RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiek

Selçuk Öztürk stapt per direct op als voorzitter van DENK

Vertrekkend partijvoorzitter Selçuk Öztürk in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Tweede Kamerlid Selçuk Öztürk stapt per direct op als voorzitter van de partij DENK. Dat heeft hij zojuist bekendgemaakt op een ledenraadpleging van zijn partij. Zijn positie stond al langere tijd onder druk door flinke onenigheid binnen de partij.

Het opstappen van Öztürk lijkt het voorlopige slotstuk van maandenlang gedoe bij de partij. De drie Kamerleden gingen lange tijd ruziënd over straat. Tot half mei, toen de strijdbijl werd begraven.

Politici
Lees ook:
Politici DENK verzoenen zich: 'We laten het verleden achter ons'

Beschuldigingen

Daar was nogal wat aan vooraf gegaan. Het begon in maart toen Tunahan Kuzu ineens stopte als partijleider. Al snel werd duidelijk dat hij intern onder druk was gezet na een buitenechtelijke affaire met een vrijwilligster van de partij, die hem betichtte van grensoverschijdend gedrag.

Kuzu beschuldigde daarop zijn mede-Kamerlid en partijvoorzitter Öztürk van broedermoord om hem uit te partij te werken. Daarop verscheen het derde Kamerlid Farid Azarkan ten tonele die het partijbestuur – met daarin Öztürk – opriep om af te treden.

Soap
Lees ook:
Soap rond DENK duurt voort: Azarkan toch niet uit partij gezet

Het inmiddels nog maar twee koppige bestuur reageerde daarop door Azarkan als lid van de partij te royeren. Dat werd door een beroepscommissie van de partij teruggedraaid.

De afgelopen tijd maakten Kuzu en Öztürk beiden bekend na de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar niet terug te zullen keren in de Tweede Kamer.

Crisis
Lees ook:
Crisis bij DENK duurt voort: Öztürk stopt na verkiezingen als Kamerlid