U blokkeert onze banners :(

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want Nieuwskoerier.nl is mede dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Help ons door Nieuwskoerier.nl te whitelisten

Overig
  • 0
Plattelandsbewoners uit Noord-Brabant, Limburg en enkele andere delen van Nederland hebben een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse Staat vanwege voortdurende stankoverlast van varkens- en pluimveestallen. ...

4 maanden geleden door Nu.nl

REAGEER MET EEN EMOJI
2
1

Randstedelingen die een boerderijtje kopen op het platteland en dan gaan klagen over de geur van de dieren van de echte boeren... Zucht.

1 Mariska3    
4 maanden geleden door Mariska3
5
Meld

"In een persbericht schrijft het Brabants Burgerplatform woensdag dat burgers onrecht wordt aangedaan door de stank van stallen "die als paddenstoelen uit de grond geschoten zijn". Volgens het platform melden burgers zich hierom regelmatig bij de Raad van State, maar "vrijwel altijd krijgen zij daar nul op het rekest"."

Voor mij zijn twee dingen van belang: Wie was er het eerst, de stal of de burger? Als het is zoals @1 : zegt, lekker kop houden, je gaat er zelf naast wonen, en je weet dat ze eventueel kunnen uitbreiden.

Anderzijds is de NL overheid, volgens afspraak met de EU en Oekraine, bezig onze veeteelt en zuivel-industrie naar Oekraine te verplaatsen conform wat ze met hun hadden afgesproken voor de toetreding, om ze lekker te maken bij de EU te willen i.p.v. bij Rusland. Als het inderdaad stallen van Oekraiense bedrijven zijn, vind ik dat de NL burger niet mag worden lastiggevallen door buitenlandse megastallen terwijl onze eigen boeren steeds erger worden weggepest met steeds strakkere regels.

2 Wendel    
4 maanden geleden door Wendel
1
Meld

@1

Nee. Mensen, soms zelfs familie van de boeren met de stallen, die geboren en getogen zijn in de streek maar die het nu genoeg vinden. Dat je ongeveer de helft van het jaar niet meer buiten in je tuin kunt zitten omdat de stank niet te harden is. Daarbij vreest men voor de gezondheid. In de gebieden met veel intensieve veeteelt ziet men gewoon dat die bij pandemieën zoals nu het Coronavirus en recent nog de Q koorts deze gebieden bovenmatig getroffen worden. Op dit moment is men ook overal de luchtkwaliteit aan het onderzoeken hier. Ik leef in een zeer vee-intensieve omgeving. Zelfs de nertsengemeente van Nederland met de meeste nertsen.

Genoeg is genoeg.

@2
Je gaat er zelf wonen zegt u. Heeft u in de gaten wat voor een schaaluitbreiding sommige boeren de afgelopen jaren hebben doorgemaakt. Het begrip megastal was er in het verleden nog niet. De stallen worden gewoon steeds groter en het aantal dieren op een boerderij steeds meer. En er worden er steeds meer megastallen naast elkaar gezet op een en hetzelfde bedrijf. Lekker je kop houden is wel heel gemakkelijk. Maar geeft aan dat u de situatie ter plekke niet helemaal kent.

3 De Vliegende Brabander    
4 maanden geleden door De Vliegende Brabander
2
Meld

@2 ; De Oekraïense megastallen staan niet in Nederland maar in de Oekraïne. Punt is dat zij veel goedkoper kunnen produceren dan wij doordat zij niet aan de strenge wet en regelgeving van de EU hoeven te voldoen. Zij mogen dus ook geen vlees exporteren naar Nederland. Helaas wel de dieren dus zetten ze hier mega slachterijen neer en transporteren hun vee naar Nederland. Menig kippenhouder is daar al failliet door gegaan.

Overigens gaan de prijzen voor de consumenten daarmee niet omlaag; alle winst verdwijnt gewoon weer in de zakken van de multinationals zoals AH.

4 Mariska3    
4 maanden geleden door Mariska3
1
Meld

Lees het artikel over het onderwerp in het AD eens zou ik zeggen.

Kijk eens bij de paraaf 'onhoudbaar'

En @1 Mariska - lees jij eens specifiek de kop 'Zware last'- daar wordt iets gezegd over de mensen die protesteren. Kun jij kijken of dat alleen stadsmensen zijn. Dezelfde dooddoeners komen altijd bij elk denkbaar onderwerp terug. Moe wordt je ervan. Sorry dat ik dat zo zeg. Maar je weet van te voren bij een bepaald onderwerp vandaag de dag altijd al welke dooddoeners en algemeenheden altijd weer opgedreund gaan worden. Bij de discussie over megastallen weet je dat de dooddoener er binnen 1 minuut is dat de klagers stadsmensen zijn die niet tegen een beetje mestlucht kunnen.

https://www.ad.nl/binnenland/omwonenden-megastallen-slepen-overheid-voor-de-rechter-bescherm-ons-tegen-de-stank~a8ca1e92/

5 De Vliegende Brabander    
4 maanden geleden door De Vliegende Brabander
1
Meld

@3 ; De bekende hetze tegen de Nederlandse boeren weer. Zelfs corona zou hun schuld zijn.

