U blokkeert onze banners :(

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want Nieuwskoerier.nl is mede dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Help ons door Nieuwskoerier.nl te whitelisten

Gezondheid
  • 3
Gezonde voeding verkleint het risico op allerlei ziekten, schrijft Martijn Katan. Maar je voorkomt er geen corona mee. ...

4 maanden geleden door Wilmama

REAGEER MET EEN EMOJI
4
3

Maar van slechte voeding des te meer.

1 welofniet    
4 maanden geleden door welofniet
6
Meld

Wel jammer dat ik niet meer kan lezen dan wat TS ook al plaatste en wat ze plaatste is een open deur.

2 JackKropotkin    
4 maanden geleden door JackKropotkin
5
Meld

Gezond eten en leven zal een speerpunt worden bij dit en volgende kabinetten..eerst stimuleren en al spoedig ontmoedigen door prijsverhogingen e.d.

3 Voorzittershamer    
4 maanden geleden door Voorzittershamer
5
Meld

@2 JackKropotkin,

hieronder het artikel:

"Van gezonde voeding trekt een virus zich niets aan
Column Gezonde voeding verkleint het risico op allerlei ziekten, schrijft Martijn Katan. Maar je voorkomt er geen corona mee.

Martijn Katan
Eet gezond, dat houdt je weerstand op peil. Dat is het enige corona-advies waar niemand aan lijkt te twijfelen. Maar is het waar? Gezond eten en drinken verkleint het risico op hartinfarct, vetzucht, diabetes en nog meer ziekten, maar helpt het ook tegen infectieziekten zoals corona?

Iemands weerstand tegen infecties door bacteriën en virussen kan defect zijn. Dat is een serieus probleem. Defecten in het immuunsysteem dat voor onze weerstand zorgt komen bijvoorbeeld voor bij aids, na bestraling of chemotherapie en bij kinderen met aangeboren afwijkingen van het immuunsysteem. Je hoort ook vaak dat je weerstand beïnvloed wordt door wat je eet. Het Voedingscentrum zegt: ‘door gezond te eten... is je lichaam beter in staat om ziekmakende bacteriën en virussen te bestrijden.’ Wat is daar voor onderzoek naar gedaan en zijn de uitkomsten ervan overtuigend?

Er zijn veel studies gedaan naar het effect van voeding en voedingssupplementen op onderdelen van het immuunsysteem. Dergelijke effecten worden bestudeerd in de reageerbuis, bij proefdieren of bij vrijwilligers. Dat is goed uitvoerbaar, je geeft mensen een voedingsstof of supplement, bijvoorbeeld visolie of een vitaminepil, je neemt bloed af en je meet wat er is veranderd in een aantal van de duizenden soorten cellen en eiwitten die betrokken zijn bij de afweer.

Weerstand is niet te meten
Maar daarmee weet je nog niet of de voeding of het supplement werkelijk bescherming biedt tegen infectieziekten. Weerstand is niet te meten en in een getal uit te drukken, het is vooral een woord dat goed voelt. We hebben niet genoeg inzicht in het immuunsysteem om precies te begrijpen welke onderdelen op welke manier moeten veranderen om ons tegen een bepaalde infectie te beschermen. Daarvoor is het noodzakelijk het optreden van de infectieziekte zelf te onderzoeken.

Dat geldt evenzeer bij voeding als bij geneesmiddelen en vaccins. Een vaccin kan veelbelovende effecten vertonen in de reageerbuis en bij proefdieren, het kan bij vrijwilligers de hoeveelheid antistoffen tegen corona in het bloed verhogen en gunstige effecten tonen op witte bloedcellen.

Maar dan is het onderzoek nog maar halverwege; we weten nog niet of het vaccin corona gaat voorkomen. Daar zijn experimenten voor nodig waarin grote groepen mensen het vaccin krijgen of een nepinjectie (placebo). Die experimenten lopen nu; over een aantal maanden of jaren weten we bij welk van de tientallen vaccins die worden onderzocht er in de vaccingroep minder mensen ziek zijn geworden door corona dan in de placebogroep. Dat viel in het verleden bij vaccins en geneesmiddelen tegen andere ziekten vaak tegen, veel daarvan bleken uiteindelijk niet effectief of hadden te veel bijwerkingen. Een strop voor de fabrikant, want dan komt het middel niet op de markt.

Een gunstige uitzondering
Voor de volksgezondheid is het van groot belang om uit te vinden of voeding het risico op infectieziekten beïnvloedt. Toch verschijnen er in de medisch-wetenschappelijke toptijdschriften relatief weinig van dat soort studies. Een gunstige uitzondering was een studie van Judith Graat in de groep van Kok in Wageningen. Zij gaven zeshonderd ouderen een jaar lang vitamines of een neppil en onderzochten hoeveel griep of verkoudheid ze kregen. De uitkomst was dat vitamines niet hielpen. Het onderzoek verscheen in het medische toptijdschrift JAMA. Tien jaar daarvoor had de Canadese onderzoeker Ranjit Chandra in een ander toptijdschrift, The Lancet, gepubliceerd dat vitamines en mineralen juist wel zorgden voor minder luchtweginfecties bij bejaarden. Waarom vond hij iets anders? Omdat hij de boel oplichtte en zijn resultaten verzon. Zijn publicaties werden teruggetrokken en de onderbouwing van het effect van voeding op infecties kreeg een gevoelige klap.


PRAAT MEE MET NRC
Onderaan dit artikel kunnen abonnees reageren. Hier leest u meer over reageren op NRC.nl .
Een mogelijke reden waarom studies naar voeding en infectieziekten zelden in toptijdschriften verschijnen, is dat ze vaak niet gaan over het optreden van de ziekte zelf maar over effecten op witte bloedcellen. Die voorkeur komt misschien omdat ze sneller te doen zijn; een studie naar bloedcellen duurt weken of maanden terwijl een studie met ziekte als uitkomst jaren kost.

Alles in de waagschaal
Er kan ook iets anders spelen. Een onderzoeker kan een wetenschappelijke carrière hebben opgebouwd op grond van veelbelovende werkingen van voeding of supplementen op bloedcellen of eiwitten in de reageerbuis, bij proefdieren of in het bloed van vrijwilligers. Een studie met echte ziekteuitkomsten zou dat alles in de waagschaal stellen; de uitkomst van zo’n definitief experiment is vaak teleurstellend, net als bij geneesmiddelen. Vandaar misschien dat niet alle voedingsonderzoekers staan te trappelen om te testen of gezonder eten werkelijk infectieziekten voorkomt. Daarom weten we het nog steeds niet.

Gezonde voeding verkleint het risico op allerlei ziekten, van beroertes tot tandbederf. Wie jarenlang gezond heeft gegeten en gedronken heeft daarmee zijn conditie versterkt en indirect zijn kans om een coronainfectie te overleven verbeterd. Maar denk niet dat je door voortaan je supermarktkar te vullen met gezond voedsel infectieziekten zoals corona kunt voorkomen.

Martijn Katan is biochemicus en emeritus hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Voor bronnen en cijfers zie mkatan.nl."

Tot je dienst! (Of dit "mag" van de NRC weet ik niet.)

4 Bezorgde Europeaan    
4 maanden geleden door Bezorgde Europeaan
0
Meld

Echter met een gezond lijf, geen overgewicht dus goede voeding en veel bewegen kan het lichaam het virus veel beter weerstaan, want nu zijn er veel mensen overleden met overgewicht en onderliggende ziekte, zal vast niet komen door zeer goede voeding.
Bij hamsteren was chips een hamstervoeding erggggg gezond.

5 Rattocasi    
4 maanden geleden door Rattocasi
5
Meld

@4 Dank je.

6 JackKropotkin    
4 maanden geleden door JackKropotkin
0
Meld

Leuk die onderzoeken, gaat weer nergens over zonde van het geld.

7 Rattocasi    
4 maanden geleden door Rattocasi
8
Meld

Tsja, het blijft een beetje hetzelfde verhaal maar dan langer. Gezonde voeding etc is nu eenmaal niet hetzelfde als een vaccinatie maar het kan helpen dat je niet bezwijkt aan onderliggende aandoeningen omdat die er minder zijn. Voor de rest is er nog maar weinig wetenschappelijks bekend.
(Trouwens weer die Lancet question)

@4 Ik denk niet dat het mag maar NK is nou ook niet zo groot dat de NRC zal gaan klagen.

8 JackKropotkin    
4 maanden geleden door JackKropotkin
2
Meld

@2
Het artikel staat niet achter een betaalmuur. Gewoon even de betreffende cooky's verwijderen op je eigen computer of de pagina openen in een nieuw privévenster.

9 Wilmama    
4 maanden geleden door Wilmama
3
Meld

Beetje lulverhaal. Statistisch gezien kun je e.e.a wel koppelen aan de uitzondering, maar dat wil nog niet zeggen of het goed is want ja, er zijn ook rokers die honderd worden.

We weten nog te weinig over het Coronavirus om daar in statistische zin iets over te zeggen, maar wat we wel weten is dat het imuunsysteem hetzij direkt of indirect wel degelijk is te versterken door gezond te eten en te leven... Bij kinderen is gebleken dat hun imuunsysteem flink geboost kan worden met voeding uit de schijf van 5.

Indirect voorbeeldje : Bij corona is tot nu toe gebleken dat patienten met Obesitas een significant lagere overlevingkans hebben. Een voor de hand liggende oorzaak is dat vetweefsel zich in een constante toestand van ontsteking bevindt, waardoor het lichaam dáár al een groot deel van haar afweercapaciteit moet inzetten, zodat onvoldoende capaciteit overblijft voor bestrijding van andere indringers zoals bijv. Corona.

10 Mark    
4 maanden geleden door Mark
5
Meld

@8 JackKropotkin,

inderdaad is dit artikel niet "spectaculair".
U stelt terecht dat "gezonde voeding" niet hetzelfde is als een vaccinatie echter op voorhand, profielacties, eventueel onderliggende pathologieën gedeeltelijk op zou kunnen vangen t.a.v. het en dit "gevreesde" virus.

Het belang van gezonde voeding en de opbouw van een gezonde weerstand mag een ieder genoegzaam bekent zijn echter deze zal nimmer bescherming bieden tegen dit virus mogelijk wel de fysieke verwerking (de impact) van deze kunnen sturen.

Zoals U al aangeeft er is nog steeds te weinig over bekend.

11 Bezorgde Europeaan    
4 maanden geleden door Bezorgde Europeaan
3
Meld

@8 @10 @11
Meer over het immuunsysteem en de misvattingen die daar (nu nog steeds)over bestaan:
https://www.skepsis.nl/blog/2011/03/versterking-van-het-immuunsysteem-is-flauwekul/

In feite is vrijwel elke claim over versterking van het immuunsysteem of van de weerstand onzin. In de hele supplementenindustrie zijn zulke beweringen schering en inslag en tal van onbewezen genezers roepen om het hardst dat hun behandelwijze het immuunsysteem versterkt.

12 Wilmama    
4 maanden geleden door Wilmama
3
Meld

@9 Had ik zelfs niet geprobeerd, bij de VK en het AD werkt dat vaak wel maar ik dacht bij de NRC niet (altijd alleen voor abonnees), maar in dit geval dus wel.

13 JackKropotkin    
4 maanden geleden door JackKropotkin
2
Meld

@11 Gezonde voeding lijkt me ook beter dan niet gezonde voeding idd, heeft te maken met de benodigde voedingstoffen, eventueel voorkomen van obesitas (hoewel je daar met alleen een zak chips per dag ook geen last van hebt) etc maar juist die ‘gezonde weerstand’ waar je het over hebt is volgens artikel niet echt bewezen.

14 JackKropotkin    
4 maanden geleden door JackKropotkin
2
Meld

@11
Er is voldoende bekend over de strapatsen van onder meer de fa. Alterneut & Co.. Dit artikel van afgelopen maart gaat er uitgebreid op in: https://skepp.be/nl/gezondheid/raak-niet-besmet-met-onzin-en-laat-ons-de-virale-verspreiding-van-kletskoek-over-het

(**) Gorgelen met kruiden, azijn of zelfs bleekwater zal je niet beschermen. Tien seconden de adem inhouden leert je… helemaal niets. Niet-gevalideerde zelftests die slinkse zakenlui voor honderden euro’s te koop aanbieden (en verdacht veel op een zwangerschapspredictor lijken) zijn waardeloos.

“Het probleem is niet het virus, maar de angst in je hoofd”, raaskalt een ‘energetisch therapeut’ via gerichte advertenties - uiteraard kan ze ons daar tegen betaling van af helpen. Enorme hoeveelheden vitamine C zul je gewoon uitplassen, en dat legt de supplementenindustrie geen windeieren. In een bizar maar moedig bericht gaf de Franse homeopathiereus Boiron zowaar toe dat er geen plaats is voor haar behandelingen bij covid19-ziekte - beter laat dan nooit. (**)

15 Wilmama    
4 maanden geleden door Wilmama
4
Meld

@12 Wilmama,

U misplaatst mijn woorden @11 !
Wat U in feite stelt is dat twee liter coca-cola per dag en een dagelijkse of driedaagelijkse hamburgermaaltijd net zo gezond is als ......... tja .......... gezond eten. Dit zou, volgens Uw redenatie geen enkel effect hebben op het immuun systeem c.q. de "gezonde weerstand" van een corpus. question

Nergens propagandeer ik de of enige supplementenindustrie en het is een ronduit belediging aan mijn adres om mij onder "tal van onbewezen genezers" te scharen.

Ik stel feitelijk dat een gezond lichaam, mede opgebouwd door gezonde voeding (dus niet coca-cola, chips en hamburgers c.q. enig eenzijdig voedsel) meer weerstand geeft tegen onderlinge problemen.
"Het" virus blijkt (en dit mag inmiddels ook bij U doorgedrongen zijn) mensen met een verlaagde weerstand, door een mogelijk onderliggende pathologie minder kansen geven om de infectie goed te doorstaan.

Het door U aangehaalde Skepsis artikel dekt zeker niet de lading, althans niet t.a.v. hetwelk ik bedoel.
Maar goed, het woord "gezonde voeding" en "weerstand" in mijn bijdrage heeft U duidelijk getriggert. Jammer.

16 Bezorgde Europeaan    
4 maanden geleden door Bezorgde Europeaan
4
Meld

@16
Dat stel ik helemaal niet, dus leg me geen woorden in de mond s.v.p.!

In dit draadje gaat het om en over het feit dat o.a. een virus zich niets aantrekt van gezonde voeding. Katan eindigt zijn column dan ook terecht met:
(**) Gezonde voeding verkleint het risico op allerlei ziekten, van beroertes tot tandbederf. Wie jarenlang gezond heeft gegeten en gedronken heeft daarmee zijn conditie versterkt en indirect zijn kans om een coronainfectie te overleven verbeterd. Maar denk niet dat je door voortaan je supermarktkar te vullen met gezond voedsel infectieziekten zoals corona kunt voorkomen. (**)

Bij een infectie zoals nu met SARS-CoV-2 gaat het om niet aanwezige geheugencellen. Door zo gezond mogelijk leven herkent het immuunsysteem binnendringers dus niet sneller. Dat is de kern van de zaak.

17 Wilmama    
4 maanden geleden door Wilmama
2
Meld

@17 Wilmama,

U hebt duidelijk veel facultaire colleges, door mijn persoon gegeven (UU), gemist.
Geen probleem hoor, herkansingen zijn altijd (zelfs na vele jaren) nog mogelijk. Hoewel ik deze niet meer geef. question

Gelukkig geeft U aan in @17 : "Gezonde voeding verkleint het risico op allerlei ziekten, van beroertes tot tandbederf. Wie jarenlang gezond heeft gegeten en gedronken heeft daarmee zijn conditie versterkt en indirect zijn kans om een corona infectie te overleven verbeterd."

Juist deze bovenstaande zinsnede is alles wat ik bedoel en/of bedoelde. Waarbij overigens toegegeven: ik nam "weerstand" en "conditie" onder één noemer.

18 Bezorgde Europeaan    
4 maanden geleden door Bezorgde Europeaan
4
Meld

@18
[U hebt duidelijk veel facultaire colleges, door mijn persoon gegeven (UU), gemist.
Geen probleem hoor, herkansingen zijn altijd (zelfs na vele jaren) nog mogelijk. Hoewel ik deze niet meer geef. question ]

Dit riekt sterk naar de drogreden 'beroep op autoriteit' of argumentum ad verecundiam, en daar doe ik niet aan mee. Een flauwe manier van op de persoon spelen.(drogreden Ad Hominem)


19 Wilmama    
4 maanden geleden door Wilmama
3
Meld

@7

Gesproken als een ware anti-vaxer/homeotrol....

20 Gremdaat    
4 maanden geleden door Gremdaat
1
Meld

@20 wat vindt je van de fraude in The Lancet?

21 Rattocasi    
4 maanden geleden door Rattocasi
8
Meld

@21
Die "fraude" is dus naar buiten gekomen en volledig openbaar gemaakt. Goede zaak. Dit in tegenstelling tot alle frauduleuze onderzoeken van Big-Homeo en de antivaxkliek....

Oh wacht..! Foutje...! Die dóen geen onderzoek....question

22 Gremdaat    
4 maanden geleden door Gremdaat
1
Meld

* Verwijderd door de redactie *

23 Scholar007    
4 maanden geleden door Scholar007

@23
Dat staat toch gewoon in het artikel onder de link in @12 , dus waar heb je over?:

(**) Claims over ‘versterken van het immuunsysteem’ geven de indruk dat het immuunsysteem zoiets is als de biceps. Als je maar flink traint wordt die groter. Idem met ‘ondersteunen’. Maar dat kan helemaal niet. Gezond eten, bewegen en genoeg slapen, meer kun je niet doen voor je immuunsysteem, zegt Mark Crislip. Hij vermeldt ook dat teveel stress ook niet goed is. (**)

(**) In PubMed, de grote database van medische artikelen (ruim 20 miljoen tot nu toe), zal men tevergeefs zoeken naar publicaties over versterken van het immuunsysteem bij gezonde mensen. Verbetering van de afweer of het immuunsysteem of het natuurlijk genezend vermogen of hoe het allemaal heet, treft men bij de kwakzalvers aan: de vitamineboeren, de homeopaten, de acupuncturisten e tutti quanti.

Als het waar was wat al deze opscheppers beweerden zou je waarschijnlijk vanzelf in brand vliegen door hun behandelingen. De werkelijkheid is dat onze voorouders honderden miljoenen jaren geleden al een immuunsysteem hadden en dat dit systeem al die tijd is geperfectioneerd. We worden helaas nog vaak ziek, maar iemand die behoorlijk voor zichzelf zorgt (voldoende eten, bewegen, slapen en stress vermijden), kan er verder niets meer aan doen.(**)

24 Wilmama    
4 maanden geleden door Wilmama
2
Meld

@22 " frauduleuze onderzoeken van Big-Homeo en de antivaxkliek...."

Zou het niet weten ben daar niet mee bezig, meer met wat ik zelf wil of niet op geneeskundig gebied, wat een ander doet moet deze zelf weten een ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen welzijn.

25 Rattocasi    
4 maanden geleden door Rattocasi
5
Meld

@25

Je praat wel graag mee maar je zegt weer niets. Ik had ook niet veel anders van je verwacht...............

26 Gremdaat    
4 maanden geleden door Gremdaat
1
Meld

De Coroana-hetze blijft levend gehouden worden. Dankzij de farmacie.

27 Mac Benac    
4 maanden geleden door Mac Benac
4
Meld

@23
Het is vrij simpel: bij normale, gevarieerde voeding is het immuunsysteem bij vrijwel iedereen in optimale conditie. Het immuunsysteem kan dan niet 'verbeterd' of 'versterkt' worden(*).

Het immuunsysteem heeft er wèl aantoonbaar onder te lijden wanneer er *tekorten* zijn aan met name diverse vitamines (A, D en K) en mineralen -- vandaar dat men ondervoede kinderen in ontwikkelingslanden niet alleen vaccineert tegen mazelen, maar meteen ook extra vitamines probeert te geven.
En ja, ook bij corona-infectie kunnen extra vitamines helpen bij patiënten met meetbare tekorten. Maar niet bij de meeste andere mensen. Overigens worden die vitamines dan ook via een infuus toegediend omdat er nogal haast bij is.

*: Overigens is 'versterking' van het immuunsysteem voor gezonde mensen ook het laatste wat je wilt, want een overactief en triggerhappy immuunsysteem geeft een sterk verhoogde kans op allerlei nare ontstekingsreacties, allergische reacties en zelfs auto-immuunziekten. En bij corona lijkt overreactie van het immuunsysteem juist vaak tot de dood te leiden ...

28 RichardR    
4 maanden geleden door RichardR
3
Meld

90% van de overledenen waren boven de 70/80 met overgewicht en onderliggende ziektes
jonge gezonde mensen die het wel opliepen hebben op een uitzondering na nooit de IC bereikt.

29 Jongens van de Witt    
4 maanden geleden door Jongens van de Witt
4
Meld

@26 kan ook zijn dat ik wel wat zeg maar dat je niet wil horen.

Zal het nog een keer herhalen heb gewoon mijn vaccinaties gehad die nodig zijn, echter achter sommige die later zijn gekomen kan ik niet staan is mijn keus gaat om mij lichaam, echter zal een ander in zijn waarde laten als deze die wel wil nemen.
En met klassieke homeopathie heb ik totaal niks.

Zo duidelijk!

30 Rattocasi    
4 maanden geleden door Rattocasi
4
Meld

@30

Kan ook zijn, dat je gewoon niet zo interessant bent.........

31 Gremdaat    
4 maanden geleden door Gremdaat
0
Meld

@31
En dan druk je je nog heel diplomatiek uit. question

32 Snorrie    
4 maanden geleden door Snorrie
1
Meld

@31 lekker belangrijk wat je schrijft dit vind ik veel belangrijker.
https://www.youtube.com/watch?v=TLBdoGREZDQ

33 Rattocasi    
4 maanden geleden door Rattocasi
2
Meld

@33

Gaapppppp........!

34 Gremdaat    
4 maanden geleden door Gremdaat
0
Meld

1,5m ook niet.

35 solidsteel    
4 maanden geleden door solidsteel
4
Meld

@34 Daar zegt ze iets over, mensen die vinden dat het nodig was in lockdown te gaan en er achter komen dat het voor niks is geweest zullen nooit zeggen dat het voor niks is geweest want dan moeten ze toegeven dat ze alles opgegeven hebben voor niks. EN dat staat beschreven in de psychologieboeken.

Gaap lekker door, nu weet je waarom je gaapt.

36 Rattocasi    
4 maanden geleden door Rattocasi
5
Meld

@36 Kijk naar het nieuws over het coronavirus uit Zweden en wat de Zweedse Jaap van Dissel er over zegt met zijn excuses in de media! Daar zijn ze inmiddels er ook achter dat de Zweedse aanpak toch niet helemaal zo juist was. Kijk naar Brazilië bij die gek Bolsonaro wat dat land aan coronadoden en -besmettingen heeft! Genoeg om conclusies te trekken dacht ik zo.

37 Nieuwsgierig    
4 maanden geleden door Nieuwsgierig
0
Meld

@37 daar denkt zweden anders over het is maar wat de media aan het leibandje van overheid wil laten zien toch?

Hierin wordt daar iets over gezegd hoe media woorden verdraait.
https://www.youtube.com/watch?v=e3rCPv-IXHE

38 Rattocasi    
4 maanden geleden door Rattocasi
5
Meld

@38
Man houd toch eindelijk een keer op met je onophoudelijk domme gezwets ... Zweden geeft zelf toe dat ze hebben gefaald, en de cijfers laten dat ook zien: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/
Het dagelijkse aantal nieuwe gevallen STIJGT daar zelfs ... Maar nee hoor, onze stupide rat blijft volhouden dat Zweden het geweldig doet 'zonder lockdown' (ook al een leugen, want er waren absoluut beperkende maatregelen van kracht, alleen wat minder dan hier).

Waarom erken je niet gewoon dat je ernaast zat? Je kunt wel blijven roepen dat bij wijze van spreken de lucht groen en gras blauw is, maar het enige wat je ermee bereikt is dat nog meer mensen jou een idioot zullen vinden.

39 RichardR    
4 maanden geleden door RichardR
1
Meld

@39 Het kwartje wil maar niet bij je vallen hè, Richard?

https://www.youtube.com/watch?v=TLBdoGREZDQ

40 Mac Benac    
4 maanden geleden door Mac Benac
8
Meld

@39 nee dat heeft de media er van gemaakt, maar als jij dat wil geloven ga gerust je gang.
Moet je niet schelden dat kan je meestal heel goed!

