RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Halsema overleeft motie van wantrouwen over demo op de Dam

Burgemeester Femke Halsema voorafgaand aan het spoeddebat met de Amsterdamse raad Beeld © ANP

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft woensdagavond een motie van wantrouwen in de Amsterdamse gemeenteraad overleefd. VVD, Forum voor Democratie en Partij van de Ouderen hadden de motie ingediend omdat ze vinden dat Halsema is tekortgeschoten bij de demonstratie tegen racisme op de Dam op 1 juni.

Halsema had een eind aan de onverwacht druk bezochte demonstratie moeten maken, omdat de volksgezondheid in gevaar was, aldus de opstellers. Ze verweten haar dat ze veel inschattingsfouten heeft gemaakt. De burgemeester erkende dat, betuigde daarover haar spijt en zegde toe dat ze de gang van zaken laat onderzoeken.

Slechts 9 stemmen voor

De gemeenteraad hield een hoofdelijke stemming over de motie, op verzoek van PvdA-fractieleider Sofyan Mbarki. Hij wilde op die manier helder krijgen hoe het draagvlak voor Halsema ligt. De burgemeester noemde de motie geen verrassing.

Halsema:
Lees ook:
Halsema: 'Ik ben ten volle verantwoordelijk voor beslissingen rond demonstratie'

Van de 44 uitgebrachte stemmen die vanavond zijn uitgebracht, waren er maar negen voor.

Nieuwe demonstratie

Ook vandaag gingen mensen opnieuw de straat op om te demonstreren tegen racisme. Bij een demonstratie in het Nelson Mandela-park in Amsterdam-Zuidoost waren ruim 10.000 mensen aanwezig.

Volgens de gemeente hielden zij zich goed aan de coronamaatregelen en was er voldoende afstand.

Massaal protest in de Bijlmer: 'Besef begint te komen'

01:52
Duizenden mensen demonstreren in het Nelson Mandelapark in Amsterdam tegen racisme. De coronaregels worden zo goed als dat kan nageleefd.