In dit artikel wordt de link gelegd tussen fijnstof en de intensieve veehouderij en daarmee met corona..
https://www.pluimveeweb.nl/artikel/247242-opinie-meer-correlaties-tussen-corona-en-brabant/
>Enkele media pakken groot uit met ‘een mogelijk verband tussen intensieve veehouderij en corona’. In Oost-Brabant en Noord-Limburg ligt het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen vanwege Covid-19 hoger dan in de rest van ons land. Dit zijn regio’s met meer veehouderij en meer fijnstof in de lucht dan gemiddeld. De correlatie tussen het aantal coronabesmettingen en het aantal veehouderijen wordt groot opgevoerd, de verdenking aangewakkerd, en het RIVM krijgt onder politieke druk de opdracht om te zoeken naar het causale verband.<

Maar dan heb je hier een artikel over fijnstof dat het helemaal niet heeft over de intensieve veehouderij:
https://www.extremeairproducts.nl/fijnstof-kaart-nederland/
>Hoe zit het met de fijnstof in Nederland anno 2019? De fijnstof kaart van Nederland laat zien dat de hoogste concentratie voorkomt rondom de Randstad en Noord-Brabant. De oorzaken hiervan zijn drukke snelwegen, grootschalige industrieën en een hoge bevolkingsdichtheid. Ook de aanwezigheid van luchthavens (denk aan Schiphol) en scheepshavens versterken de hoeveelheid fijnstof in de lucht.<
>In de fijnstof kaart hiernaast (bron: RIVM) is goed te zien welke gebieden in Nederland het meest vervuild zijn<

Maar dan pakken we er even een heel andere vorm van verontreiniging bij:
https://www.clo.nl/indicatoren/nl0461-ammoniak
>De agrarische sector is de belangrijkste bron voor ammoniak in de lucht. Ammoniak komt vrij uit stallen, mestopslagen, bij aanwending van (kunst)mest op het land en tijdens beweiding. Deze bronnen nemen in totaal ca. 85% van de emissie in Nederland voor hun rekening.<

Ah ha! Dus de beste manier om te meten waar de meeste intensieve veehouderij zit is niet fijnstof (waar pas sinds zeer kort de intensieve veehouderij als mogelijke oorzaak aan toe is gevoegd) maar juist de ammoniak!

Heb je alle drie de linkjes geopend dan heb je ook 4 kaartjes:
1) Kaartje met ziekenhuisopnames corona per 100.000 inwoners
2) Fijnstof kaart Nederland waar bij de ene website dus zaken als verkeer en industrie als oorzaak worden gegeven
3) en bij de andere puur en alleen de uitstoot door de veehouderij wordt vermeld als oorzaak.
4) Kaartje met de ammoniakconcentratie die puur en alleen gebaseerd is op intensieve veehouderij.

Ga ze nu eens vergelijken.

Kaartjes 2 en 3 zijn exact hetzelfde. Uitstoot die kaartje 3 wijt aan de veehouderij is dus hetzelfde als kaartje 2 die dat wijt aan zaken als verkeer en industrie. Oeps.

Kaartjes 2 en 3 lijken inderdaad behoorlijk op kaartje 1.
Maar er zit een wereld van verschil tussen een correlatie (er zijn veel zieke mensen, er zit meer fijnstof in de lucht) en het causale verband (veel zieke mensen is het gevolg van meer fijnstof).
Daarnaast valt vooral op dat er procentueel veel ziekenhuisopnames corona waren in het uiterste noorden van Gelderland... maar dat daar toch volgens de fijnstof kaartjes weinig fijnstof te vinden is..

Dan pakken we het kaartje van de ammoniak erbij. Dat wordt tenminste alleen door de veehouderij veroorzaakt.
En dan zien we dat als ammoniak de oorzaak zou zijn, je veel corona opnames zou moeten verwachten in Oost Gelderland en Overijssel. Huh? Die gebieden waren juist nauwelijks getroffen. Ook zie je Friesland en Groningen op dat kaartje al redelijk blauw verkleuren. Laten dat nu net de provincies zijn die het minst waren getroffen door corona..

Ergo: Corona wordt weer misbruikt om de boeren te framen, in een kwaad daglicht te stellen en de burgerij trapt er weer met twee benen in. Fijnstof wordt meer veroorzaakt door industrie, verkeer en hoge bevolkingsdichtheid dan door veehouderij. Intensieve veehouderij heeft geen link met het percentage corona opnames.

6 Mariska3    
4 maanden geleden door Mariska3
1
Meld

@5 ; Aan jou de vraag; Ben je weleens bij een grote varkensboer geweest? De lucht uit de stallen wordt intensief gefilterd en je ruikt het niet of nauwelijks als je op het erf bent. En ja, mijn reukvermogen is prima ontwikkeld. Dit terwijl ik nog steeds misselijk word als ik in de buurt van Rotterdam kom met die stank van de industrie.

7 Mariska3    
4 maanden geleden door Mariska3
1
Meld

Er speelt gewoon een politieke agenda. Boeren weg uit Nederland, meer woningen, meer natuur (en de wolf) en dan de producten gaan importeren uit de Oekraïne. Conform het verdrag.

Nog meer werklozen en Nederland wordt verder onleefbaar.

8 Mariska3    
4 maanden geleden door Mariska3
1
Meld

@7 Wij rijden (nu niet, maar pre-corona wel) regelmatig van de randstad naar Limburg. Hoe u in Noord-Brabant géén varken kunt ruiken snap ik niet. Wellicht bent u aan de stank gewend geraakt?

9 Smiling    
4 maanden geleden door Smiling
1
Meld

@9 Inderdaad, en er valt dan ook vrijwel niet aan te ontkomen.

10 Criticaster    
4 maanden geleden door Criticaster
1
Meld

@9 ; Dus je rijdt in een auto en ruikt iets en neemt dan aan dat dat varkens zijn? Ik denk dat je gier ruikt; dat is echt een sterke lucht.

11 Mariska3    
4 maanden geleden door Mariska3
1
Meld

@9 ; Ik denk ook dat de stank van de Randstad en het vele fijnstof daar, je beleving van frisse lucht heeft aangetast.

12 Mariska3    
4 maanden geleden door Mariska3
1
Meld

@11 Ja, varken dus.
@12 Geenszins.

Waarom in vredesnaam ontkennen wat ook Brabanders zelf erkennen?

13 Smiling    
4 maanden geleden door Smiling
1
Meld

@7

Jazeker. En ik leef ertussen.

En ik en met mij heel veel andere burgers zijn het zat. De boerenlobby is groot en machtig.

Maar de burgers pikken het gewoon niet meer. En terecht. De kentering begint te komen. De gemeenten die alle vergunningen altijd maar verleenden die aangevraagd werden om nog meer uit te breiden. De lobby van de boeren die altijd heeft gewerkt en nu nog werkt in Brabant met steeds al dat gedreig. Maar de mensen zijn het gewoon kots- en kotsbeu aan het worden.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5148511/ruim-400-varkenshouderijen-worden-uitgekocht-wegens-geuroverlast

Allemaal aanstellers zeker Mariska ? Want volgens jou is er helemaal geen geuroverlast.14 De Vliegende Brabander    
4 maanden geleden door De Vliegende Brabander
1
Meld

Op basis van welke wet kunnen ze die staat dan aanklagen?

15 ThWil    
4 maanden geleden door ThWil
1
Meld

@14

En al krijg ik en andere klagers hier duizenden duimen naar beneden. Als het aantal dieren in Brabant en elders nu maar eindelijk eens een keer aangepakt gaan worden.

Een stankbastion is er nu minder overigens na de ruiming van de nertsenfarm hier verderop. Ontzettend erg voor die beesten . Maar die zouden anders over 7 maanden toch vergast zijn en hadden toch geen beestwaardig leven. Nu hoeven ze die 7 maanden niet in een ijzeren kooi door te brengen. En die afschuwelijke stank is er nu niet meer deze zomer. En nu maar hopen dat de kooien niet opnieuw gevuld gaan worden. Binnenkort is het toch verleden tijd in Nederland. Gelukkig.

16 De Vliegende Brabander    
4 maanden geleden door De Vliegende Brabander
0
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
#IKDOENIETMEERMEE Domme gans Famke Louise ste...
#IKDOENIETMEERMEE De onder jongeren uiterst p...

1 dag geleden door rotti29640

Willem Engel jaagt op zeer dubieuze wijze onv...
Je kunt en mag het met van alles niet eens zi...

12 uur geleden door Wilmama

Australië: Als dokters hydroxychloroquin...
Sky news Australië: Were doctors free to pres...

1 dag geleden door Eric

’Racistisch’ Uncle Ben’s ui...
Het merk Uncle Ben’s, bekend van onder meer r...

1 dag geleden door Telegraaf

Geen enkele zichzelf respecterende partij kan...
Wilders’ opportunistische aanval op Nederland...

21 uur geleden door Inter


ADVERTENTIE


Laatste reacties
Dignes
Nieuw EU-migratiepact: nu vallen alle remming...
@34 Dat zal ook gaan gebeuren aangezien de me...

minder dan een minuut geleden door Dignes

Fernand
Aboutaleb: maatregelen tegen coronavirus moet...
@9 Ja 3 maanden dat is toch te overzien, als ...

1 minuut geleden door Fernand

Brolin
Trump weigert vreedzame machtsoverdracht na v...
@8Luister toch eens een keer wat ie zelf ...

1 minuut geleden door Brolin

Snorrie
Mark Rutte zwijgt wanneer Thierry Baudet vraa...
@81En nu voor de finale vraag.Wat is het ...

1 minuut geleden door Snorrie

DikkeTor
Trump weigert vreedzame machtsoverdracht na v...
*Hangt zichzelf alvast op om niet kleurig gen...

1 minuut geleden door DikkeTor

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig