Christenen in de clinch over ‘anti-Israël brief’ aan minister Blok

Blok
Flickr

De Raad van Kerken heeft een brief geschreven aan minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken waarin hem wordt verzocht om Israël te veroordelen, en de handelsverdragen met dat land op te schorten. De brief is een reactie op de plannen van Israël om de Jordaanvallei in de betwiste West Bank te annexeren. De pro-Israëlische groep Christenen voor Israël (CvI) is verbijsterd over de brief en heeft daarom een open brief gestuurd aan de Raad van Kerken en de leden daarvan. Bij de Raad is onder andere de Protestantse Kerk Nederland (PKN) aangesloten. Die zit ook in het Overleg Joden, Christenen en Moslims (OJCM).

Wereldraad van Kerken
In de brief aan minister Blok stelt de Raad van Kerken de Wereldraad van Kerken (WCC) en de Raad van Kerken in het Midden-Oosten (MECC) tegen Israël te steunen. Die roepen in een eigen brief op tot een internationale boycot tegen het land. ‘De Nederlandse Raad van Kerken ondersteunt dit appel en heeft de brief nog eens extra onder de aandacht gebracht van minister Blok, en de vaste kamercommissie van Buitenlandse Zaken’, zo schrijft de koepelorganisatie.

Boycot-wens geschrapt
Annexatie van de gebieden op de West Bank zal het vredesproces en een eventuele tweestatenoplossing nagenoeg onmogelijk maken, aldus de Raad van Kerken. ‘Ook zal deze leiden tot grotere ongerechtigheid, onteigening, toenemende spanningen, regionale destabilisatie en een verdere erosie van het respect voor het volkerenrecht’. Een passage over boycotmaatregelen zoals die door de EU tegen Rusland lopen, is inmiddels uit het bericht op de site van de Raad van Kerken verdwenen. De vraag is of deze boycot-wens nog leeft.

Verontwaardigde brief
Bij de Raad van Kerken zijn onder meer de PKN, het Leger des Heils, de Vrije Evangelische Gemeenten aangesloten. Onder andere de Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten zijn geassocieerd lid. Zij vinden Christenen voor Israël als tegenstander op hun pad. Die hebben al deze spelers inmiddels een verontwaardigde brief gestuurd. Ze maken kenbaar dat de Raad van Kerken volgens hen in de foute hoek zit. ‘Zo vaak wist de kerk precies wat Joden moesten doen of laten. Moeten we ook nu weer aan Israël voorschrijven hoe te handelen en haar als ze niet naar naar de kerk luistert proberen met strafmaatregelen te treffen?’ schrijft CvI-directeur Rogier van Oordt.

Afstand nemen
‘Het zou de kerken sieren, als ze wat meer besef zouden tonen van de uiterst moeilijke omstandigheden waarin Israël en het Joodse volk zich bevinden, in een omgeving waarin de vernietiging van Israël alom wordt gepredikt’, aldus CvI. ‘We roepen de aangesloten kerken op, namens wie de Raad van Kerken kennelijk gesproken heeft, om publiekelijk afstand te nemen van de brief die oproept tot isolatie van Israël, geschreven door de Wereldraad van Kerken en door de Raad van Kerken verzonden aan minister Blok van Buitenlandse Zaken’.

OJCM
Ook het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) heeft gereageerd op de brief van de Raad van Kerken aan Blok. Het NIK zit samen met het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom in het Overleg Joden, Christenen en Moslims (OJCM), een landelijk interreligieus overleg. ‘Ook de partners van de Raad van Kerken in het Overleg Joden, Christenen en Moslims zijn pijnlijk geraakt door de actie van de Raad van Kerken’, schrijft NIK-secretaris Ruben Vis op de site van zijn organisatie.

Categorie:

Home » Nieuws » Christenen in de clinch over ‘anti-Israël brief’ aan minister Blok