Baas Amerikaans magazine stapt op na ophef over racisme: ‘Mijn medewerkers en lezers verdienen beter’
De hoofdredacteur van het in de Verenigde Staten populaire foodmagazine Bon Appétit heeft vandaag na tien jaar ontslag genomen vanwege forse beschuldigingen van racisme en vooringenomenheid binnen zijn redactie. De 50-jarige Adam Rapoport kwam onder vuur te liggen nadat een omstreden foto van hem - verkleed als een karikatuur van een zwart persoon - opdook op sociale media. ,,Ik vertrek als hoofdredacteur om na te denken over het werk dat ik als mens nog moet verrichten. Mijn medewerkers en lezers verdienen beter.”
Bon Appétit, een Amerikaans eet- en entertainmenttijdschrift dat maandelijks wordt uitgegeven en wiens culinaire video’s op YouTube een wereldwijde sensatie zijn geworden, kreeg de afgelopen weken snoeiharde kritiek op de manier waarop het blad werknemers van kleur behandelt en voedsel uit verschillende culturen presenteert.
Hypocriet
Diverse personeelsleden uitten de afgelopen dagen openlijk hun onvrede over de ‘verrotte cultuur’ op de werkvloer. Ze eisten het ontslag van de hoofdredacteur en riepen op sociale media de uitgever op om na te denken over een een betere beloning en behandeling van gekleurde mensen in het personeel.
De gewraakte foto, die eerder in 2013 werd geplaatst op het Instagram-account van Rapoport’s echtgenote, was al eens van internet gehaald, maar dook vorige week weer op nadat Rapoport eind mei een blog schreef over welke rol zijn tijdschrift probeert te spelen in het hardnekkige racismedebat.
Een journalist reageerde via Twitter op het artikel van de hoofdredacteur en beschuldigde hem ervan hypocriet te zijn. ,,Ik ken persoonlijk zwarte en gekleurde vrouwen die door jou zijn ontslagen en wiens ideeën vervolgens door jullie zijn gebruikt. Ik sta versteld over de arrogantie waarmee dit door jou wordt gezegd, terwijl je de schade negeert die jij hebt veroorzaakt door tot nu toe niets aan dit probleem te doen. Wat een lef!”
‘Systematisch racisme’
Voorafgaand aan het aftreden van Rapoport spraken verschillende prominente medewerkers zich uit tegen de foto en de interne cultuur binnen Bon Appétit. Sohla El-Waylly, een chef-kok en assistent-redacteur, verklaarde op Instagram dat ‘dit slechts een voorbeeld van het systematische racisme dat binnen Conde Nast (de uitgever, red.) als geheel heerst’.
In haar klaagzang beweerde El-Waylly dat er bij het bedrijf loonverschillen bestaan tussen blanke en niet-blanke werknemers van Bon Appétit. ,,Ik ben 35 jaar en heb meer dan 15 jaar professionele ervaring. Ik werd ingehuurd als assistent-redacteur om voornamelijk blanke redacteuren te helpen met aanzienlijk minder ervaring dan ik. Ik ben alleen voor video gepusht als een blijk van diversiteit. Maar in werkelijkheid worden blanke redacteuren beter betaald voor hun optredens in onze videoshows. Geen enkele medewerker met een kleurtje wordt bij ons gecompenseerd.”
In werkelijkheid worden blanke redacteuren beter betaald voor hun optredens in onze videoshows
Compensatie
Alex Lau, een voormalig fotograaf voor het tijdschrift, mengde zich op Twitter ook in de discussie. ,,Ja, ik verliet Bon Appétit om meerdere redenen, maar een van de belangrijkste redenen was dat blank leiderschap weigerde veranderingen aan te brengen waar mijn collega’s en ik voortdurend op aandrongen.” Andere personeelsleden twitterden dat ze niet langer hun werkzaamheden voortzetten totdat het bedrijf besluit hun gekleurde collega’s te compenseren.
Joseph Hernandez, de chef van de onderzoeksredactie, haalt eveneens hard uit naar zijn (inmiddels ex-)baas. ,,Ik krijg hiervoor waarschijnlijk een berisping, maar ik ben ontsteld en beledigd door de keuze van de chef om brownface te omarmen bij het maken van foto’s. Ik heb mijn carrière doorgebracht met het respecteren van allerlei internationale invloeden in eten. Dit voelt als een uitwissing van dat werk.”
Conde Nast ontkent de aantijgingen over beloningsverschillen voor optredens in haar video's, laat de uitgever in een verklaring weten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Duizenden mensen nemen afscheid van George Floyd
-
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
Elke dag overlijden er 22 mensen aan hartfalen. Wat hartfalen precies is, weet maar één op de vijf mensen. Daarom is het deze week De Nationale Hartfalen Week. Cardiologen Steven Chamuleau en Jozine ter Maaten geven antwoord op zeven vragen over hartfalen. ,,Als je als 50-jarige een trap op loopt en het benauwd hebt, dan is dat gek.’’ -
PREMIUM51
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
‘Melk is goed voor elk’ was jarenlang een bekend gezegde. Klopt dat nog? Want melkvervangers zijn enorm populair en beter voor het milieu. Maar zijn ze ook even gezond als koemelk? Een rondje langs de melkvelden. ,,Het eten van zo’n 400 gram zuivelproducten verlaagt het risico op darmkanker met 15 procent.” -
Update
Trump ziet opzet in val 75-jarige demonstrant
De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich op Twitter afgevraagd of de val van de 75-jarige demonstrant na een duw door de politie in de stad Buffalo niet een vooropgezet plan was. Hij zou een provocateur van de extreemlinkse antifa geweest kunnen zijn, meent het staatshoofd. De gouverneur van de staat New York vindt dat Trump zijn excuses moet aanbieden voor de ‘walgelijke’ tweet. -
PREMIUMvoor jou getest98
Deze paprikachips komt als beste uit de test: Lays maar net een voldoende
Bijna 4 op de 10 zakken chips die in Nederland verkocht worden, zijn paprikachips. We zijn verzot op de pittige smaak en die fijne kraak. Ons panel onderwerpt 12 merken aan een blinde smaaktest. ,,Bah, er zit veel suiker in chips. Meer suiker dan paprikapoeder.’’
-
met foto's
Eigenaar Hollands snoepzaakje kijkt met verbazing naar bestelling tv-kok Nigella Lawson: ‘Ze is echt hardcore’
-
-
-
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
Het is dat bijen geen horloges dragen, anders zouden die op vijf voor twaalf staan. Voor hen, maar ook voor ons eigen hachje, is het daarom zaak om ze een handje te helpen. Want zomervruchten, chocola en notenrepen kunnen door bijensterfte zomaar tot de geschiedenis gaan behoren. Help de natuur een handje met je eigen insectenhotel. Wij leggen uit hoe je start. -
48
Natte handdoeken over de stoelen en een pannetje met natuurazijn: zo haal je de gourmetlucht uit je huis
Na een gezellig middagje of avondje gourmetten met familie hangt er een intense baklucht in huis. Hoe krijg je deze onaangename geur zo snel mogelijk weg? Twee experts delen hun beste tips om je huis weer fris te krijgen: ‘Hang na het gourmetten natte handdoeken in huis’
-
30
Minder bio-producten in de schappen of verpakt in plastic: ‘Controles slaan volledig door’
-
‘Van het geld dat je bij verstopping aan een loodgieter uitgeeft, kun je voor de rest van je leven frituurvet kopen’
Frituurvet door de plee, doortrekken en weg ermee? Nee! De vervelende eigenschap van bakvet is dat het eenmaal gestold aan de binnenkant van de leidingen gaat zitten, en dat vervolgens alles eraan blijft plakken. ,,Van wat je bij een verstopping thuis kwijt bent aan een loodgieter, kun je waarschijnlijk voor de rest van je leven frituurvet kopen.’’ -
-
PREMIUM
Is de airfryer echt veel gezonder dan frituur? Dit zeggen de experts