achtergrond

Geenstijl

Wachtgeldhistoricus pompt zelfhaat in Nederland

Ga onderhand eens WERK zoeken, Zihni, want je raakt het contact met de realiteit steeds verder kwijt

Met een Halsemabutton op z'n opbollende overhemd gefröbeld zat historicus Zihni Özdil bij Op1 binnen een minuut de geschiedenis te herschrijven in absurde newspeak. Zihni noemde standbeelden "Door de staat gesanctioneerde zogenaamde verering van helden uit het verleden via standbeelden in de publieke ruimte." Realiteit: Niemand "vereert" standbeelden van historische Nederlanders, behalve dan misschien die pathetische bloemenlegger die dit weekend een reactionair rondje Nederland deed om terrassen om te ploegen voor zijn eigen partijpropaganda. Maar dat was nog maar het begin:

Zihni: "Dan vind ik het heel gezond wanneer gewone burgers die verering gaan bevragen." Bevragen? Een agressieve minderheid is anoniem begonnen met het bekladden en vernielen van standbeelden in de publieke ruimte. Dat is niet "bevragen", dat is vandalisme op basis van agressieve ideologische waanbeelden die met de werkelijkheid geen moer te maken hebben (zie NOS-clipje na de breek voor een voorbeeld).

Zihni: "Als ze er vervolgens achterkomen dat het geen helden, maar genocidale massamoordenaars waren en als ze vervolgens besluiten om die beelden neer te halen, dan vind ik dat een mooi voorbeeld van vreedzame democratie van onderaf." Vernieling is "vreedzaam". Naar fascisme neigende intimidatie is "democratie". Historische daden van bijzondere personen uit de geschiedenis zijn samen te vatten tot "genocidale massamoord". 

Zihni: "Het was juist dankzij die standbeelden dat een heel groot deel van die geschiedenis werd weggewist." Stel dat die stupide stelling waar is, dat je een groot en opvallend beeld neerzet op een centrale plek in de openbare om mensen iets te laten vergeten, wat bewijst dat dan over de beeldenstormers die nu met het vernielen van die beelden eisen dat er een stuk geschiedenis wordt uitgewist, om een ander (zwaar vertekend) narratief te kunnen neerleggen?

Tussendoor breekt een of andere oud-sporter ook nog in om een minuut lang zijn blanke schuld en zonde wit te wassen door een probleem te erkennen dat hij zelf eigenlijk niet ziet, maar ja: iedereen roept dat het er is dus springt hij ook maar op de carnavalswagen van Clown World. We hebben bijna spijt dat we er zelf niet zijn gaan zitten (we waren uitgenodigd - red.), maar tegen dit soort (zoals duidelijk blijkt: ingestudeerde) onzin van werkloze GroenLinksers die een beetje dwars doen om het dwars doen is geen kruid gewassen in televisieprogramma's waarin dit soort ingewikkelde problematiek tot uit scoringsdrift geboren soundbites worden teruggebracht.

Je kan je tijd beter besteden aan een goed geschiedenisboek...

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.