RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Nieuwe coronawet moet einde maken aan verwarring over maatregelen

De Utrechtse politie houdt een oogje in het zeil bij een terras. Beeld © ANP

Verplicht anderhalve meter afstand houden en anders een boete. Die maatregel, die nu nog tijdelijk is, zal worden verankerd in een speciale coronawet van minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. RTL Nieuws heeft een eerste versie van die wet in handen.

Onderling anderhalve meter afstand houden en niet in groepen bij elkaar komen. Tot nu toe waren deze regels vastgelegd in zogenoemde noodverordeningen. Dat is een ultieme bevoegdheid voor een burgemeester om de openbare orde te kunnen bewaken. Maar eigenlijk is een noodverordening bedoeld voor een acute crisis, zoals om rellen rond een demonstratie of voetbalwedstrijd proberen te voorkomen. En niet voor maanden achter elkaar.

Verwarring

Daarom was er ook veel kritiek op de noodverordeningen rond het coronavirus. Want mag je de grondrechten van burgers langdurig inperken op basis van een noodverordening? Normaal is het zo dat het parlement of de gemeenteraad inspraak heeft bij het instellen van een noodverordening. Maar nu was er alleen overleg tussen het kabinet en de burgemeesters. In de Tweede Kamer heeft een meerderheid van de partijen al geëist dat mensen met een coronaboete geen strafblad krijgen omdat de regels zo onduidelijk zijn.

Versoepeling
Lees ook:
Versoepeling kan doorgaan, geen 1,5 meter afstand voor huisgenoten in horeca

Om aan alle verwarring een eind te maken, is de afgelopen weken koortsachtig gewerkt aan een spoedwet. Daarvan is een eerste versie nu klaar. In de nieuwe wet staan eigenlijk veel maatregelen die ook al in de noodverordeningen golden:

- Houd anderhalve meter afstand, anders riskeer je een boete.

- Waar nodig kan de minister voorschrijven beschermingsmiddelen te dragen zoals een mondkapje. 

Maar er zijn ook kleine wijzigingen:

- Het juridische begrip 'gezamenlijke huishouding' wordt verruimd naar 'gemeenschappelijke huishouding'. Dat zou betekenen dat in de nieuwe wet ook bijvoorbeeld campings, studentenhuizen en huizen waar arbeidsmigranten wonen onder deze verbreding vallen. In een vertrouwelijke brief van het Veiligheidsberaad aan de minister is al te lezen dat de de burgemeesters dat onwenselijk vinden. Omdat het lastig te handhaven is. 

Waarom
Lees ook:
Waarom houden we in Nederland 1,5 meter afstand, maar in Zweden 2 meter?

1 juli

Er kunnen nog dingen worden aangepast aan de wet, omdat er nog een advies van de Raad van State en een debat in de Tweede en Eerste Kamer aankomen. 

Toch wil minister De Jonge de wet al per 1 juli laten ingaan. Het is wel een tijdelijke wet. Maar voor hoe lang? Dat hangt af van het verloop van de coronacrisis.

1,5 meter in het park met speciale zitvakken

01:35
Het Griftpark en het Julianapark in Utrecht zien er sinds vrijdag anders uit. De gemeente heeft vierkante vakken op het gras geplaatst waar mensen in kunnen zitten.