RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Rustig protest in Brussel eindigt met plunderingen: 'Wat een ravage'

Demonstranten in Brussel vandaag. Beeld © Getty

Volgens de politie waren er ongeveer 10.000 mensen aanwezig tijdens de antiracisme-demonstratie in Brussel vandaag. Die verliep lang op een rustige manier, maar uiteindelijk ging het toch mis. Een groep jongeren sloeg aan het plunderen.

Volgens de VRT is er brand gesticht en zijn er meerdere winkels geplunderd. De politie gebruikte een waterkanon en traangas. Er zijn 150 arrestaties verricht. "Nu is het aan het gerecht om streng op te treden", zei Philippe Close, burgemeester van Brussel.

Geen afstand

Veel Belgische politici reageren op het protest vandaag. Niet alleen de onlusten na afloop zijn onderwerp van gesprek, maar ook de manifestatie zelf, waar de coronamaatregelen niet werden nageleefd. Op beelden is te zien dat er geen afstand tot elkaar werd gehouden.

Afscheid George Floyd: 'Ik zal zijn knuffels missen'

01:32
Er werd een herdenkingsbijeenkomst voor George Floyd georganiseerd.

Premier Sophie Wilmès is teleurgesteld. Ze begrijpt dat mensen om deze reden willen demonstreren. "Geen twijfel mogelijk.  Als ik naar de foto's kijk, betreur ik dat er geen alternatief is gevonden dat de afspraken respecteert en de inspanningen van de mensen die wekenlang in de vuurlinie hebben geleden in de strijd tegen het virus. Ik zal met de betrokken burgemeesters en de deelstaten praten om lessen te trekken uit dit weekend, ook op vlak van gezondheid."

'Ravage'

Een inwoner van Brussel ging na de rellen de straat op om te kijken wat de gevolgen waren. "Alles kalmeert, maar wat een ravage!", schrijft hij. 

De politie van Brussel doet een oproep om beeldmateriaal van de incidenten met hen te delen. Zij proberen met die beelden de daders te identificeren.