RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Beurs

De beurs deze week: blijven aandelen het zo goed doen?

Vorige week deden de aandelenkoersen het prima. Beeld © Getty

De afgelopen week was over het algemeen een prima week op de aandelenbeurzen. Blijft de stemmming zo goed? Dat hangt mede af van wat de topman van de Fed, de centrale bank van de VS, zegt over hoe de Amerikaanse economie draait.

Vorige week was een prima week voor veel beleggers. Zo steeg de AEX-index met maar liefst 7,6 procent, terwijl de midkap-index van middelgrote bedrijven zelfs met 10 procent groeide.

Daarmee deed de Nederlandse beurs het beter dan de brede Amerikaanse S&P 500, die bijna 5 procent steeg, en technologie-index Nasdaq, die 3,4 procent won.

In het jaar tot nu toe heeft Wall Street het nog beter gedaan. De S&P 500 staat nog maar op een verlies van 1,1 procent, terwiijl de Nasdaq zelfs al op een winst van 9,4 procent staat. De AEX staat nog 5,3 procent onder het niveau waar 2019 werd afgesloten en de midkap zelfs 12,9 procent.

Beleggers
Zie ook:
Beleggers dumpen AF-KLM en ABN, Shell en Galapagos populair

Fed

Beleggers zijn benieuwd naar de vergadering van de Amerikaanse Federal Reserve. Afgelopen vrijdag zorgde de werkloosheidscijfers in de VS voor een positieve verrassing. Zo kwamen er in mei 2,5 miljoen banen bij, waardoor de werkloosheid daalde tot 13,3 procent. Gevreesd was voor een toename van de werkloosheid tot 20 procent in juni.

Dat lijkt erop te duiden dat het ergste voor de Amerikaanse economie achter de rug is. Het is de vraag of Fed-topman Jerome Powell nu nog meer steunmaatregelen komt.

De Fed 'stimuleert' alleen om financiële markten draaiende te houden, niet om ze te laten stijgen (ook al was dat vaak wel het effect). Ik ben vooral benieuwd naar wat Powell van de huidige situatie vindt, is hij onder de indruk van het 'herstel' of ziet hij het nog niet, zegt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra hierover.

Corona

Voor de beurs is verder van belang hoe het gaat met het verloop van het coronavirus. Powell zei eerder dat de pandemie blijvende schade kan aanrichten. De Fed heeft al enorme steunpakketten aangekondigd en de rente flink verlaagd.

In Nederland is het ergste voorlopig achter de rug, maar wereldwijd neemt het aantal nieuwe besmettingen verder toe. Dat komt vooral door groei in Azië en Latijns-Amerika.

De Verenigde Staten is koploper in absolute aantallen. Daar zijn bijna twee miljoen besmettingen en 110.000 doden geteld. Maar de verspreiding in dat land gaat nu langzamer dan voorheen.

Macrocijfers

Op macrogebied kmen er deze week cijfers uit over onder meer de Duitse en Europese industriële productie. Uit de VS komt onder meer informatie over de inflatie, het consumentenvertrouwen en de wekelijkse uitkeringsaanvragen. 

Vandaag bleek dat de export in mei daalde met 3,3 procent in vergelijking met een jaar eerder. Die daling was wel minder groot dan was gevreesd. De import kelderde met 16,7 procent. Wat voor China import is, is voor andere landen export, zodat andere landen flink minder spullen en diensten kwijt konden aan China.

Olieprijs

Interessant is nog wat de olieprijs gaat doen. Oliekartel OPEC en bondgenoten zoals Rusland hebben zaterdag ingestemd met een verlenging van de productiebeperking van olie tot eind juli. De olieproducerende landen besloten in april samen 9,7 miljoen vaten per dag minder op te pompen gedurende mei en juni om zo de sterk gedaalde olieprijzen te stutten.

Bedrijfscijfers zijn er deze week nauwelijks, ook niet in het buitenland.

Bron: RTL Z