RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Personal finance

Kabinet wil dat winkeliers contant geld blijven accepteren, ook na corona

Beeld © ANP

Corona of niet: het is wenselijk dat winkels, restaurants en cafés cash geld blijven accepteren als betaalmiddel. Dat vindt minister van Financiën Wopke Hoekstra. Ook in tijden waarin we rekening moeten houden met het coronavirus is het belangrijk dat de mensen die contant willen betalen, dit kunnen doen, schrijft hij.

De trend is al jaren dat contant geld steeds minder wordt gebruikt. De meeste consumenten pinnen tegenwoordig. Het coronavirus zet die ontwikkeling in een stroomversnelling.

Supermarkten

In maart riepen bijvoorbeeld supermarkten hun klanten op zoveel mogelijk te pinnen, om fysiek contact tussen klanten en kassiers te voorkomen. Andere winkeliers geven ook de voorkeur aan pinnen.

"Het aantal contante betalingen is door het coronavirus verder gedaald", schrijft minister Hoekstra aan de Tweede Kamer, zonder concrete cijfers te noemen. Het pingedrag van Nederlandse consumenten had corona overigens helemaal niet nodig, om terrein te winnen.

67 procent pin

Want zonder het virus nam het aantal contante betalingen ook al af. In winkels en horeca werd 67 procent van de betalingen via pinnen gedaan in 2019. Een jaar eerder was dat nog 63 procent.

Contant geld is dus op zijn retour, maar een aanzienlijke groep Nederlanders geeft nog altijd de voorkeur aan cash. Bijvoorbeeld omdat zij niet digitaal vaardig zijn, of het makkelijker vinden budgetteren.

Maar ook privacyoverwegingen kunnen daarbij een rol spelen. Sommige consumenten vinden het een onprettig idee dat betalingen digitaal geregistreerd worden door banken en betaalinstellingen.

Geen cash

Het kabinet vindt dat voor die groep contant betalen mogelijk moet blijven. Dat vond de overheid ook in 2015 al, maar het aantal ondernemers dat sindsdien geen cash meer wil hebben is toch lichtjes gegroeid.

Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank uit maart blijkt dat in 2015 nog overal met cash kon worden betaald. Dit jaar wil 3 procent van de ondernemers geen munten en biljetten meer aannemen. Bovendien zeggen drie op de tien ondernemers met een fysieke winkel te overwegen pin-only in te voeren, in de komende vijf jaar.

Toch komt er geen plicht op het accepteren van cash. Hoekstra houdt het bij een oproep tot 'rekening houden'. Een winkelier kan dus zelf bepalen of hij cash accepteert of niet. 

Wekelijks gesprek met Wopke Hoekstra: economische scenario's

11:10