UvA-studenten onderzoeken koloniale straatnamen (parool.nl)


Studenten van de Universiteit van Amsterdam gaan zich buigen over de historische figuren die in de hoofdstad een straat, plein of brug naar zich vernoemd hebben gekregen. Het onderzoek richt zich op de rol die de mannen en vrouwen in de koloniale tijd hebben gespeeld. ...

door Doehetlekkerzelf in Binnenland  ·  27 Reacties

  • 1
  • 419x gelezen
Reageer met een Emoji
3
3

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

De beeldenstorm is begonnen.
- de geschiedenisboeken worden herschreven
- de standbeelden worden verwijderd
- de straatnamen worden aangepast
- de historische tempels van macht worden neergehaald
- de schilderijen worden vernield.

En de regering, Rutte, keek er naar en knikte. Zo is het goed.

4
1 rlw

@1 Klopt
De Nederlanders zijn verkwanselt door de linkse zolen en alle bijstands en subsidie-slurpers hebben het voor het zeggen!

5
2 Zie Hier

Ik had niet anders verwacht. UvA is volledig links bolwerk waar ze al menig jaar de weg kwijt zijn.

3
3 Pluten1

Je kon erop wachten, deze oikofobe krankzinnigheid heeft nu ook definitief hier toegeslagen. Wordt Sylvana Simons straks in maart definitief tot premier van Nederland gekroond, of krijgen de burgers daar ook nog wat over te zeggen?

3
4 greenmango

BLM-beïnvloedt? Dat je een huidige cultuur wil beïnvloeden vind ik prima, maar om iets uit het verleden te toetsen aan de hand van de huidige inzichten en normen is natuurlijk onmogelijk omdat het leven en de cultuur in die tijd totaal anders waren. Beetje als mosterd na de maaltijd...

1
5 uahoera

Alles ligt al onder het vergrootglas, onvoorstelbaar. Ach, Mandela is de grootste terrorist van Afika, gaat die ook vervangen worden dan?

3
6 caso

Ik hoop dat vooral die mensen die dachten dat met het verdwijnen van Zwarte Piet het gezeur wel over zou zijn nu een wake-up call krijgen. Dit gaat nog veel rigoreuzer en krankzinniger worden. Straatnamen worden veranderd, standbeelden gaan verdwijnen, al onze nationale feestdagen gaan op de schop, de hele geschiedenis wordt herschreven, en uw kinderen worden straks op school gehersenspoeld met door Akwasi en Gloria Wekker ontworpen lesmateriaal.

1
7 greenmango

@7 wees blij dat, daar waar jij woont, niet aan die onzin wordt gedaan. Alhoewel je daar ook wel dingetjes hebt....

3
8 Dignes

Waag het eens om Nelson Mandela te vernoemen, die stond verlekkerd mee te zingen met "Kill the Boer", het strijdlied van zijn partij!

3
9 Wendel

Vergeet ook niet de straatnamen van de romeinse en egyptische slavenhouders...

1
10 icnivad

Het doelgericht vernietigen van een cultuur is een onderdeel van genocide, kijk maar in de Europese Rechten van de Mens.

3
11 Wendel

https://www.niod.nl/sites/niod.nl/files/Genocide%20en%20internationaal%20recht.pdf

In het boek Axis Rule in Occupied Europe definieerde Lemkin genocide als ‘de vernietiging van een volk of een etnische groep [...] een gecoördineerd plan met diverse acties die zijn gericht op de vernietiging van de essentiële fundamenten van het leven van nationale groepen, met als doel het uitroeien van deze groepen. Zo’n plan beoogt het doen verdwij-nen van de politieke en sociale instituten, cultuur, taal, nationale gevoelens, godsdienst en het economische bestaansrecht van bevolkingsgroepen en de verwoesting van persoon-lijke veiligheid, vrijheid, gezondheid, waardigheid en zelfs de levens van de individuen die tot de groep behoren. Genocide richt zich tegen bevolkingsgroepen als geheel en de be-treffende acties richten zich tegen individuen; niet in hun individuele hoedanigheid, maar als lid van de bevolkingsgroep.

2
12 Wendel

Miljarden en miljarden worden er ieder jaar opnieuw naar Afrikaanse landen gestuurd. Bijna een eeuw en misschien wel langer stuurd de Nederlandse overheid belasting geld van de hardwerkende Nederlanders daar naar toe. De mensen die hun land hebben ontvlucht om wat voor reden dan ook en de nazaten ervan die hier geboren zijn noemen ons racisten. Jullie land van oorsprong willen jullie niet terug als inwoner dat is ook discriminatie. En hier in in Nederland hebben bepaalde groepen de boel zo lopen te verkloten dat ze ook hier uitgekotst worden en nu zijn ze ineens zielig. Je oogst wat je zaait. Het is alleen jammer dat de andere die wel willen hinder ondervinden door jullie gedrag. Neem een voorbeeld aan Aboutaleb de burgermeester van Rotterdam kijk en leer van hem. Respect voor deze burgermeester en dat zeg ik als witte man.

1
13 Bleu lagoon

UVA is een links clubje wat probeert met allerlei zogenaamde onderzoek en enquêtes van alles wijs te maken!
Word tijd dat ze daar iets gaan doen wat zinvol is voor de toekomstige maatschappij!
kijk naar Delft, Twente, e.d.
Daar produceren ze niet loze onzin zoals in Amsterdam!

1
14 Zie Hier

Als die bolsjewisten zo'n moeite hebben met historische standbeelden, straatnamen en kinderfeestjes.....waarom hoepelen ze dan niet op naar China of Afrika....?!

3
15 CoolMemories

@1 "....De beeldenstorm is begonnen. En de regering, Rutte, keek er naar en knikte. Zo is het goed....."

Rutte is een agent van Brussel en Brussel wordt stiekem en feitelijk geregeerd door Soros die met zijn oorlogen in Libië en Syrië MOEDWILLIG en OPZETTELIJK de stromen vluchtelingen en immigranten naar Europa heeft aangewakkerd.....deze nieuwe populatie gaat (net zoals Stalin het proletariaat, deportatie en Goelags gbruikte) de basis vormen van de te stichten EUSSR! Het oude Europa wordt uit haat helemaal gesloopt!

Nogmaals: alle ontevreden iconoclasten kunnen een enkele reis naar China, Afrika of Azië krijgen!

2
16 CoolMemories

Ik zie weer veel verontwaardiging boven me. Zou iemand me kunnen uitleggen wat er mis is met een onderzoek naar de rol van mensen waar straten naar vernoemd zijn? Het gaat, staat luid en duidelijk in het artikel, niet om het hernoemen van straten, maar om het toevoegen van informatie. Wat is daarvan het grote probleem?

4
17 Smiling

Zouden ze in Suriname ook het standbeeld van Bouterse slopen?

1
18 sockknitter

@17 Meer is het niet. Maar dan moeten ze hun onderzoek wel uitbreiden, vind ik, want er zijn meer straatnamen die een toevoeging kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld prins Maurits van Oranje, zoon van de vader des vaderlands, liet Johan van Oldenbarnevelt vermoorden. Naar deze foute oranje zijn ook straten en pleinen vernoemd.

3
19 Myth63

@17 Informatie is nooit verkeerd maar die focus op ‘koloniale straatnamen’ - die term alleen al - is absurd. Ik zie dat Bij1 en GL zich er sterk voor gemaakt hebben met achter-de-ellebogen figuur Rutger GW als helper uitvoerder. Typisch trouwens dat de UVA zich laat gebruiken als politiek hulpmiddel..

Ik zag ook nog een link naar “Advies: stel quota voor diverse straatnamen in” question. En dan zeuren dat je geld te weinig hebt.

1
20 JackKropotkin

@18 Nu zou dat mogelijk zijn, over 200 jaar zijn het jengelende jammeraars die zoiets voorstellen.

2
21 JackKropotkin

Nee, meen je niet. Corona is uit. Dat zogenaamde racisme is in. En zo wordt het alleen maar erger. Kut volk.

1
22 Bram brabant

Tsja, als we het gaan vergeten dan is het immers ook niet gebeurd.

1
23 B55

Ik heb al wat voorstellen:

Antifa terroristen straatje.
Links extremistisch straatje.
Fake news straatje.
Weg met de politie straatje.

Breek alles af straatje (jaren later ontdekt onder een dikke laag bomen en struiken omdat ut niet bleek te werken in de praktijk), net zoals al die socialistische experimenten onder het mom van bijv. racisme bestrijden.

Toevallig net voor belangrijke verkiezingen:

1
24 Proemevla

@20 Van mij mogen onderzoek en informatievoorziening ook worden uitgebreid naar alle straatnamen.

Dat zotte 'koloniale straatnamen' is volgens mij gewoon iets van de koppenmaker van de krant, in het artikel zelf staat het wat genuanceerder.

3
25 Smiling

@17 : Misschien wel omdat de laatste tijd constant met modder wordt gegooid naar alles dat ons saamhorigheid en een culturele identiteit verstrekt, met name m.b.t. het koloniale tijdperk? Door cherry-picking van alles dat, in onze huidige ogen, fout was en alles dat goed was te verzwijgen, door de rol van derden te verzwijgen? Dus met duidelijk het doel, ons de basis van onze culturele identiteit af te pakken door alles, waar wij trots op zijn, te veranderen in een bron van schaamte?

Wat heeft dat voor zin als je racisme wilt bestrijden? Kent u de uitdrukking: "je vangt meer vliegen met stroop dan met azijn"? Omgekeerd is het ook zo, blijf je katten, dan krijg je uiteindelijk iedereen tegen je, ook diegenen die eerst wel wilden meedenken.

1
26 Wendel

@26 Ik weet niet hoe J.P. Coen ons saamhorigheid verstrekt. Als-ie dat al doet, dan is het een saamhorigheid van uitsluiting - alleen tussen degenen die aan de ene kant van de geschiedenis staan -, dus die saamhorigheid mag wat mij betreft wel door het putje.

Ook die trots is een nationalistische, waar ik totaal niet achter sta.

Wat mij betreft gaan we snel naar een samenleving waarin we géén muren zetten tussen 'ons' en 'de ander'. Informatie waar de geschiedenis van meerdere kanten wordt belicht, dus niet alleen het narratief van de overwinnaar, kan daar een bescheiden bijdrage aan leveren.

0
27 Smiling

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Strongoli
Ruim derde meer asielzoekers naar Nederland in eerste kwartaal dan jaar eerder

Dit soort "onderzoeken" zijn al lang niet meer relevant te noemen...

4 minuten geleden geplaatst door Strongoli

Wedergeboren
Protest op 4 mei tijdens dodenherdenking tegen Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV)

@63 " Je blijft maar zeiken hè. . . ." Misschien moet jij eens inhoudelijk reageren, ipv anderen af te zeiken. Daar bego...

6 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Strongoli
Plan: daders antisemitisme verplicht naar museum of kamp

Heeft geen zin om figuren die antisemitisme aanhangen, verplicht naar dat soort musea te sturen omdat ze altijd zullen ontkennen, dat die pogrom...

7 minuten geleden geplaatst door Strongoli

LoydMorris
Protest op 4 mei tijdens dodenherdenking tegen Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV)

@64 Ik citeer jou: gemeld 🤣...

8 minuten geleden geplaatst door LoydMorris

DikkeTor
Plan: daders antisemitisme verplicht naar museum of kamp

Zijn de daar aangekomen : Oww wouw, wat een prachtige gebeurtenis, heel mooi allemaal. XD...

8 minuten geleden geplaatst door DikkeTor

LoydMorris
Bijen die het beste tegen de kou kunnen het meest geteld

Nou, nou. . .zo extreem koud is het de afgelopen jaren niet geweest. . . Blijkbaar kunnen bijen ook goed zwemmen, gezien de hoeveelheid regen...

10 minuten geleden geplaatst door LoydMorris

Wedergeboren
Protest op 4 mei tijdens dodenherdenking tegen Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV)

@63 Ik citeer jou: 'lul'. ...

13 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Wedergeboren
“Rusland is zich massaal aan het bewapenen”, waarschuwt Duitse defensieminister

@5 Als er van Teheran een parkeerplaats wordt gemaakt, dan hebben wij hier daar gelukkig niet zoveel mee te maken en/of last van, als ...

14 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

LoydMorris
Protest op 4 mei tijdens dodenherdenking tegen Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV)

@62 Je blijft maar zeiken hè. . . . Besef je nog steeds niet hoe sneu je bezig bent? ...

15 minuten geleden geplaatst door LoydMorris

Marrie1
“Rusland is zich massaal aan het bewapenen”, waarschuwt Duitse defensieminister

@5Eerst moet zijn eerder....

19 minuten geleden geplaatst door Marrie1

NK. App
SexyboobBbw HandjobsBelledelphine PronIntherackNaked MilfsBangla X Bangla X Bangla XDreamfuckArabian Nights SexPetite OnlyfansVaani Kapoor SexyIndian HairjobLesbians In Bikinis PornPainal CreampieRoxiexxxXxx DediWorship KinkIndian Local Sex VideoVpronSasur Aur Bahu Ka Sex VideoX Hindi SexSonagachi NewsJingle SexForced Gangbang SexHairy Gay Porn VideosBhabhi Dever Sex VideosMatur Tube PornRedlights BeFotosdetravestibrOrgasm FaceJulie Cash NudeXxx Sexy New Video338535 HentaiAlex MucchiMarathi Sex Full HdBrazzers MilkKacie Castle DickdrainersFilme Pornographique GratuitAna De Armas NakedKatarina HartlovaSkylar ValentineReal Nun PornLisban PornSexyyy KissBihar Sex ComIndoneasian PornBig Bouncing Boobs NakedCarton PornsMasa XxxSis XvidMadison Ivy Cream PieBrenna SpearksWww Xnxx Video HdSexy Romantic PornAngie SavageWwe Paige PornSanta Claus XxxXxx Vedio RomanticKannada Hd XxxHot Asian PussyScat Porntubesسكس سمينFamily Porn.cimPornos HistoriaSexo Amadores CaseirosWww Xxcx ComDesi Couple Xxx VideoIndian Lady XxxAlina Belle OnlyfansIncstflixNet échangismeJeux De Sexe GratuitHqs PornosSofia PornôIppornBoro PornMuscle Girl NudeRomantic Threesome PornDad 4kJav. GuruTürkçe Altuazılı PornFashion Model NudeR SluttyconfessionsالسکسNude Big BooThecandidzoneTamanna Bhatia Hot VideoCojiendome Ami HijastraSex Video Indian VillageShobana Sex VideosEmma Stone ToplessIndian Gf Porn VideosAsian Gf PornCartoonporn VideosEuropean Sex VideoFat Naked WimenTelugu Romance VideosMallu Sec VideosAnime Henta IKristalsummersVeronica Church ArcadeBananahottiesAsian MasturbingEllie The Empress NudesLesbian Japanese PornhubShe Male PornBudhi SexMallu Nude MoviesShanti SexMarathi Porn ClipXnxx Sexsi VideoPrivatehomeclipsExibtionismWhorecumEbony MompovPornography Free MoviesFamily Nudists StoriesVera King PornTeens In Panties SelfiesCorinnakopf Onlyfans PornMason MarleyXxx Sex Video Sister And BrotherHollywood Erotic Movies OnlineFutana ProSexpics FreeCelebrity Playboy NudeTeacher NackedWife Gets Double PenetrationHighschool Of The Dead HentiaFree Nudes SnapchatJessica Biel BikiniTwitter Aunty TamilTeasty Black PornPornografia LésbicaChatuebtaeXxx Indain ComDesi Teacher Student SexDevika Porn VideosJapanese Porn SiresPornos ChicasIvy AruaBig Tited BbwMackenzie Jones AnalDownload Pirn成人导航PornwissRule 34 SfmPakistani New SexLitty TittyMalish PornLennox Luxe Video