41 Rattocasi    
4 maanden geleden door Rattocasi
4
Meld

@40
Wat, dat rat een vreselijk domme trol is? Natuurlijk weet ik dat al lang.

42 RichardR    
4 maanden geleden door RichardR
1
Meld

@40
[ @39 Het kwartje wil maar niet bij je vallen hè, Richard?]

Dezelfde link stond ook al off topic in @33 . Sowieso nergens voor nodig om het hier nog verder over te hebben. De link werd hier al zo'n twee uur geleden gepost: https://www.nieuwskoerier.nl/news/675757-viruswaanzinnl-incl-mauricedehond-kort-geding-tegen-corona-maatregelen-overheid-nl-belgie

43 Wilmama    
4 maanden geleden door Wilmama
1
Meld

@42 Je agressieve toon bevestigt wat je zegt. Arme ziel.

44 Mac Benac    
4 maanden geleden door Mac Benac
7
Meld

Maar aan de Wilmamaatjes en de Richardjes een vraag? Wat vinden jullie van het kort geding dat tegen de overheid wordt aangespannen? En de dalende cijfers ondersteunen degenen die middels een kort geding de lock down ongedaan willen hebben? Ben zo benieuwd wat voor verhaal jullie hier tegenover zetten?

45 Mac Benac    
4 maanden geleden door Mac Benac
5
Meld

Per dag komen er 100000 besmettingen in de wereld bij. Na het loslaten van de lockdown in een aantal landen, stijgt daar het aantal besmettingen, de tweede golf.

46 kwatta    
4 maanden geleden door kwatta
0
Meld

@45 : Nee, de dalende cijfers bewijzen het gelijk van de lockdown.
Kijk anders even naar Zweden of Brazilië. Daar doet de overheid geen ruk.
En komen er dagelijks honderden besmettingen bij.
Daar hebben ze geen RIVM. Daar doen ze maar wat.

47 Grasshoppertje    
4 maanden geleden door Grasshoppertje
0
Meld

@45 : Kroegen open in Zuid-Korea.
Binnen 2 dagen besmet 1 persoon 145 mensen.
Wedden dat jij nog niet in een kroeg bent geweest?
Stoere jongen hoor.

Lafbek.

48 Grasshoppertje    
4 maanden geleden door Grasshoppertje
2
Meld

@48 Angsthaas.

49 Mac Benac    
4 maanden geleden door Mac Benac
6
Meld

https://www.youtube.com/watch?v=TLBdoGREZDQ

De grondrechten worden met voeten getreden. En de Vinex-elite vindt het prima. Dom, dom, dom.

50 Mac Benac    
4 maanden geleden door Mac Benac
5
Meld

@44 Iemand een vreselijk domme trol noemen en dat nogmaals in dezelfde zin bevestigen is natuurlijk zeer agressief van die Richard question Die mening mag hier immers niet gezegd worden.
En het is natuurlijk wel pijnlijk voor degene die er mee bedoeld wordt. Je zou maar voor dom worden uitgemaakt. Maar er heeft hier iemand een ontzettend dik bord voor zijn kop.
Ik zeg het niet graag tegen mensen, maar..

Ik denk er bijna hetzelfde over, Rattocasi komt vreselijk dom over en is in complotten gelovend, of is te goed gelovend als een kruidenvrouwtje weer eens iets aanprijst met vitamines of een kruidenmengsel en is zeer fel anti vaccinatie, wantrouwt Bill Gates en is misschien ook wel gewoon een trol of heeft iets in de DSM lijst.

ja misschien is ie dat ook wel een trol, maar daar vind ik hem weer te dom voor overkomen of hij of zij speelt hier gewoon een spelletje een rol en wil graag dom overkomen. Hij of zij blijft dan wel erg standvastig in zijn rol moet ik toegeven!

51 Nieuwsgierig    
4 maanden geleden door Nieuwsgierig
1
Meld

@45
Welk gedeelte van @43 heb je niet begrepen?

52 Wilmama    
4 maanden geleden door Wilmama
0
Meld

Vanwege het verbod op het woord dik en het tot anorexia leidende woord slank, zijn deze woorden in de afgelopen jaren vervangen door gezond (lage BMI) en ongezond (hoge BMI), de oorspronkelijke betekenis is niet meer relevant.
Er lopen tegenwoordig héél veel ongezonde mensen op straat.

53 icnivad    
4 maanden geleden door icnivad
3
Meld

@49 : Stoer.
En zelf nog nergens geweest.
Wie is nu de angst haas?

54 Grasshoppertje    
4 maanden geleden door Grasshoppertje
0
Meld

@52 Ik stelde je een vraag? Maar je komt met een wedervraag. Geef nou eens antwoord?

55 Mac Benac    
4 maanden geleden door Mac Benac
4
Meld

@50 Over welk grondrecht heeft u het? Recht om te gaan en te staan (vrijheid/blijheid) zonder rekening te hoeven houden met de gezondheid /het besmetten van anderen of de grondwet op het beschermen van het recht op gezondheid?

56 Nieuwsgierig    
4 maanden geleden door Nieuwsgierig
1
Meld

@55 : Ik heb het antwoord gegeven maar dat ontwijk je. Typisch voor een troll

57 Grasshoppertje    
4 maanden geleden door Grasshoppertje
0
Meld

@51

Maar zolang hij maar aandacht krijgt, is z'n missie geslaagd.
Niet te veel woorden aan vuil maken dus.., er zijn tenslotte belangrijker en meer interessante dingen. Het groeien van gras is al stukken boeiender......

58 Gremdaat    
4 maanden geleden door Gremdaat
0
Meld

@57 Je vertoont trollengedrag.

59 Mac Benac    
4 maanden geleden door Mac Benac
3
Meld

@38 Als je het artikel van Joop of de Volkskrant niet gelooft, zoek maar op Anders Tegnell, de Zweedse Jaap van Dissel en wat hij recent heeft gezegd over de soepele maatregelen van Zweden t.o.v. buurlanden.

https://joop.bnnvara.nl/nieuws/zweedse-bevolking-verliest-vertrouwen-in-laks-coronabeleid

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/corona-buitenbeentje-zweden-is-nu-een-noordelijke-paria~bf57a866/

60 Nieuwsgierig    
4 maanden geleden door Nieuwsgierig
0
Meld

Wordt er een kort geding aangespannen tegen de staat vanwege de Corona-maatregelen? Haha, kansloos.

61 JackKropotkin    
4 maanden geleden door JackKropotkin
0
Meld

@56 Begrijp je nou helemaal niets? Tjonge.

62 Mac Benac    
4 maanden geleden door Mac Benac
1
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Trouwstoet lapt verkeersregels aan laars en h...
De automobilisten trokken zich onder meer nik...

18 uur geleden door Schildpad

USA is géén democratie meer
'Er is geen democratie meer in Amerika. Het i...

9 uur geleden door Lidpver

Wereldwijd nu meer dan 30 miljoen besmettinge...
Over de hele wereld zijn al meer dan 30,6 mi...

1 dag geleden door Crezee

Opiniepeiling Maurice de Hond: Wilders sterks...
De peiling van deze week laat wederom kleine...

16 uur geleden door Moskowfiets

Trump zegt te genieten van neerschieten journ...
De president van de Verenigde Staten van Amer...

6 uur geleden door Crezee


ADVERTENTIE


Laatste reacties
Sjaak Trekhaak
Luisterplekje 2...
Stick Figure – All for Youhttps://www.y...

3 minuten geleden door Sjaak Trekhaak

Frouke
Arie boos over windmolens: ‘Not in my backy...
@50Ik en mijn alter-ego’s ;) gunnen je he...

3 minuten geleden door Frouke

Sjaak Trekhaak
Luisterplekje 2...
Stick Figure - Shinehttps://www.youtube.c...

8 minuten geleden door Sjaak Trekhaak

Truffelaar
Arie boos over windmolens: ‘Not in my backy...
@49 Doe ik elke dag en zie een mooi mens met ...

9 minuten geleden door Truffelaar

Frouke
Arie boos over windmolens: ‘Not in my backy...
@48Klopt! Kijk gewoon jezelf aan in de spie...

13 minuten geleden door Frouke

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig