U blokkeert onze banners :(

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want Nieuwskoerier.nl is mede dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Help ons door Nieuwskoerier.nl te whitelisten

Overig
  • 2
Hier enkele punten uit het partijprogramma van de NSDAP dat Hitler op 24 februari 1920 bekend maakte. ...

4 maanden geleden door Tsaar

REAGEER MET EEN EMOJI
2
1
4
LEES MEER OVER

Even socialistisch als de PVV en niet als de SP voor de duidelijkheid.....

1 Racism monitor 2020    
4 maanden geleden door Racism monitor 2020
12
Meld

nationaal socialistisch net als de NSB.

2 NLsandman    
4 maanden geleden door NLsandman
4
Meld

Ze waren niet socialistisch , want echte socialisten zien Joden , zigeuners, vrouwen , gehandicapten, homoseksuelen etc. als volwaardige burgers en dat deden de nazi's overduidelijk niet.

3 21st Century Guy    
4 maanden geleden door 21st Century Guy
1
Meld

Even socialistisch als de PVV inderdAad

4 ModReset    
4 maanden geleden door ModReset
9
Meld

Nationaal socialistisch is geheel iets anders dan wat onder socialisme wordt verstaan. Ach, het zoveelste draadje om de nazi misdaden aan het socialisme, links, te koppelen door rechtse elementen die hun straatje willen schoonvegen. Alsof het nazisme niet door alle geledingen van de Duits/Oostenrijkse samenleving woekerde.

5 Hendrianus    
4 maanden geleden door Hendrianus
16
Meld

Nationaal socialisten zijn socialisten net als de (trans)netionaal socialisten (corporatief, anti-kapitalistisch, volks met veel marsmuziek en vlagvertoon)....alleen niet geinfecteerd met het marxistische virus van universele waarden en opheffing van de geschiedenis door de nivellerende neutraliserende synthese....!

6 CoolMemories    
4 maanden geleden door CoolMemories
12
Meld

Ayatholla Timmermans en moeder-overste von der Leijen zijn de levende atavisten van het 19e eeuwse socialisme dat ontstond uit de christelijke geseculariseerde kerk: de Linkse Kerk...liberalen, communisten, socialisten, Groenen....de 'moderne politiek'.. !

7 CoolMemories    
4 maanden geleden door CoolMemories
12
Meld

@5 "...door alle geledingen van de Duits/Oostenrijkse samenleving woekerde....."

Precies zoals het socialisme! Het Directoire is zelfs ontstaan uit de volkswoede van de linkse Franse Revolutie die begon in de Parijse communes...!!

8 CoolMemories    
4 maanden geleden door CoolMemories
8
Meld

@3 ".... echte socialisten zien Joden , zigeuners, vrouwen , gehandicapten, homoseksuelen etc. als volwaardige burgers ...."

Jij hebt zeker nooit de stichting van de unie van de socialistische Sovjet unie bestudeerd en de verbanning van miljoenen burgers die niet in het socialistische controlesysteem pasten, naar de Goelags.....?!?

9 CoolMemories    
4 maanden geleden door CoolMemories
10
Meld

@9 Ook nepperds dus.

10 21st Century Guy    
4 maanden geleden door 21st Century Guy
2
Meld

"Op een aantal punten was het programma van de NSDAP een stuk socialistischer dan dat van de huidige socialistische partijen. Bijvoorbeeld de artikelen 10, 13, 14, 16, 17 en 19. De NSDAP moet derhalve in ieder geval afgaande op het partijprogramma als extreem links worden omschreven"

Er staat extreem links in dat artikel. Wellicht heeft men dat in hun gretigheid te kijken naar andere punten over het hoofd gezien.

11 ThWil    
4 maanden geleden door ThWil
5
Meld

Niet. Dit partijprogramma is een jaar na de gefaalde socialistische revolutie in Duitsland opgesteld, toen het socialistisch gedachtegoed nog goed verkoopbaar was. Het was in het electoraal belang van de NSDAP om dit soort ideeën er voor de bühne bij te lullen. Wat gebeurde er in de praktijk toen ze meer macht kragen?
De SA had een vergelijkbare werkwijze als de Zwarthemden in Italië: haar doel was om socialistische mobilisatie - die onder andere had gezorgd voor de 8-urige werkdag en het recht op onafhankelijke vakbonden - op gewelddadige wijze neer te slaan. Toen Hitler persoonlijk aan de macht kwam werd de gehele linkse flank van de NSDAP uitgemoord in de Nacht van de Lange Messen en werd het economisch beleid niet gekenmerkt door nationalisatie zoals in hun verkooppraatje uit 1920 werd beloofd, maar juist door het tegenovergestelde: privatisatie (het woord kent zelf haar oorsprong uit Nazi-Duitsland...)
Dit soort praatjes worden alleen gehouden door extreemrechtse sympathisanten die het water willen vertroebelen.

12 ThierryBaedet    
4 maanden geleden door ThierryBaedet
3
Meld

4. Staatsbürger kann nur sein, wer Volksgenosse ist. Volksgenosse kann nur sein, wer deutschen Blutes ist, ohne Rücksichtnahme auf Konfession. Kein Jude kann daher Volksgenosse sein.

13 sockknitter    
4 maanden geleden door sockknitter
2
Meld

Ik ben wel benieuwd wie er vóór zo'n partijprogramma zijn.
Een heel eng programma.

14 sockknitter    
4 maanden geleden door sockknitter
1
Meld

* Verwijderd door de redactie *

15 Hendrianus    
4 maanden geleden door Hendrianus

@13 Als ze toen DNA hadden ze zichzelf massaal om zeep moeten helpen, geen zuivere Duitsers te bekennen :

https://www.reddit.com/r/MapPorn/comments/f0qo4b/ydna_regional_map_of_germany_and_poland/

16 21st Century Guy    
4 maanden geleden door 21st Century Guy
0
Meld

@15 Nou nee hoor. Ik begrijp dat je TS aanvalt omdat dat slechts zeer simpel denken vergt, maar familie van mij is bezweken onder het regime van Duitsland. Kom met betere stellingen.

17 Tsaar    
4 maanden geleden door Tsaar
3
Meld

@16 Ik vind het jammer, dat de Vrijspreker niet het hele partijprogramma heeft aangehaald, maar slechts een klein gedeelte, waardoor het lijkt alsof het programma "sociaal" lijkt.
https://www.tracesofwar.nl/articles/1652/Partijprogramma-van-de-NSDAP-24-02-1920.htm

18 sockknitter    
4 maanden geleden door sockknitter
0
Meld

@12 Heb je nou gelezen wat in dat artikel stond? Neen. Nou daar stond na de opsomming van die geselecteerde punten dat de NSDAP in ieder geval afgaande op het partijprogramma als extreem links worden omschreven. Zie je dat. Er staat extreem links. Dat jij in je betoog wat op een later tijdstip betrekking heeft een andere groep inwrijft heeft niet te maken met dit artikel.

19 ThWil    
4 maanden geleden door ThWil
5
Meld

@19 Zoals ik in mijn post al aangaf was het in electoraal opzicht voordelig om (voor ons tijd extreem-)linkse standpunten te hebben. Het is een goed gedocumenteerd feit dat de NSDAP specifiek die naam gebruikte om de arbeiders naar hun partij toe te trekken. Je kan een partij simpelweg niet enkel beoordelen op hun partijprogramma. Leuk en aardig dat ze aangeven dat ze landhervormingen en socialisatie van grote bedrijven willen in hun partijprogramma; uit de praktijk blijkt dat ze toen ze eenmaal de macht hadden precies het tegenovergestelde deden. Wat is daar links aan? Mijn punt is niet dat ze in eerste instantie links waren (1920) en toen ze eenmaal de macht hadden naar rechts opschoven, maar dat hun linkse standpunten een verkooppraatje waren en ze altijd al rechts waren.

20 ThierryBaedet    
4 maanden geleden door ThierryBaedet
0
Meld

@17
Nee, ik doel op de strekking van het door je geplaatste artikel waarbij het nationaal socialisme in de linkse hoek gedrukt wordt,

' NSDAP moet derhalve in ieder geval afgaande op het partijprogramma als extreem links worden omschreven.'

Met als goedmakertje, 'Er zijn overigens ook duidelijke racistische en nationalistische componenten in te onderscheiden.'

Dat laatste is nu juist ween groot verschil tussen socialisme en het nationaal socialisme van de nazi's.

Zeker verdenk ik je niet van nazi sympathieën. Ik had in @15 duidelijker moeten zijn, excuus.

21 Hendrianus    
4 maanden geleden door Hendrianus
13
Meld

@20 Iedere beweging die macht verwerft schuift op naar 'rechts' en uiteindelijk naar conservatief machtsbehoud.
Maar miljoenen arbeiders twijfelden destijds tussen communisme en nationaal-socialisme en kozen voor het nationaal-socialisme.

22 CoolMemories    
4 maanden geleden door CoolMemories
4
Meld

@22 Het moet niet gekker worden Cool, ik ben het eens een keertje met je eens

23 ThierryBaedet    
4 maanden geleden door ThierryBaedet
0
Meld

NSDAP was extreemrechts. Dat kun je van de SP toch niet zeggen.

24 Mac Benac    
4 maanden geleden door Mac Benac
1
Meld

@9 Dat waren communisten, nepsocialisten dus.

25 Reagurius    
4 maanden geleden door Reagurius
1
Meld

Niet.

26 jodelatedieho    
4 maanden geleden door jodelatedieho
0
Meld

@24 SP is van oorsprong een maoïstische communistische partij. Op dit moment wordt de SP gezien als de meest linkse partij van Nederland en eurosceptisch.

27 Pluten1    
4 maanden geleden door Pluten1
0
Meld

@27 in ieder geval volgen of dienen socialisten niet het landsbelang en de welvaart van de burgers maar luisteren zij universalistische waarden en doctrines van de trans-nationale Linkse Kerk die uit de metafysica van christelijke kerk is ontstaan.

28 CoolMemories    
4 maanden geleden door CoolMemories
2
Meld

Hitler:

9. Alle staatsburgers moeten dezelfde rechten en plichten hebben.
10. Afschaffing van niet uit arbeid verkregen inkomen.
13. Wij eisen nationalisatie van alle ondernemingen in vennootschap (trusts)
14. Wij eisen dat de winsten van de groothandel worden verdeeld.
15. Wij eisen op grote schaal uitbreiding van de ouderdomsvoorzieningen.
16. Wij eisen het scheppen en het in stand houden van een gezonde middenstand, de onmiddellijke overname door de staat van alle groothandelsondernemingen, het verhuren daarvan voor een laag bedrag aan kleinhandelaren en verder dat alle leveranciers aan de staat, de districten en de plaatselijke overheden met de uiterste consideratie zullen worden behandeld.
17. Wij eisen op onze nationale behoeften afgestemde landhervormingen.
18. Wij eisen meedogenloze vervolging van hen wier daden indruisen tegen het gemeenschappelijk belang. Verwerpelijke misdadigers tegen de natie, woekeraars, profiteurs enz. moeten met de dood worden bestraft, ongeacht hun ras of geloof.
19. Wij eisen dat het Romeinse recht, dat de materialistische wereldorde dient, door een wettenstelsel voor heel Duitsland wordt vervangen.

29 CoolMemories    
4 maanden geleden door CoolMemories
1
Meld

@24 "....NSDAP was extreemrechts..."

Met deze frase ga je al de mist in..!

30 CoolMemories    
4 maanden geleden door CoolMemories
2
Meld

@20 Het ging in eerste instantie om het artikel. En daar stond dat die punten thuishoorde bij een extreemlinkse partij. Wat Hitler daarna heeft geflikt is met geen enkele huidige partijrichting te vergelijken. Hij wilde gewoon bepaalde groepen doelbewust uit de samenleving vernietigen. Als nu een partij is die doelbewust groepen mensen wil vernietigen maakt die partij dankzij de gezonde en fatsoenlijke normbesef van de kiezers en de huidige wetgeving gelukkig geen schijn van kans. En hopelijk blijft dat zo.

31 ThWil    
4 maanden geleden door ThWil
1
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Trump eist drugstest van Biden
Donald Trump eist dat zijn Democratische tege...

9 uur geleden door Dr. Claw

'Trump betaalde tien jaar lang geen inko...
De Amerikaanse president Donald Trump heeft d...

4 uur geleden door Nu.nl

Rotigate! Sylvana Simons: “Roti een ove...
Volgens de BLM-diva is het overheerlijke roti...

12 uur geleden door Reconquista

Bijna 1 miljoen mensen overleden aan corona
Wereldwijd zijn bijna 1 miljoen mensen offici...

20 uur geleden door RTL Nieuws

Maurice boos, media massaal mist in met coron...
De mediaconsument werd flink angst aangejaagd...

18 uur geleden door Moskowfiets


ADVERTENTIE


Laatste reacties
smurf
Toerist laat het massaal afweten...
@2 Dat denk ik ook. Heeft geen zin iemand hie...

minder dan een minuut geleden door smurf

beastyboy
Toerist laat het massaal afweten...
Femke Halsema heeft de toeristen al langer in...

11 minuten geleden door beastyboy

jodelatedieho
'Trump betaalde tien jaar lang geen inkomsten...
@102,yup, en volgens Tim Murtaugh is dat ...

11 minuten geleden door jodelatedieho

smurf
Begrijpend lezen | Zondag met Lubach....
@6 Dat geloof ik wel. Den Haag heeft gewoon a...

11 minuten geleden door smurf

beastyboy
Reislust zakt verder weg, toerisme in Nederla...
Tsja, Femke Halsema heeft toeristen vorig jaa...

13 minuten geleden door beastyboy

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig