Politie in verlegenheid door discriminerende uitspraak agent

Nieuws
De politie is in verlegenheid gebracht door een uitspraak van een agent dinsdagavond in het Zuid-Limburgse Vijlen. Tijdens een gesprek met een groep donkere jongeren zei deze agent: “Mannen van jullie afkomst, die gaan niet met 29 graden lopen.” Een van de jongeren reageerde daarop verontwaardigd: “Mannen van onze afkomst?...” De uitspraak is vastgelegd op camera en via de regionale omroep 1Limburg gedeeld. In gesprek met L1 bevestigde de politie het incident.
anp
donderdag 4 juni 2020 om 12:30
Afbeelding
beeld anp

De politie was naar eigen zeggen op zoek naar stropers en daarbij hebben de agenten enkele mensen gecontroleerd. Een woordvoerder van de politie wil niets zeggen over de achtergrond van de jongeren, maar zegt dat zij het filmpje van het incident hebben verspreid via social media, en naar 1Limburg hebben gestuurd.

Niemand werd aangehouden of bekeurd, maar bij deze controle deed de agent de gewraakte uitspraak, bevestigt de politiewoordvoerder. “Het was een onhandige uitspraak”, zei hij. “Hij had bedoeld te zeggen: jongeren van jullie leeftijd gaan niet lopen met 29 graden.” Maar dat zei hij niet, en daarom is de politie het gesprek aangegaan met de agent.

Excuses

“De agent heeft hierover een gesprek gehad met zijn leidinggevende en betreurt deze uitspraak. We zijn open en transparant, daarom gaan we hierover in gesprek met betrokkenen en gaan hierover ook de dialoog met de maatschappij niet uit de weg.” De agent heeft inmiddels zijn excuses aan de jongeren aangeboden, aldus de woordvoerder.

“Politiewerk is mensenwerk. Dat betekent dat we soms geconfronteerd worden met onbewuste vooroordelen. Daarom trainen we onze mensen in het bewust worden van dergelijke vooroordelen. We gaan het gesprek hierover aan met elkaar én met de maatschappij. We willen leren van ervaringen van elkaar en van burgers, zodat we onszelf continu kunnen ontwikkelen. De politie is er om mensen te helpen, om boeven te vangen, om de wereld een klein beetje beter te maken: vooroordelen horen niet thuis in onze organisatie.”

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Militairen uit meerdere landen naar Parijs voor Olympische Spelen

Verschillende landen gaan troepen sturen naar Frankrijk om te helpen met de beveiliging rond de Olympische Spelen in Parijs, zeiden bronnen van het Franse ministerie van Defensie tegen AFP. Polen heeft al gezegd troepen te sturen.

Afbeelding

Incassobureaus moeten vanaf april voldoen aan strengere regels

Incassobureaus moeten met ingang van april voldoen aan veel strengere regels die moeten zorgen voor minder schuldproblemen, meldt de Inspectie Justitie en Veiligheid. Een nieuwe wet verbiedt incassobureaus dan bijvoorbeeld mensen onder druk te zetten.

Afbeelding

Vakbonden: voer vergroeningsplan Tata zo snel mogelijk uit

Vakbonden FNV en CNV hopen dat Tata Steel zijn vergroeningsplan in Nederland zo snel mogelijk kan uitvoeren nu het plan volgens onderzoekers de meest logische optie lijkt en het kabinet door wil met het plan. 'We gaan ervan uit dat er nu ook echt wat gaat gebeuren.

Afbeelding

Frankrijk steunt UNRWA dit jaar met 30 miljoen euro

Frankrijk steunt de hulporganisatie van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) dit jaar met 30 miljoen euro. Dit gebeurt 'op voorwaarde dat de organisatie de missies neutraal uitvoert en zich verre houdt van oproepen tot haat en geweld', aldus een woordvoerd..

Afbeelding

Vier dodelijke slachtoffers busongeval bij Leipzig zijn vrouwen

De vier dodelijke slachtoffers van het busongeval bij het Oost-Duitse Leipzig zijn vrouwen. Het gaat om een Poolse, een Indonesische die in Berlijn woonde en een inwoonster van de deelstaat Beieren.

Afbeelding

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen in de zaak over de grote fraude rond het omgevallen cryptoplatform.