U blokkeert onze banners :(

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want Nieuwskoerier.nl is mede dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Help ons door Nieuwskoerier.nl te whitelisten

Binnenland
  • 3
Hoge kosten, overheden die zich niet aan de regels houden, ‘onafhankelijke’ adviesbureaus die niet tegen belangrijke opdrachtgevers in willen gaan. Het is de dagelijkse gang van zaken in het gevecht om de openbare ruimte in Nederland. Voor burgers wordt het intussen steeds lastiger om ...

4 maanden geleden door Scorpio

REAGEER MET EEN EMOJI
1
1
1

Korte samenvatting van het artikel...
- Burgers en natuurorganisaties die hun omgeving willen beschermen, lopen daarbij geregeld tegen problemen aan.
- Zo kent Nederland een uitgebreide wet natuurbescherming, maar gaat het in de uitvoering nogal eens mis: overheden blijken zich niet aan de eigen regels te houden.
- Zo moeten vergunningsaanvragen door de overheid worden gecontroleerd, maar zijn het in de praktijk vaak burgers die deze taak op zich nemen. In dat gevecht lopen de burgers aan tegen hoge kosten.
- Bezwaarmakers hebben maar één kansrijke mogelijkheid om ingewikkelde rapporten van projectontwikkelaars aan te vechten: een tegenrapportage door een onafhankelijk adviesbureau.
- Maar deze zogeheten ‘contra-expertise’ is voor burgers lastig te verkrijgen: de bureaus schrijven liever geen rapport dat ingaat tegen belangrijke opdrachtgevers.
- Het gevolg: de afgelopen jaren is het als Nederlandse burger aanzienlijk lastiger geworden om je te verzetten tegen bouwplannen en grote ingrepen in je leefomgeving.

1 Scorpio    
4 maanden geleden door Scorpio
0
Meld

Wees eerlijk in Nederland hebben we geen echte natuur meer. Alles is gecultiveerd. Dus als er ergens ruimte voor nodig is dan wordt gekeken waar dit het beste kan en dan mag dat stukje gecultiveerde natuur van de overheid wel verdwijnen.

2 ThWil    
4 maanden geleden door ThWil
1
Meld

@2
Dat hangt er van af wanneer je iets "echte natuur" noemt. Voor de natuur zelf is het niet nodig dat een gebied al sinds de laatste ijstijd onaangeroerd is. We zien de natuur weer enorm mooi opbloeien als een gebied gesaneerd is, met dezelfde planten en dieren als 30.000 jaar geleden. Dus of het "echt" is, is erg discutabel.
Vaak wordt dat criterium gehanteerd als excuus om "dan maar" niets te doen, "want het wordt geen echte natuur." En dat is grote onzin.
We zijn al sinds de bevolkingsexplosie van de 13e eeuw, plus de industrialisatie van de 19e eeuw, bezig dit land glad te schuiven ten behoeve van bedrijven en landbouw. Zeker ook de laatste 30 jaren (CDA en VVD!) zijn we nog grotere stukken 'natuur' kwijtgeraakt. Dan nog de enorme vervuiling erbij, en iedereen snapt dat er erg weinig overblijft.

Willen we nog wat natuur aan onze kinderen doorgeven -en dat willen we want ze hebben natuur nodig!- dan zullen we snel aan de bak moeten. Helaas willen CDA en VVD dat eigenlijk niet, want de Dominee en de Koopman hebben niets met natuur, maar alles met geld. En aangezien het volk zo stom is om op die partijen te stemmen, of op populisten die óók al niets met natuur en milieu hebben, zie ik het somber in. Maar ach, nog een jaar of 30 en de problemen zijn dan al zó groot dat ze onoplosbaar zijn. Maar dat wil niemand zien, behalve een kleine groep specialisten en deskundigen.

3 weerman    
4 maanden geleden door weerman
0
Meld

@3 "Dus of het "echt" is, is erg discutabel.
Vaak wordt dat criterium gehanteerd als excuus om "dan maar" niets te doen, "want het wordt geen echte natuur." En dat is grote onzin".

Helemaal mee eens!
Zelfs als een boom 'alleen maar' in een gewone tuin staat of in een straat, is dat wel degelijk een stukje echte natuur. Ook dergelijke bomen geven zuurstof af, nemen koolzuur op, zorgen voor schaduw en koelte én geven schuil- en nestmogelijkheden aan vogels en andere diertjes/insecten.

4 Scorpio    
4 maanden geleden door Scorpio
0
Meld

@4

Ja, zo zit het. En kijk bv. naar de Markerwadden. Opgespoten zand maar nu al een enorm succes. Allerlei broedende vogels, planten die het goed doen. Gewoon prima natuur!

5 weerman    
4 maanden geleden door weerman
0
Meld

@5 Precies, en dáár zou veel meer oog voor moeten zijn.

6 Scorpio    
4 maanden geleden door Scorpio
0
Meld

Begrijp me niet verkeerd: ik ben ook voor natuur en het liefst voor meer natuur. Echter wat ik met gecultiveerde natuur probeer aan te geven dat het niet de natuur is die hier zichzelf tot ontplooiing brengt doch de natuur wordt hier naar de hand van de mens gezet. De mens treedt dan op als de beslisser over de natuur. En als er bijvoorbeeld ruimte nodig is voor de aanleg van een weg, spoor, de bouw van huizen etc dan beslist de mens welk stukje natuur dan opgeofferd mag worden. Zo zijn er al signalen om te bouwen in het groene hart. En daar ging het mij om.

7 ThWil    
3 maanden geleden door ThWil
0
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
#IKDOENIETMEERMEE Domme gans Famke Louise ste...
#IKDOENIETMEERMEE De onder jongeren uiterst p...

23 uur geleden door rotti29640

’Racistisch’ Uncle Ben’s ui...
Het merk Uncle Ben’s, bekend van onder meer r...

21 uur geleden door Telegraaf

Australië: Als dokters hydroxychloroquin...
Sky news Australië: Were doctors free to pres...

14 uur geleden door Eric

Schietpartij bij supermarkt in Arnhem, trauma...
Bij een supermarktfiliaal van Jumbo op de Oos...

15 uur geleden door Telegraaf

Geen enkele zichzelf respecterende partij kan...
Wilders’ opportunistische aanval op Nederland...

11 uur geleden door Inter


ADVERTENTIE


Laatste reacties
marcmarc
Plan Rotterdam: Dikke boete bij meer dan 2000...
@2, jij hebt geen reden tot klagen, jij rijdt...

minder dan een minuut geleden door marcmarc

CoolMemories
’China bouwde 380 heropvoedingskampen voor ...
En met deze communistische dictatuur zijn Joe...

minder dan een minuut geleden door CoolMemories

Vageali6888
Australië: Als dokters hydroxychloroquine mo...
@90"Het gaat niet om een verbod, het WERK...

1 minuut geleden door Vageali6888

Bluth
Held Diederik Gommers en Ahmed Aboutaleb redd...
Zeer slappe TV was dit. Ze hadden dit gedroch...

1 minuut geleden door Bluth

Smiling
Willem Engel jaagt op zeer dubieuze wijze onv...
@18 Vragen of de rechter wil beoordelen of ie...

2 minuten geleden door Smiling

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig