RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

In paar uur tijd viel veel meer regen dan normaal in een maand

Ondergelopen straten in Hengelo Beeld © ANP

De oostelijke helft van het land heeft te maken met zware wateroverlast. Op sommige plekken komen enorme hoeveelheden regen naar beneden. In steden en dorpen in Limburg, Gelderland, Overijssel en Drenthe zijn straten ondergelopen.

Winterswijk bijvoorbeeld kreeg in slechts een paar uur tijd 90 millimeter te verduren. Dat is veel meer dan de 66 millimeter die normaal in de hele maand juni valt.

Lage treksnelheid

De extreme buien zijn lokaal. Het kan enkele kilometers verderop droog zijn en blijven en dat is ook precies de verklaring voor de zware overlast. "Doordat de buien een erg lage treksnelheid hebben regenen ze bijna op dezelfde plek helemaal uit", legt Leander de Wit van Buienradar uit.

Op de satellietbeelden is ook te zien dat de strook met zware regenbuien maar heel langzaam over het land trekt. Het kan wel tot morgenmiddag duren voordat de laatste buien het land uit zijn.

De actuele Buienradar:

 

De overlast bleef beperkt tot ondergelopen straten en enkele huizen. In het Overijsselse Rijssen dreven de klinkers door de straten, meldt RTV Oost. RTV Drenthe maakt melding van ondergelopen straten in veel plaatsen, maar ook van een file op de A28 die ontstond door de enorme hoeveelheden water op de weg. 

In Hengelo en Denekamp moeten de bewoners van in totaal drie woningen de nacht elders doorbrengen als gevolg van de vele regen. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio kwamen er zo'n zeventig meldingen binnen en werd het na 22.00 uur rustiger.

Van zuid naar noord

De buien trekken van zuid naar noord en beperken zich tot de oostelijke helft van het land. Limburg was vanmiddag als eerste aan de beurt. Met name in Weert kwam het daar met bakken naar beneden. 

Weert geteisterd door zware regen: straten blank, veel overlast

00:39
In het Limburgse Weert viel er in korte tijd zo veel regen dat straten blank kwamen te staan.

Inmiddels is het in Limburg alweer enkele uren droog en zijn er nog geen alarmerende berichten over grote schade of ongelukken. 

Het KNMI had voor een groot deel van Nederland code geel afgegeven vanwege overtrekkende onweersbuien "met veel neerslag in korte tijd en kans op wateroverlast".

Flinke
Lees ook:
Flinke regen- en onweersbuien: overlast op verschillende plekken in het land