Start van hoofdcontent

Stad

nl

Architect Cees Dam: 'Bouw een Tower Bridge over het IJ'

9 juni 2020, 08.32 uur · Aangepast 9 juni 2020, 08.50 uur
Door Redactie · Foto: Dam & Partners Architecten

Amsterdam zou een soort Tower Bridge moeten bouwen om Noord bereikbaar te houden. Volgens architect Cees Dam moet Amsterdam groter denken, is te lezen in Het Parool die hem heeft gesproken. Zijn idee is om de ene toren op ongeveer de helft van het Java-eiland te bouwen en de andere toren daar dus recht tegenover in Noord.

De architect vertelt in de krant dat de twee woontorens een vitaal onderdeel van zijn plan: 'Door daar woningen in te maken, kun je de investeringen in de brug terugverdienen. Op die manier kost zo’n brug de stad helemaal niets.'

De woontorens hebben 40 verdiepingen en zijn in de tekeningen zeventig meter hoog en moeten worden verbonden door twee bruggen. Het ontwerp heeft Dam samen met ontwikkelaar DVP gemaakt.

Dam & Partners Architecten

Dam zegt in de krant met zijn plan een impuls te willen geven aan de zich al jaren voortslepende discussie over een brug of een tunnel tussen de beide zijden van het IJ. Amsterdam was ver met een brug op van de kop van het Java-eiland, maar Rijkswaterstaat en het ministerie lagen dwars. De ligging van de brug zou 'nautisch te gevaarlijk' zijn.

Door de torens kan de brug op 12 meter hoog worden gemaakt waardoor de scheepvaart er geen last meer heeft van. 'Daarmee is het probleem tussen de stad en Rijkswaterstaat opgelost: binnenvaartschepen kunnen er gemakkelijk onderdoor varen', aldus Dam in Het Parool.

Een onafhankelijke adviescommissie onder leiding van de Belg Alexander D’Hooghe onderzoekt hoe de impasse kan worden opgelost.

Naast de bruggen en de woningen moeten er haventjes komen waar de bewoners hun bootje kunnen aanleggen. De onderste verdiepingen zijn gereserveerd voor de entree tot de fietsbrug en de entree tot de woningen. Ook zou hier nog ruimte zijn die commercieel is uit te baten.