ECB overweegt 'bad bank' voor slechte leningen

ECB overweegt 'bad bank' voor slechte leningen

De ECB overweegt de oprichting van een nieuwe 'bad bank' om slechte leningen van banken in onder te brengen. Dat schrijft Reuters vandaag op basis van verschillende bronnen. Banken zouden dan honderden miljarden euro's aan slechte leningen kunnen verkopen aan een zogeheten bad bank. Daarmee kunnen banken in de eurozone hun balans opschonen, zodat ze minder kredietrisico lopen.

Afgelopen week schreven we op Geotrendlines al over de verwachte toename van slechte leningen op Europese bankbalansen. Waren dat er eind vorig jaar nog ongeveer €500 miljard, de verwachting is dat dit bedrag door de coronacrisis zal oplopen tot meer dan €1.000 miljard. Meer huishoudens en bedrijven zullen door de crisis in moeilijkheden komen, waardoor het aantal wanbetalingen zal stijgen.

Europese 'bad bank'

Het is niet voor het eerst dat het idee van een Europese bad bank ter sprake komt, maar nu lijkt de urgentie groter dan ooit. Door de maatregelen tegen het coronavirus zijn veel sectoren in de economie hard geraakt (zie onze insider analyse voor meer details), waardoor het kredietrisico voor banken in rap tempo toeneemt.

Komen de sombere voorspellingen van de OESO en de Wereldbank uit, dan wacht Europa de grootste economische crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. En dat terwijl huishoudens en bedrijven door de lage rente van de afgelopen jaren veel meer geld hebben geleend. Door de lage rente lijken al die schulden geen probleem, maar dat kan in een crisis snel veranderen.

Steun voor de bankensector

Een toename van de werkloosheid en meer faillissementen betekent dat banken meer kredietrisico lopen. De vrees is dat ze daardoor de kredietkraan dichtdraaien, wat de neerwaartse economische cyclus zal versterkten. Het probleem met slechte leningen speelt vooral in de zuidelijke landen (zie onze insider analyse), maar heeft de potentie om ook de bankensector van de noordelijke landen te besmetten.

Met een Europese bad bank kunnen banken hun slechte leningen van de balans halen. De vraag is dan wie er dan voor eventuele verliezen moet opdraaien. De kans is groot dat men de rekening doorschuift naar overheden of de centrale bank. Welke prijs zullen ze bereid zijn te betalen om de bankensector overeind te houden?

Lees ook:

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »