RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Pandemie nog lang niet voorbij: wereldwijd record aan nieuwe besmettingen

De intensive care in Manaus, de belangrijkste stad in de Braziliaanse Amazone. Beeld © dpa Picture-Alliance

In Nederland is het ergste voorlopig achter de rug, maar wereldwijd neemt het aantal nieuwe besmettingen verder toe. Dat komt vooral door groei in Azië en Latijns-Amerika. Wereldwijd zijn er nu officieel bijna zeven miljoen besmettingen geteld en meer dan 400.000 doden.

De Verenigde Staten is koploper in absolute aantallen. Daar zijn bijna twee miljoen besmettingen en 110.000 doden geteld. Maar de verspreiding in dat land gaat nu langzamer dan voorheen.

Gisteren kwamen er volgens de telling van de John Hopkins universiteit wereldwijd ruim 126.000 besmettingen bij. De grootste groei is te zien in landen als Brazilië, Mexico en India.

Meer dan malaria

Wereldwijd zijn nu meer dan 400.000 mensen overleden aan Covid-19. Ter vergelijking: dat is op dit moment al net zoveel als dat er in een heel jaar mensen aan malaria sterven. Malaria - een infectieziekte die wordt overgebracht door muggen - is normaal gesproken een van de dodelijkste ziekten ter wereld.

Het werkelijke dodental door Covid-19 ligt hoger. Veel slachtoffers zijn nooit getest. Daarnaast tellen sommige landen de overlijdens buiten de ziekenhuizen niet mee.

Komt er een tweede coronagolf? Dit zijn de drie scenario's

02:44
Als maatregelen worden versoepeld, vrezen deskundigen een tweede coronagolf.

Versoepeling in India

Een van de snelst groeiende besmettingshaarden ter wereld is India. Sinds maart is er een lockdown van kracht, maar ondanks de virusuitbraak worden de maatregelen morgen verder versoepeld. Nu telt India bijna 250.000 besmettingen. Alleen de VS, Brazilië, Rusland en het Verenigd Koninkrijk hebben meer zieken.

President Modi van India wil de economie weer opstarten. Miljoenen arbeiders zitten zonder werk sinds de lockdown. Morgen mogen winkelcentra, restaurants en gebedshuizen weer open. Over het nut van het openen van gebedshuizen is wel discussie. Gelovigen moeten in ieder geval hun handen en voeten wassen. Ook wordt er geen eten uitgedeeld en mogen gelovigen de heilige voorwerpen in tempels niet aanraken.

De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat de lockdown in India geholpen heeft om de uitbraak te temmen, toch is er een risico. "Als India en andere grote landen weer opengaan en mensen weer beginnen rond te reizen is er altijd een risico dat de ziekte weer opduikt", aldus Mike Ryan van de WHO.

Besmettingshaard Brazilië

Brazilië is de belangrijkste besmettingshaard in Latijns-Amerika. Het land telt ruim 670.000 besmettingen en bijna 36.000 doden. De afgelopen week noteerde Brazilië op vier verschillende dagen de meeste nieuwe besmettingen en doden ter wereld. De cijfers groeien snel, nu hebben alleen de VS en Groot-Brittannië nog een hoger officieel dodental.

Alweer
Lees meer:
Alweer ruimt een Braziliaanse gezondheidsminister het veld

Desondanks wil president Bolsonaro de coronamaatregelen het liefst zo snel mogelijk opheffen. De economische schade is volgens hem groter dan het risico voor de volksgezondheid. Door de maatregelen zijn veel Brazilianen zonder werk komen te zitten, ook armoede en honger groeien daardoor.

Censuur

De alarmerende cijfers zijn sinds gisteren voor Brazilianen moeilijker te volgen. Data over het virus is grotendeels verwijderd van de overheidswebsite. President Bolsonaro noemt de cijfers misleidend.

Het enige wat de Brazilianen nog te horen krijgen zijn het dagelijks aantal nieuwe besmettingen, doden en genezen mensen. Maar die cijfers worden nu wel na het best bekeken nieuwsprogramma gepubliceerd. "Daar gaat het verhaal voor Jornal Nacional", grapte Bolsonaro. Volgens de president houdt het nieuwsprogramma ervan om te zeggen dat Brazilië weer een record heeft voor het dagelijkse aantal virusdoden.