Direct naar artikelinhoud

OM: Kluis uit rijdende auto gooien is poging tot doodslag

Vijf vrouwen die op 28 oktober in Zuid een 88-jarige vrouw beroofden van haar sieraden, hoorden het Openbaar Ministerie (OM) donderdag drie jaar cel tegen hen eisen.

Een motoragent botste op een kluis die de vrouwen uit hun auto gooiden.

Het vijftal, variërend in leeftijd van 21 tot 52 jaar, bestolen de vrouw door middel van een babbeltruc in haar eigen woning aan de Apollolaan in Zuid. Een van de vijf had zich voorgedaan als medewerker van de thuiszorg.

Zij hield de hoogbejaarde vrouw aan de praat, waardoor anderen ongezien haar woning in konden komen. Het slachtoffer merkte de diefstal van sieraden, tien horloges van haar overleden echtgenoot en een kluis met sieradendozen pas toen de zogenaamde thuiszorger alweer vertrokken was.

Doodslag
Tijdens hun vlucht stuitten de vijf vrouwen op een grootschalige controle van de politie en de Belastingdienst, die ze vervolgens proberen te ontweken. Een motoragent zette de achtervolging in. Tijdens de achtervolging werd volgens het OM de buitgemaakte kluis uit de auto gegooid. Een automobilist en andere motoragent botsten daar op. Eenmaal staande gehouden werden in- en om de auto sieraden aangetroffen die van de 88-jarige vrouw afkomstig waren.

Met het gooien van de kluis namen de vrouwen volgens de officier van justitie het risico op een dodelijk ongeval. Een poging tot doodslag dus, stelde ze in haar requisitoir. Omdat de groep vrouwen volgens de officier gezamenlijk verantwoordelijk was voor zowel de diefstal als het werpen van de kluis, is tegen hun alle vijf dezelfde straf geëist. De rechtbank doet op 9 januari uitspraak.