NOS NieuwsAangepast

Halsema en Grapperhaus bakkeleiden via de app over demonstratie Dam

Burgemeester Halsema van Amsterdam voelde zich afgelopen maandag door minister Grapperhaus van Justitie in de kou gezet. Dat blijkt uit het appverkeer tussen de twee politici naar aanleiding van de anti-racismedemonstratie op de Dam. Ze ruzieden over de vraag of er wel of geen ruggespraak had plaatsgevonden over het besluit om niet in te grijpen.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de appjes tussen Halsema en Grapperhaus openbaar gemaakt op verzoek van de PVV. Daaruit blijkt dat de burgemeester even na 17.00 uur voor het eerst contact opnam met de minister. Ze meldde toen dat het veel drukker was dan de organisatie van de demonstratie had verwacht en dat er daardoor geen anderhalve meter afstand gehouden werd. Om onrust te voorkomen, wilde ze niet ingrijpen.

Grapperhaus antwoordde daarop dat hij het geheel met haar eens was en dat de gebeurtenis achteraf maar geëvalueerd moest worden.

Ruggespraak?

Maar later op de avond gingen de meningen toch uiteenlopen. Halsema wilde naar buiten brengen dat het besluit om niet in te grijpen na ruggespraak met de minister was genomen, maar Grapperhaus was daartegen. "Er is geen ruggespraak geweest over de besluitvorming rondom deze demo." Toen Grapperhaus daarna een verklaring naar buiten bracht dat de drukte op de Dam "alle perken te buiten ging", reageerde Halsema furieus. "Wat is dit nou?"

Ze wees er verschillende keren op dat Grapperhaus haar in haar ogen in de kou liet staan.

In de Tweede Kamer leidden de vrijgegeven appjes tot een felle botsing tussen PVV-leider Wilders en GroenLinks-voorman Klaver. Volgens Wilders bewijst het appcontact tussen Halsema en Grapperhaus dat de GroenLinks-burgemeester haar straatje probeerde schoon te vegen.

Felle botsing Wilders en Klaver over rol burgemeester Halsema

In radioprogramma Nieuws en Co zegt de burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls, die ook voorzitter is van het gemeentelijke veiligheidsberaad, verbaasd te zijn door het vrijgeven van de gesprekken. "Een discussie mag best een beetje knallen. Maar ik schrik er vooral van dat zoiets openbaar wordt gemaakt. Ik weet niet wie daar beter van wordt."

Volgens hem is het belangrijk dat een burgemeester zich vrij voelt om te discussiëren. "Anders durven bestuurders niks meer met elkaar te delen of een bepaalde kwetsbaarheid te tonen. Daar wordt de samenleving niet beter van. Dit moet echt eens en nooit meer zijn."

Lees hier de hele vrijgegeven app-wisseling:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl