IOC zal statements tegen racisme niet toestaan op de Spelen, Amerikanen ijveren voor “recht op protest”

De Amerikaanse atleten Tommie Smith en John Carlos protesteerden met zwarte handschoenen tegen racisme op de Spelen van 1968 in Mexico City© AP

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zal niet tolereren dat sporters op de Olympische Spelen demonstreren tegen racisme. Het sportevenement ijvert in haar handvest voor onpartijdigheid op alle vlak. Het Amerikaans Olympisch Comité reageert en wil de regels herbekijken.

jmg

Het IOC liet dit weten aan de Engelse krant The Telegraph. Demonstreren tegen racisme is in strijd met regel 50 van het Olympisch handvest. Daarin staat dat “demonstraties van politieke, religieuze of raciale propaganda” niet toegelaten zijn op de Olympische terreinen.

Wat als atleten toch besluiten om hun steun te betuigen naar aanleiding van de protesten omtrent de dood van George Floyd? Daarover wou het IOC zich nog niet uitspreken. Wereldvoetbalbond FIFA riep alvast op aan haar competities “om het gezond verstand te laten zegevieren” tijdens de golf van protesten door sporters. Toen verscheidene spelers tijdens wedstrijden in de Bundesliga solidariteit toonden naar aanleiding van Floyds dood, verklaarde FIFA-voorzitter Gianni Infantino dat protest van voetballers tegen racisme niet gesanctioneerd mag worden.

Amerikaans Olympisch Comité wil atletenprotest toelaten

Het Amerikaans Olympisch en Paralympisch Comité (USOPC) heeft een werkgroep opgericht om de regels te herbekijken die atleten een schorsing opleggen wanneer ze politieke statements maken tijdens competitie.

In een bericht aan de atleten staat te lezen dat de werkgroep de regels kan herbekijken, “inclusief je recht om te protesteren”. Dat maakte The Washington Post dinsdagavond bekend. “We zullen ook wereldwijd pleiten voor verandering”, zo klinkt het verder.

Het Amerikaans Olympisch Comité is één van de meest invloedrijke leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Het zou druk kunnen uitoefenen om regel 50 van het olympisch charter te veranderen.

© AFP

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen