RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin

Dit zijn de voor-en nadelen van de regendouche

Beeld © iStock

Twijfel je of je je kleine douchekop inwisselt voor een grote regendouche? Begrijpelijk! Ze hebben niet alleen een prachtige, luxe uitstraling, maar ze douchen ook nog eens heerlijk! Toch zijn er wel een aantal puntjes waar je rekening mee moet houden voordat je een regendouche aanschaft.

De voordelen van een regendouche

Luxe uitstraling
Eerlijk is eerlijk: een regendouche ziet er heel mooi uit. Doordat er vaak geen verticale stang en slang bij komt kijken, krijgt je badkamer een strakke en luxe uitstraling, waardoor je het gevoel krijgt in een hotel te wonen.

Geeft een ontspannen gevoel
Douchen kan op zich al een heerlijk ontspanmomentje zijn, maar door de brede straal van een regendouche wordt het allemaal nog net even wat relaxter. De brede straal zorgt er namelijk voor dat al het water over het hele lichaam wordt verdeeld. Zo wordt je rug niet koud als je je gezicht staat te wassen.

De nadelen van een regendouche

Verbruikt extreem veel water
Wil je zuiniger douchen, dan zul je niet alleen korter moeten douchen, maar ook de juiste douchekop moeten kiezen. In dat laatste geval kun je beter niet voor een regendouche gaan. Waar een gewone douchekop circa 9 liter water per minuut verbruikt, gebruikt een regendouche wel zo’n 20 tot 25 liter water per minuut. Er zijn tegenwoordig wel regendouches met een speciale eco-stand, maar die halen het lang niet altijd bij het waterverbruik van de normale douchekop.

Douchekop niet verstelbaar
Hoe fijn het ook kan zijn om onder een brede, maar zachte straal je haren te wassen, het komt waarschijnlijk ook regelmatig voor dat je wil douchen zonder je haren te wassen. In dat geval is het fijn als je de douchekop kon verstellen. Een tikkie kantelen, of lager schuiven tot schouderhoogte zodat je gemakkelijk kunt douchen zonder dat je hoofd nat wordt. Met een gewone douchekop gaat dit makkelijk, maar een regendouchekop is over het algemeen niet verstelbaar. Veel regendouches hebben daarom nog een extra douchekop of handkraan om dit nadeel weg te nemen. Erg handig, maar een nadeel daarvan is dan weer dat deze douches daardoor nóg duurder zijn.

Een
Lees ook:
Een ijsbad maakt gelukkig - en nog meer voordelen van (extreme) kou

Let ook op deze dingen: 

Niet geschikt voor elke badkamer
Bij het installeren van een regendouche moet je rekening houden met de hoogte van het plafond in de badkamer. Heb jij een vrij laag plafond, dan is het waarschijnlijk de moeite niet waard om een regendouche te nemen, omdat deze niet aan het plafond gemonteerd kan worden. Hiervoor is er namelijk een ruimte van circa 15 cm nodig voor de stang. Daarnaast moet er in de ideale situatie ongeveer 30 centimeter ruimte zitten tussen de douche en je hoofd.

Niet geschikt voor elke ketel
Voor je een regendouche aanschaft is het noodzakelijk dat je controleert of de regendouche wel aan te sluiten is op de ketel in jouw huis. Alleen de modernere ketels zijn hier namelijk geschikt voor, omdat de nieuwere exemplaren de juiste druk voor een regendouche kunnen bieden.