‘Femke Halsema gaf bij Op1 brevet van onvermogen af’

We kunnen op deze zondag terugblikken op een buitengewoon roerige week in Nederland. De vreugde die de heropening van de horeca op maandag met zich meebracht, werd al snel overschaduwd door het racismeprotest op de Dam. Waar horeca-ondernemers op hun tenen lopen om aan alle coronaregeltjes te voldoen, liet Femke Halsema haar hele Dam vollopen met demonstranten. ’s Avonds nog zat Halsema bij Op1, maar daar maakte ze haar blunderinterview met AT5 niet goed.

Mediaondernemer Yves Gijrath vindt dat Halsema daar een verkeerd tv-optreden heeft gegeven, zegt hij in zijn podcast. “Wat ik echt niet begrijp is dat ze bij Op1 zat en dan zeg je toch: ‘Jezus christus, ik schaam me helemaal te pletter, wat een fout is dit, ik kan hier niet naar kijken.’ Het is toch gewoon een brevet van onvermogen?

Gijrath vindt het verhaal van Halsema volstrekt ongeloofwaardig. “Uit welk ei kom je als je denkt dat er 250 of 300 man komen? De meest bekende Nederlanders zaten te twitteren en instagrammen.

Als het een vrije dag is en het is lekker weer, dan kun je verwachten dat men er lekker op uit trekt en zo’n protest bijwoont, aldus Gijrath. “Ikzelf kende al dertig mensen die gingen. Allemaal jongeren. Ze zeiden: ‘We moeten er naartoe.’ Het is ook logisch, hè, het is corona en mensen mogen weer even naar buiten.

Staatsmongool

Gijrath interviewt in zijn podcast de bekende ondernemer Erik de Vlieger. Ook hij gaat los op Halsema. “Haar bijnaam is het langetenenvrouwtje. Ze is altijd verongelijkt. De capaciteit van besturen heeft ze helemaal niet en ook nooit gehad. Ze is altijd een oppositieschreeuwvrouwtje geweest. De rest van Nederland is grotendeels anti-Halsema, maar de Amsterdammers – de import en de grachtengordel – en zeker bekende, die beschermen haar allemaal en vinden dat ze niet moet aftreden en terecht die demonstratie door heeft laten gaan. Dat geeft ook weer aan dat de bijnaam van Amsterdam, de Republiek Amsterdam, echt nog steeds geldt.”

Het is een verschrikkelijk mens, vindt De Vlieger. “Je moet het niet te veel op de man of vrouw spelen, maar het is een onempathische vrouw, die zich alleen maar interesseert in haarzelf. Dat zit in sommige mensen hun karakter.”

Ze bakt er volgens hem niets van. “Je moet wel een staatsmongool zijn om te denken dat er maar 300 mensen komen, terwijl bijna 17 miljoen mensen over het incident George Floyd praten en overal in de hele wereld protestmarsen worden georganiseerd. Dan ben je gewoon niet goed bij je hoofd.”

Racisme

Inhoudelijk is De Vlieger het helemaal eens met het protest. “Er is racisme in Nederland. Dat moeten we vooropstellen. Als je Achmed Mohammed heet en je stuurt een sollicitatiebrief en Piet Pietersma ook, dan heb je grote kans dat Piet Pietersma wordt aangenomen en niet Mohammed. Laten we daar eerlijk in zijn.”

Zelf is hij naar eigen zeggen geen racist. “Er komt een neger en die solliciteert bij me en een blanke en die hebben exact dezelfde kwaliteiten, dan neem ik degene die ik mag. Dat kan de neger zijn of de blanke.”

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen