Direct naar artikelinhoud
liveblogcoronavirus

Live: Reizigers naar Groot-Brittannië moeten 14 dagen in quarantaine | Nieuw-Zeeland coronavrij

Sinds het begin van de corona-uitbraak zijn wereldwijd ruim 6,7 miljoen besmettingen vastgesteld en meer dan 400 duizend personen overleden aan covid-19. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom de coronacrisis.

Medewerkers op de intensive care van het HMC Westeinde ziekenhuis in Den Haag.Beeld ANP

Live

  1. Liveblog sluit

    Dit liveblog wordt afgesloten, volg het laatste nieuws over de coronacrisis in ons nieuwe liveblog.

  2. Bijna 700 doden in de VS

    In de Verenigde Staten zijn het afgelopen etmaal 691 mensen overleden aan het coronavirus. Dat is het laagste aantal in een week, zo blijkt zondag uit de jongste cijfers van de Johns Hopkins University.

    Tot nu toe zijn ruim 110.000 mensen in de VS officieel overleden aan het longvirus. Het totaal aantal bevestigde besmettingsgevallen bedraagt 1.938.842. De Verenigde Staten hebben verreweg de meeste gevallen van Covid-19 en sterfgevallen ter wereld.

    Het virus heeft wereldwijd ruim 400.000 mensen gedood sinds het eind vorig jaar in China verscheen.

  3. Nieuw-Zeeland coronavrij, laatste restricties opgeheven

    Nieuw-Zeeland lijkt verlost van het coronavirus. Maandag heeft de laatste patiënt die nog ziekteverschijnselen vertoonde te horen gekregen genezen te zijn en mocht daarop uit isolatie.

    Het betekent dat Nieuw-Zeeland voor het eerst sinds 28 februari geen actieve gevallen meer heeft. 'Zoals we eerder hebben gezegd, zal voortdurende waakzaamheid voor Covid-19 essentieel blijven', zei directeur-generaal Ashley Bloomfield van het ministerie van Gezondheid in een verklaring.

    Nieuw-Zeeland heeft lof gekregen voor de wijze waarop het land is omgegaan met de pandemie. Er was een strikte lockdown die zeven weken duurde en vorige maand eindigde nadat het virus was ingeperkt. In het land met vijf miljoen inwoners waren 1154 bevestigde ziektegevallen en 22 doden.

    Premier Jacinda Ardern maakte maandag bekend dat internationale grensbeperkingen blijven bestaan, maar dat de laatste binnenlandse beperkingen worden geschrapt. Ze zei dat er geen restricties meer gelden voor openbare en privé-evenementen, dat de detailhandel en horeca weer normaal kunnen draaien en al het openbaar vervoer kan worden hervat.

  4. Reizigers naar Groot-Brittannië 14 dagen in quarantaine

    Iedereen die vanaf maandag Groot-Brittannië in wil, moet eerst twee weken in quarantaine. De maatregel is bedoeld om te voorkomen dat reizigers het coronavirus naar het land brengen nadat ze in het buitenland besmet zijn geraakt. De maatregel wordt elke drie weken geëvalueerd.

    De quarantainemaatregel treft alle internationale aankomsten, inclusief die van terugkerende Britten. Er gelden enkele uitzonderingen voor onder anderen vrachtwagenchauffeurs en gezondheidsmedewerkers die reizen om te helpen bij de strijd tegen het coronavirus, en degenen die uit Ierland komen.

    Mensen die de quarantaineregels overtreden riskeren een boete van 1000 pond (ongeveer 1117 euro).

  5. Uitbraak in Poolse kolenmijn

    In Polen is dit weekeinde een recordaantal nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Volgens het ministerie van Volksgezondheid houdt de piek verband met een uitbraak in een kolenmijn in het zuiden van het land. Op zaterdag waren er 576 nieuwe gevallen, een dag later 575. Niet eerder zijn er op twee opeenvolgende dagen zoveel besmettingen geteld. 

    Bijna twee derde van alle nieuwe besmettingen is geconstateerd in een steenkoolmijn bij de stad Zofiowka, zowel bij werknemers als hun familieleden. Ook in een andere mijn in hetzelfde gebied, de regio Silezië, is een groot aantal besmettingen vastgesteld.

    De regering begon eind vorige maand met het versoepelen van beperkingen, die begin maart waren ingesteld. De limiet voor openbare bijeenkomsten werd verhoogd tot 150 mensen en de eis van gezichtsmaskers werd geschrapt voor degenen die zich hielden aan sociale afstandsregels. Sinds zaterdag zijn verschillende openbare ruimtes, waaronder bioscopen, theaters, concertzalen, sportscholen en zwembaden, heropend.

    Het land van 38 miljoen mensen heeft tot nu toe 26.561 gevallen van Covid-19 gemeld, 1157 Polen zijn aan de gevolgen van het longvirus gestorven.

  6. Bewegingsvrijheid in Suriname verder ingeperkt

    Inwoners van Suriname mogen hun huis de komende twee weken alleen voor urgente gevallen verlaten. Danielle Veira, directeur Nationale Veiligheid, heeft dit zondagavond bekendgemaakt. De verscherping van de maatregelen is nodig om de explosieve groei van het aantal besmettingen van Covid-19 van de laatste week in te dammen. 

    Het is de bedoeling dat inwoners de komende weken gespreid boodschappen doen. De eerste letter van de achternaam bepaalt wie op welke dag boodschappen mag doen. Woensdag en zondag blijven alle winkels dicht. Tijdens het winkelen moeten mensen verplicht een mondkapje dragen en de 1,5 meter afstand in acht nemen. Ook dienen ze zich te kunnen legitimeren. Noodzakelijke bezoeken aan ziekenhuizen, apotheken en de politie zijn wel toegestaan.

    De politie zal maandag bekendmaken wie wanneer met zijn auto de weg op mag. Daarbij zal het kenteken leidend zijn, zo is de verwachting.

    Zondag is het aantal besmettingen gestegen van 100 naar 122, negen van hen zijn hersteld. Tot nu toe is één Surinamer overleden aan de gevolgen van de longziekte.

  7. Meer dan 100.000 besmettingen in Saoedi-Arabië

    In Saoedi-Arabië zijn al meer dan 100.000 mensen besmet met het coronavirus. In de afgelopen 24 uur kwamen er volgens de gezondheidsautoriteiten in Riyad ruim 3.000 mensen bij die positief zijn getest. Het totaal aantal geïnfecteerden komt daarmee op 101.914.

    Tot dusver zijn volgens de officiële opgave slechts 712 Covid-19-patiënten overleden in het islamitische koninkrijk, dat bijna 35 miljoen inwoners heeft.

    Door de aanhoudende verspreiding van het gevaarlijke virus is het de vraag of de hadj dit jaar kan doorgaan, de grote bedevaart naar de heilige stad Mekka, die eind juli zou moeten beginnen. Vorig jaar ondernamen 2,5 miljoen gelovigen de pelgrimstocht.

  8. Poetin wil voor altijd president blijven, en geen virus houdt hem tegen

    Poetin wil dat alles weer snel normaal wordt, en als hij dat wil dan moet dat gebeuren. Moskou is nog in lockdown en het virus nog lang niet uitgewoed, maar op het Rode Plein moet en zal een boekenfestival worden gehouden, en straks ook de grote militaire parade. Allemaal voor Poetin, die president wil blijven tot zijn dood.

    Lees de reportage van onze correspondent in Moskou

  9. ‘Op termijn ruim vijfhonderd extra borstkankerdoden door coronacrisis’

    Door de coronacrisis overlijden in de komende vijf tot tien jaar meer dan vijfhonderd vrouwen extra aan borstkanker. Dat meldt het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven zondag.

    De kliniek heeft de impact van het coronavirus in grote lijnen in kaart gebracht. Het aantal van vijfhonderd extra doden is gebaseerd op de informatie die nu bekend is. Het aantal zou dus nog hoger kunnen uitvallen. ‘De totale omvang kunnen we nu nog niet overzien, omdat er nog niet voldoende gegevens beschikbaar zijn. Laten we met zijn allen voorkomen dat het erger wordt, laten we aan de slag gaan om zo goed en zo snel mogelijk de zorg te herstarten en uit te breiden om de achterstand zo spoedig mogelijk in te lopen’, zegt Marjolein de Jong, bestuurder van het ziekenhuis.

    De borstkankerzorg heeft volgens het ziekenhuis te lijden gehad onder de coronacrisis. Zo werd het bevolkingsonderzoek borstkanker tijdelijk stopgezet en gingen mensen met een klacht minder snel naar de huisarts. Ook werd de zorg voor bestaande patiënten uitgesteld of aangepast. ‘Tijdens het dieptepunt van de coronacrisis was er op een bepaald moment sprake van tot wel vijftig procent minder diagnoses’, aldus het Alexander Monro Ziekenhuis.

    Normaal gesproken wordt de helft van alle borstkankerpatiënten in Nederland in de leeftijdsgroep 50-74 jaar via het bevolkingsonderzoek ontdekt. ‘De inschatting is dat hierdoor jaarlijks gemiddeld 850 tot 1075 sterfgevallen door borstkanker voorkomen worden.’ Door de coronacrisis heeft het bevolkingsonderzoek drie maanden stilgelegen en zijn ongeveer 250 duizend vrouwen niet opgeroepen, geeft het Alexander Monro Ziekenhuis aan. Daardoor zijn volgens de kliniek naar schatting 5575 vrouwen niet doorverwezen. In bepaalde regio's was er al een achterstand vóór de coronacrisis, tekent het ziekenhuis aan.

    ‘Medio juni zullen de uitnodigingen voor de screening naar verwachting weer starten. Daarbij wordt rekening gehouden met een mogelijk gebrek aan ziekenhuiscapaciteit en worden uiteraard alle veiligheidsvoorschriften in acht genomen. De inschatting is dat daardoor de rest van het jaar de capaciteit met ongeveer vijftig procent gereduceerd zal zijn en de achterstand niet zomaar ingehaald kan worden.’

    Om de problemen het hoofd te bieden, moeten vrouwen zelf hun borsten blijven checken. Ook hoopt het Alexander Monro Ziekenhuis dat het RIVM zo snel mogelijk de borstkankerscreening hervat en waar mogelijk uitbreidt. Verder moeten ziekenhuizen waar mogelijk extra capaciteit creëren ‘om het stuwmeer het hoofd te kunnen bieden en dat moet worden gefaciliteerd door zorgverzekeraars’.

    Jaarlijks sterven er in Nederland ruim drieduizend vrouwen aan borstkanker.

    ANP

  10. Touringcarbedrijven overtreden bewust regels en laten meer passagiers toe

    Nederlandse touringcarbedrijven gaan bewust de regels overtreden voor beperking van het aantal passagiers aan boord van hun bussen. Ze mogen maximaal dertien personen vervoeren. Daar maken ze zelf dertig personen van, wat overeenkomt met het openbaar busvervoer.

    Johan Pouw van Pouw Vervoer in Vianen maakt de actie zaterdagavond bekend in Hart van Nederland. Hij zegt te spreken namen ongeveer tweehonderd familiebedrijven in het personenvervoer per bus. Eventuele boetes willen de bedrijven voor lief nemen.

    In het SBS-programma stelde Pouw dat het particulier vervoer meer waarborgen kent dan het openbaar vervoer. Iedere passagier is bij naam bekend en moet een gezondheidsformulier invullen. ‘Mocht er toch iets mis gaan, dan is alles terug te leiden en kunnen we alle reizigers op de hoogte stellen. Bij het OV kan dat niet.’

    Brancheorganisatie KNV Busvervoer, die waarschuwt voor een regen aan faillissementen onder busbedrijven, pleitte de afgelopen weken voor gelijkschakeling van de regels voor particulier vervoer met die voor treinen en stads- en streekbussen. Dat pleidooi leverde geen versoepeling op.

    Voorzitter Theo Vegter van KNV Busvervoer ziet grote woede onder de touringcarondernemers. ‘Ze begrijpen niets van de verschillende regels en voelen zich volledig genegeerd’, zegt hij op de eigen website. ‘Een touringcar en een ov-bus zijn beide een bus. Een vliegtuig is eigenlijk niets anders dan een bus met vleugels. Voor het coronavirus maakt het allemaal in ieder geval niets uit.’

    Marc van den Eerenbeemt

  11. Bezetting op ic’s blijft stabiel

    De bezetting op de intensive care is zondag stabiel gebleven. In totaal liggen er nog 96 coronapatiënten op de intensive care. Zaterdag daalde de bezetting ook al nauwelijks en was er 1 bed minder bezet. 

    De stagnatie komt deels omdat er nog altijd nieuwe patiënten naar de intensive care worden gebracht. Dagelijks hebben nog zo’n 5 nieuwe patiënten beademing nodig. ‘De covid-ic-bezetting blijft onveranderd laag’, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. ‘Het is daarbij belangrijk dat we de planbare overige zorg snel opschalen. Patiënten met klachten wordt geadviseerd naar de huisarts te gaan. Zij hoeven niet bang te zijn dat ze daardoor besmet raken. De zorg is echt veilig.’

    Xander van Uffelen en Semina Ajrovic 

  12. Britse corona-adviseur: we hadden eerder in lockdown moeten gaan

    Groot-Brittannië had eerder in lockdown moeten gaan vanwege het coronavirus. Dat zegt John Edmunds zondag, een belangrijke corona-adviseur voor de Britse regering. De regering zou te lang hebben gewacht met maatregelen die de verspreiding van het virus tegengaan.

    ‘De gegevens waar we begin maart over beschikten en ons bewustzijn waren op dat moment echt heel slecht’, stelt Edmunds tegenover de BBC. ‘Ik denk dat het op dat moment dan ook erg moeilijk was geweest de trekker over te halen, maar we hadden eerder in lockdown moeten gaan.’

    Matt Hancock, de Britse gezondheidsminister, is het niet eens met de medisch adviseur. Volgens hem zijn ‘de juiste beslissingen genomen op het juiste moment’.

    Groot-Brittannië is wereldwijd een van de zwaarst getroffen landen door het coronavirus. In totaal werden in Groot-Brittannië meer dan 40.000 sterfgevallen gemeld, zeker 280.000 Britten raakten besmet.

    ANP

  13. 239 nieuwe besmettingen geregistreerd, hoogste aantal sinds twee weken

    Het aantal nieuwe besmettingen bedraagt zondag 239 personen, het hoogste aantal sinds twee weken. Sinds iedereen met milde klachten zich kan laten testen, is het aantal vastgestelde besmettingen enigszins hoger. De aantallen schommelen sindsdien dagelijks tussen de 150 en 250 nieuwe besmettingen.

    Het aantal nieuwe ziekenhuisopnamen en sterfgevallen blijft erg laag. De 4 ziekenhuisopnamen van zondag is ééntje hoger dan de 3 opnamen van zaterdag. De 2 sterfgevallen van zondag zijn lager dan de 6 gemelde sterfgevallen van zaterdag. In het weekeinde liggen de registraties altijd iets lager dan op weekdagen, omdat artsen meldingen dan later doorgeven.

    Semina Ajrovic en Xander van Uffelen

  14. Wereldwijd meer dan 400 duizend coronadoden

    Wereldwijd zijn meer dan 400 duizend mensen aan het coronavirus overleden. Dat meldt de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit, die zich baseert op cijfers van officiële instanties. De teller staat zondagochtend op 400.013.

    Het coronavirus dook eind vorig jaar op in China en verspreidde zich later over de wereld. Bij bijna 7 miljoen mensen is vastgesteld dat ze besmet zijn geraakt. Het daadwerkelijke aantal coronabesmettingen ligt vermoedelijk veel hoger, omdat niet alle mensen met het virus worden getest.

    De Verenigde Staten zijn het zwaarst getroffen land. Daar is melding gemaakt van ruim 1,9 miljoen coronabesmettingen en ongeveer 110 duizend doden. Daarna volgt Brazilië, met ruim 670 duizend besmettingen en bijna dan 36 duizend sterfgevallen door het virus. Dat dodental ligt wel lager dan in veel grote Europese landen, die melding hebben gemaakt van de dood van tienduizenden patiënten.

    ANP

  15. Duitsland meldt 22 nieuwe coronadoden

    In Duitsland zijn in de afgelopen 24 uur 22 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus geregistreerd. Dat meldt het Robert Koch Institut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM. 8668 mensen zijn tot dusver in in het land overleden aan het virus.

    Het aantal vastgestelde besmettingen steeg in Duitsland tot 183.979, een toename van 301 gevallen. Dat zijn er ruim honderd minder dan zaterdag.

    Het zogeheten reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, steeg in een etmaal van 0,68 naar 0,87. Dat betekent dat tien besmette mensen gemiddeld bijna negen anderen infecteren met het virus. Dat ligt nog onder het streefaantal van één besmetting per persoon.

    ANP

  16. Brazilië geeft geen volledige coronacijfers meer en gaat hertellen

    In Brazilië zijn de afgelopen 24 uur 904 nieuwe coronadoden geregistreerd. Dat maakte het ministerie van Gezondheid zaterdagavond bekend. Het ministerie geeft niet langer meer het totaalaantal doden. Afgaand op de cijfers van gisteren, zijn nu 35.930 mensen in het land overleden.

    Ook van het aantal nieuwe besmettingen geven de autoriteiten alleen nog maar die van de laatste dag: 27.075. Het totaalaantal besmette Brazilianen komt daarmee op 672.846.

    Op de officiële site van het ministerie van Gezondheid staan eveneens alleen nog de cijfers van de afgelopen dag, waarbij het aantal herstelde coronapatiënten het meest prominent worden gemeld. Landelijke totalen, regionale cijfers en de verdeling in leeftijdsgroepen zijn verdwenen. Volgens de Braziliaanse president Jair Bolsonaro is deze wijze van communiceren 'adequater'. 'De cumulatieve gegevens komen niet overeen met de situatie waarin het land zich bevindt', aldus Bolsonaro. 'Er zijn andere manieren in gang gezet om de rapportage te verbeteren.'

    Ook heeft de Braziliaanse president verordonneerd dat de coronacijfers pas om 22.00 uur (lokale tijd) mogen worden bekendgemaakt, ná de avondjournaals op televisie.

    De Braziliaanse president heeft deze week de rijke ondernemer Carlos Wizard op het ministerie van Gezondheid aangesteld om de tot nu toe bekende coronacijfers te hertellen. Volgens Wizard zijn die cijfers nu te hoog, omdat de deelstaten moedwillig hoge doden- en besmettingsaantallen zouden opgeven om zodoende meer financiële steun van de federale regering te krijgen. Experts en onderzoekers zeggen juist dat de Braziliaanse cijfers veel lager zijn dan in werkelijkheid, onder meer omdat er weinig testen worden uitgevoerd.

    Redactie

Lees hier het liveblog van zaterdag 6 juni terug. Op de hoogte blijven? Ontvang pushmeldingen via onze app, abonneer je op onze nieuwsbrieven, en lees alles over het virus in dit dossier.

Alles over het coronavirus

In dit dossier worden alle vragen beantwoord over het virus: over de effecten, symptomen en andere prangende vragen.

De belangrijkste grafieken en kaarten

Elke dag worden allerlei cijfers over de uitbraak van het coronavirus gepubliceerd. Maar welke cijfers zijn belangrijk? En hoe moeten we ernaar kijken?

Waarom je afstand moet houden

Nu het nieuwe coronavirus steeds verder om zich heen grijpt, groeit de roep om sociale contacten massaal terug te schroeven. Een simpel model laat zien hoe een beetje afstand een wereld van verschil maakt.

De corona-uitbraak in de wereld

Alle landen in de wereld publiceren dagelijks cijfers over de uitbraak van het coronavirus. Maar in elk land zijn de problemen weer anders en bevindt de crisis zich in een andere fase. Hoe moeten we de statistieken met elkaar vergelijken?