Mag je ontdooid eten nog eens invriezen? Is de magnetron schadelijk? 7 mythes over voeding
Dagelijks worden we om de oren geslagen met talloze adviezen en beweringen over voeding. Veel van die ‘informatie’ spreekt elkaar tegen. Sommige adviezen zijn juist, andere zijn dan weer compleet uit de lucht gegrepen. Maar wat en wie moeten we dan nog geloven?
Veel beweringen, weinig onderbouwing. Daarom dook de Belgische wetenschapper Eric De Maerteleire (bio-ingenieur en doctor in de Landbouwkundige en Toegepaste Biologische Wetenschappen) in de vele fabels en mythes die leven bij consumenten. Van zijn hand verscheen afgelopen week het boek Hele en halve waarheden en complete onzin over voeding. Hieronder vind je zeven voorbeelden van fabels én waarheden over ons eten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Weten
Helpt een rauw ei tegen een kater?
-
Voedselproducenten Fairtrade, Knorr, Koh Tai en Patak’s halen vlees en vis uit de helft van hun recepten
Supermarktketens Jumbo en Plus, evenals de voedselproducenten Conimex, Fairtrade, Knorr, Koh Tai en Patak’s gaan hun verpakkingen aanpassen zodat de helft van de recepten daarop volledig vegetarisch of veganistisch wordt. Dat doen zij op verzoek van Wakker Dier, meldt de organisatie. -
Koken & Weten
Is vitamine D bijslikken nodig, nu we zo vaak binnen zitten?
In Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: moeten we vanwege langdurig binnen zitten vitamine D bijslikken? -
PREMIUM
Is de airfryer echt veel gezonder dan frituur? Dit zeggen de experts
Bereid je je snacks in een airfryer of toch liever in een friteuse? En is die airfryer nou echt gezonder? Experts zetten de verschillen op een rij. ,,Bereid je een snack in de airfryer, dan is de smaak wél anders.” -
PREMIUM
Alles duurder? Eten in dit restaurant wordt juist goedkoper: ‘Het is een risicootje’
In deze dure tijden nam eigenaar Frank Streefland (38) van De Nieuwe Polderkeuken een gewaagde beslissing: de prijs van een driegangenmenu in zijn fine dining-restaurant ging van 62 naar 49,50 euro. ,,Het is een risicootje, maar ik moet wat teruggeven aan de gast.”Stolwijk
-
PREMIUM
Slager Jakob (25) maakt vanaf nu weer dé paardenworst waar mensen voor omreden
Dordrecht -
-
-
Update
24Kitchen-gezicht Dave Myers, helft van de Hairy Bikers, op 66-jarige leeftijd overleden
De Britse tv-kok Dave Myers, in Nederland momenteel meermaals per week te zien op 24Kitchen, is woensdag op 66-jarige leeftijd overleden. De chef en fervent motorrijder vormde samen met Si King het bekende duo Hairy Bikers. -
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
Tom de Wit (35) nam een vriend mee naar een restaurant waar hij niet voor twee maar voor drie maaltijden moest betalen. Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater.
-
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
-
Vlaai mag alleen nog ‘Limburgs’ heten als-ie dagvers is én uit provincie komt
De Limburgse vlaai heeft van Brussel de status van beschermd streekproduct gekregen. Een kwaliteitslabel garandeert vanaf maandag dat het traditionele gebak ook daadwerkelijk uit Nederlands- of Belgisch Limburg komt en voldoet aan andere voorwaarden. -
-
Consumentenbond
De beste espressomachine is ruim drie keer duurder dan de nummer 2