen zeer gevoelige kleine teentjes hebben. Dat houd in dat men heel snel “racisme” roep! Het woord wordt te dikwijls misbruikt.
  • San Pauwels

    4 jaar geleden
    Dankzij de ontrafeling van het menselijk DNA weet men dat mensen voor meer dan 99% aan elkaar verwant zijn. Huidskleur is het resultaat van het klimaat. Het is een misvatting dat de mensheid uit verschillende rassen bestaat, want ras bestaat niet. In de 18e en 19e eeuw had men de neiging om mensen in hokjes op te delen op basis van uiterlijke kenmerken (rassen...). Zelfs de schedelinhoud en bloedgroep werden bestudeerd. Klinkklare onzin, die helaas veel onnodig leed veroorzaakt.
  • Lieven Cleymans

    4 jaar geleden
    Terechte vraag, maar moeten we dan ook niet onze sociaal frauderende kennissen moeten wraken ? En de vrienden die de coronaregels aan hun laars lapten? En dezen die criminogene trekjes hebben? En dezen die bepaalde wandaden vergoelijken ?
  • Argus Vercauteren

    4 jaar geleden
    Iedereen is vatbaar voor racisme, zelfs wie stellig beweert niet bevooroordeeld te zijn. Het gaat om onbewust racisme. Dit kan aangetoond worden met slimme technieken uit het psychologisch onderzoek: 'het principe van de sterkte van associaties', bv.: Wie aan frietjes denkt, legt eerder een verband met stoofvlees, dan met snoep. Racisme gaat gepaard met sterke associaties (culturele beeldvorming, media en invloed van anderen) die NIET waarheidsgetrouw zijn, bv. Nederlander-gierig, Belg-dom ;-)