Ministers en premier Sanna Marin van Finland

In Finland willen ze de Zweden voorlopig nog niet zien

Ondanks vergevorderde gesprekken over een reisbubbel tussen de Scandinavische landen houden Denemarken, Noorwegen en Finland de grens met Zweden voorlopig dicht voor niet noodzakelijk verkeer. In Finland wordt dit besluit breed gedragen.

Veel EU-burgers kunnen weer voorzichtig vakantieplannen maken nu het aantal besmettingen vrijwel overal terugloopt. Steeds meer landen stellen hun grenzen open voor burgers uit landen die ze veilig achten. Maar hun eigenzinnige coronabeleid zorgt ervoor dat de Zweden hun buitenlandse vakantieplannen nog even in de koelkast moeten laten.

Mensen die uit Zweden komen, moeten als een van de weinigen ook na 15 juni in quarantaine, kondigde premier Mark Rutte aan. Zweden blijft samen met het Verenigd Koninkrijk het enige land waarvoor een oranje reisadvies geldt vanwege het verhoogde besmettingsgevaar.

Het enige land in Europa dat minutieus was voorbereid op een pandemie, en met resultaat, is Finland.

Finland was goed voorbereid op een pandemie

Dat besluit wordt breed gedragen. Bijvoorbeeld door Mikko Pietilä, hij is geneesheer-directeur van het academisch ziekenhuis in Turku. Die havenstad aan de Finse westkust is een van de belangrijkste schakels in het verkeer tussen Finland en Zweden. Pietilä maakt zich zorgen over het feit dat de Zweden de epidemie nog niet onder controle lijken te hebben.

"Wij zijn snel in actie gekomen om het virus terug te dringen, terwijl zij ervoor kozen om het virus gecontroleerd onder de bevolking te laten rondgaan. We hebben recent een aantal nieuwe gevallen gehad waarbij de besmettingsbron in Zweden blijkt te hebben gelegen", zegt Pietilä. Daarom denkt hij dat het goed is de grens voorlopig dicht te houden.

Strikte geheimhouding

Ook Atte Harjanne, van de regeringspartij Groene Alliantie verdedigt het strenge grensbeleid van zijn regering. "Als er tussen twee regio's grote verschillen in besmettingsgevaar zijn, is het een goed idee een soort grens tussen die twee regio's te bewaken. Dat helpt bij het onder controle brengen van het virus."

Finland was relatief goed voorbereid op de pandemie. Dat heeft onder andere te maken met de nationale dienst voor noodvoorzieningen, een overheidsdienst die in sfeer van strikte geheimhouding enorme hoeveelheden noodvoorraden beheert op verborgen locaties verspreid door het hele land.

Omdat er ruim beschermingsmiddelen en medicijnen op voorraad waren in de eerste weken, konden de Finnen de eerste virusgolf makkelijker weerstand bieden dan andere landen. Het dodental in Finland staat op dit moment op 322. Een laag aantal op een bevolking van 5,5 miljoen mensen.

Het dodental in Zweden ligt hoger dan in onze buurlanden, maar verschillende landen zitten in verschillende fases van de pandemie.

Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken

De dienst is een erfenis van de traumatische ervaringen van Finland tijdens de Tweede Wereldoorlog en de constante dreiging van de grote buur Rusland tijdens de Koude Oorlog. "We hebben een lange traditie van gedegen voorbereiding op crises", vertelt ziekenhuisdirecteur Pietilä. "Ik vind eigenlijk dat elk ziekenhuis in de wereld - net zoals wij - een gedegen plan zouden moeten hebben voor een pandemie."

Opvallend detail is dat de Finse noodvoorzieningsdienst oorspronkelijk geschoeid was op een Zweeds model. Maar de Zweden bouwden hun diensten langzaam af na het eind van de Koude Oorlog.

Parlementariër Harjanne maakt zich zorgen over de ontwikkelingen in Zweden. "We zouden graag met de Zweden samenwerken om dit virus te bestrijden. Maar het verschil in aanpak maakt samenwerking op dit moment erg moeilijk.

Open dialoog

Het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat het nog te vroeg is voor vergelijkingen en evaluaties. "Het dodental in Zweden ligt hoger dan in onze buurlanden, maar verschillende landen zitten in verschillende fases van de pandemie. Het beeld dat van Zweden geschetst wordt verschilt van land tot land."

De Zweedse overheid vindt het belangrijk dat "andere EU-landen hun besluiten nemen op basis van een redelijk beeld van Zweden". Daarom werkt de Zweedse overheid aan het verspreiden van informatie over Zweden. "Er moet binnen de EU een open dialoog gevoerd worden over het openen van grenzen en reisrestricties, daarom staan wij constant in contact met andere landen om hier over te spreken", aldus het ministerie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl