Nederlandse soldaten (foto ter illustratie). ANP REMKO DE WAAL
Volledig scherm
PREMIUM
Nederlandse soldaten (foto ter illustratie). ANP REMKO DE WAAL © ANP

Personeelstekort Defensie dreigt nog verder op te lopen

Het coronavirus heeft grote gevolgen voor de ‘wederopbouw’ van de krijgsmacht, die na decennia van bezuinigingen net op gang kwam. Keuringen en opleiding lagen door de coronamaatregelen wekenlang zo goed als stil, waardoor de werving van nieuwe militairen stokt en het toch al grote personeelstekort verder dreigt op te lopen.

  1. Rekenkamer: overheid deed te weinig tegen belangenverstrengeling bij aankoop coronavaccins

    Rekenkamer: overheid deed te weinig tegen belangen­ver­stren­ge­ling bij aankoop coronavac­cins

    Het ministerie van Volksgezondheid heeft in de begindagen van de coronacrisis te weinig gedaan om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen, concludeert de Algemene Rekenkamer. Zo werd oud-DSM-topman Feike Sijbesma benoemd tot speciaal gezant, terwijl zijn broer een hoge functie bij vaccinontwikkelaar AstraZeneca had. ‘Het ministerie had bij het aantreden van Sijbesma geen gesprek met hem gevoerd over mogelijke belangenconflicten’, aldus de controleurs.
  2. Diëtiste legt uit wat McDonald’s en ander fastfood doet met je lijf: ‘Wraps zijn niet zo gezond als ze lijken’
    PREMIUM

    Diëtiste legt uit wat McDonald’s en ander fastfood doet met je lijf: ‘Wraps zijn niet zo gezond als ze lijken’

    Een hamburger, frietje of een andere snack is op zijn tijd niet te versmaden. Maar wat doet het met je lichaam als je elke week of misschien zelfs elke dag fastfood eet? Als je dan gaat voor een snelle hap, zijn sommige opties dan nog gezonder dan andere? En kun je de ‘schade’ ongedaan maken door te sporten of de rest van de tijd gezonder te eten? Diëtist Sanne Mouha legt het uit.