RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Editie NL

Bredase Glenn maakt mondkapjes tegen racisme

Beeld © Mondjesmaat

Hoe beschermen we onszelf en anderen tegen het coronavirus, en maken we tegelijkertijd een statement tegen racisme? Glenn Fachrul-Tuankotta (27) uit Breda hoopt met zijn antiracisme-mondkapjes beide problemen de wereld uit te krijgen.

"Nadat ik hoorde dat mondkapjes per 1 juni verplicht zouden worden in het openbaar vervoer, besefte ik dat ik vijf dagen per week zo'n ding moest dragen. Ik wilde geen standaard model", zegt Glenn tegen Editie NL.

De Bredanaar van Molukse afkomst begon met het maken van kapjes met de Molukse, Bredase, Nederlandse, Marokkaanse en Turkse vlag. "Daar kreeg ik heel veel leuke reacties op." 

Donaties

Na de dood van George Floyd en de sterk groeiende Black Lives Matter-beweging, besloot Glenn dat hij zijn steentje wilde bijdragen in de strijd tegen racisme. "Samen met BredaOriginals en Boven N.A.P. ben ik gaan brainstormen. Al snel kwamen we op het idee om antiracisme-slogans op de mondkapjes te zetten."

De mondkapjes staan pas twee dagen online. "Ik heb er nu vijftien verkocht, maar ik hoop dat dat er de komende tijd meer worden." Een gedeelte van de opbrengst wordt gedoneerd aan de Black Lives Matter Foundation en Amnesty International.

'Strijden tegen racisme én corona'

Hij verwacht dat het mondkapje veel mensen zal opvallen. "Als je het draagt, kan iedereen duidelijk zien waar je voor staat." Glenn heeft zelf nooit met racisme te maken gehad, maar mensen in zijn omgeving wel. "Je hoort de verhalen, je ziet de emotie en je voelt de pijn. Dat raakt me heel erg."

Glenn hoopt dat mensen zich er bewust van worden dat racisme niet in de maatschappij thuishoort. "We moeten laten zien dat we strijden tegen racisme én tegen corona."