Direct naar artikelinhoud
Donald Trump president

Franse presidentskandidaat biedt Amerikaanse wetenschappers onderdak in Frankrijk

Frans presidentskandidaat Emmanuel Macron.

De onafhankelijke Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron wil dat Frankrijk een toevluchtsoord wordt voor Amerikaanse wetenschappers, academici en ondernemers die zich niet kunnen vinden in het beleid van hun nieuwe president. Dat zei hij vanmiddag tijdens de lancering van zijn presidentscampagne.

Zonder Donald Trump bij naam te noemen, vroeg Macron alle "onderzoekers, academici en bedrijven in de Verenigde Staten die tegen het obscurantisme zijn en die angst hebben" om naar Frankrijk te verhuizen. "Aan al wie vandaag innovatie en uitmuntendheid vertegenwoordigt in de Verenigde Staten: vanaf mei hebben jullie een nieuw thuisland: Frankrijk."

De voormalige economieminister en ex-bankier haalde ook uit naar Trumps intentie om een muur te bouwen langs de Mexicaanse grens. Hij vergeleek die muur met de Maginotlinie, een verdedigingslinie die Frankrijk moest verdedigen tegen een verrassingsaanval van de Nazi's - overigens zonder succes.

"Ik wil geen muur bouwen. Ik kan verzekeren dat er geen muur in mijn programma staat", zei hij tegen een publiek van zo'n achtduizend sympathisanten.