RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Betogers worstelen met afstand houden: zo gaat het in andere landen

Beeld © DPA/AFP

De duizenden mensen die gisteren in Amsterdam de Dam op gingen, kregen niet alleen aandacht voor racisme. Onbedoeld kwam er nogal wat ophef over het gebrek aan social distancing. Maar kijk je naar andere landen, dan zie je dat we in Nederland lang niet als enigen worstelen met het afstand houden.

Er werd rekening gehouden met een paar honderd betogers. Terwijl de koning op 4 mei nog speechte voor een lege Dam, stond het plein gisteren bomvol. Onder meer ic-artsen zagen het met lede ogen aan: gaat we hierdoor niet weer een corona-uitbraak krijgen?

Kritiek
Lees ook:
Kritiek op Halsema om drukte bij demonstratie: 'Dit is onvoorstelbaar'

Vermoedelijk is hierover het laatste woord nog niet gezegd. Duidelijk is wel dat Nederland niet het enige land is met protestacties tegen racisme waarbij social distancing niet lukt. Zeker als er duizenden mensen komen demonstreren.

Duitsland

Ook in Duitsland lukte het niet om de anderhalve meter afstand te bewaren. Zaterdag werd geprotesteerd bij de Amerikaanse ambassade, zondag bij de Brandenburger Tor. Er waren enkele duizenden mensen op de been. De demonstratie verliep rustig, de autoriteiten vonden het goed en arrestaties bleven uit. Net als in Amsterdam droegen veel demonstranten een mondkapje.

De demonstranten scandeerden 'Black Lives Matter' bij de ambassade:

Groot-Brittannië

In Londen was het ook druk. Volgens de lockdown-regels had de demonstratie niet mogen plaatsvinden, toch kwamen ook hier een paar duizend mensen. De politie arresteerde er vijf, waarvan drie wegens het overtreden van de coronaregels.

Kijk hier naar de luchtbeelden:

Canada

In Canada is de verplichte afstand geen anderhalve meter, maar twee. Bij het grootste protest, in Toronto, werd dat niet gehaald. Net als in de andere landen lijkt er bij de Canadezen iets minder ophef over dan in Nederland. Media benadrukken vooral dat de demonstratie vreedzaam was.

De Canadezen demonstreerden niet alleen voor George Floyd, maar ook voor Regis Korchinski-Paquet, een zwarte vrouw van 29 die, toen de politie afgelopen week bij haar binnen was, vanaf haar balkon van de 24ste verdieping naar beneden viel. De demonstranten vermoeden een racistisch motief en eisen duidelijkheid.

Ook hier is de opkomst goed te zien vanuit de lucht:

Nieuw-Zeeland

In Auckland was de opkomst net zo hoog als in Amsterdam: zo'n 4.000. Verschil met Nederland is dat het coronavirus in Nieuw-Zeeland officieel 'verslagen' is verklaard.

Ook in Nieuw-Zeeland hadden de demonstranten aandacht voor een lokaal geval van racisme: de aanslag op een moskee in 2019, waarbij 51 mensen werden doodgeschoten.

Italië

Hoe zou een demonstratie eruitzien als er maar weinig mensen (mogen) komen? Dat zien we in het door corona zwaar getroffen Italië. Enkele tientallen mensen knielen, op gepaste afstand, bij de Amerikaanse ambassade in Milaan.