RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Bedrijven

Staatssteun voor HEMA een goed idee? 'Het is weggegooid geld'

Wie aan de Hema denkt, denkt aan rookworst en tompoucen. Beeld © ANP

De Nederlandse overheid overweegt staatssteun te geven aan HEMA, kopte het Financieele Dagblad vanochtend. De HEMA staat er al jaren slecht voor en kan de hulp goed gebruiken, maar die hulp moet niet van de staat komen, vinden deskundigen.

"Wat niet levensvatbaar is, gaat verdwijnen”, zegt bedrijfseconoom Jean Wanningen. Hij vindt het een slecht idee als de overheid geld stopt in het overeind houden van de HEMA.

'Overheid
Lees ook:
'Overheid overweegt staatssteun om HEMA te redden'

'Ik zou er mijn kwartje niet instoppen'

De enorme schuldenberg van de HEMA in combinatie met een branche die het zwaar heeft, zorgt er volgens Wanningen voor dat de winkelketen waarschijnlijk niet gaat overleven. De coronacrisis maakt de problemen nog groter, zeker omdat de filialen in België en Frankrijk wekenlang gesloten zijn geweest.

"Ik denk dan als oud-investeerder: daar zou ik mijn kwartje niet instoppen", zegt hij. Toch weet Wanningen ook wel dat de overheid geen normale investeerder is. In plaats van rendement maken, is het de overheid om de maatschappelijke impact te doen.

HEMA is geen KLM

De overheid, die geen commentaar wil geven op het bericht van het FD, zou bijvoorbeeld banen kunnen redden. Er werken zo’n 9500 mensen bij HEMA. Ook de leefbaarheid van binnensteden zou een rol spelen bij het reddingsplan, stelt het FD. 

Voor Wanningen zijn dit alsnog geen goede argumenten om staatssteun te verlenen. "Ik ben daar altijd tegen geweest."

Onlangs hielp de overheid KLM wel overeind in deze coronacrisis. Hoewel hij daar dus geen voorstander van is, snapt Wanningen die keuze wel. De hubfunctie van KLM op Schiphol is volgens hem goed voor heel veel banen in de regio. "Dat is van een andere orde van grootte dan de filiaaltjes van de HEMA."

Overheid moet geen risico's nemen

Jaap Koelewijn, hoogleraar Finance aan de universiteit van Nyenrode,  sluit zich daarbij aan. Hij noemt staatssteun geen handige oplossing voor de enorme schuldenberg waar de HEMA mee te kampen heeft.

De overheid zou onder meer financiële steun willen geven in de vorm van garanties op leningen.

Dat is een slecht idee, vindt Koelewijn. "Dwing in ieder geval de schuldeisers om een deel van de schulden af te schrijven", zegt hij. Minder schulden zijn volgens hem een beter idee dan een overheid die garant gaat staan voor die schulden. "De overheid zegt eigenlijk: als het fout gaat, dragen wij wel de financiële risico’s."

Harde beslissingen nemen

Koelewijn noemt de HEMA een zwalkend bedrijf waar nu beter een harde beslissing genomen kan worden, zoals afslanken. Maar wat als de overheid toch helpt de HEMA overeind te houden? Dan moet de overheid garanties eisen, bijvoorbeeld in de vorm van aandelen. "Daardoor profiteren ze."

Retaildeskundige Hans van Tellingen vindt ook dat HEMA een zwalkende koers volgt. "Het is nog steeds een heel sterk merk" zegt hij. Maar er worden al jaren verkeerde keuzes gemaakt. HEMA focust zich te veel op de grachtengordel en te weinig op de gewone Nederlander. "Die woont in Apeldoorn, Etten Leur, Meppel en Tilburg."

Alleen staatssteun bij een 'gewone Nederlandse' koers

Van Tellingen denkt dan ook dat er genoeg toekomst is voor de HEMA, als de financiële problemen worden opgelost. Toch voelt het voor hem niet goed als de staat die problemen gaat oplossen. "Waarom HEMA wel en andere bedrijven niet? Dan krijg je een ongelijk speelveld."

Maar als er toch staatssteun komt en de overheid dwingt HEMA om een meer Nederlandse koers te varen, dan hij is er niet per se op tegen. "HEMA moet weer dat leuke merk van vroeger worden." Dat lukt volgens hem alleen als de keten stopt met buitenlandse uitstapjes en zaken als genderneutrale kleding waar de gewone Nederlander volgens hem niets mee heeft.