Kabinet wil data mobiele telefoons gebruiken om corona te volgen. Zou jij je privacy opofferen om een lockdown te voorkomen?

Werkzaamheden in een zendmast. Het kabinet wil het via een ‘tijdelijke noodwet’ mogelijk maken dat het RIVM data krijgt van waar mobiele telefoons zich hebben bevonden.

Werkzaamheden in een zendmast. Het kabinet wil het via een ‘tijdelijke noodwet’ mogelijk maken dat het RIVM data krijgt van waar mobiele telefoons zich hebben bevonden. Foto: ANP

Het kabinet wil het via een ‘tijdelijke noodwet’ mogelijk maken dat het RIVM data krijgt van waar mobiele telefoons zich hebben bevonden.

Per uur en per gemeente moet worden ‘geteld’ hoeveel mensen daar zijn (geweest). Als dan later blijkt dat er een besmettingshaard is opgelaaid, kunnen GGD’s worden gewaarschuwd als inwoners uit een bepaald gebied daar op dat moment zijn geweest.

Zendmasten verzamelen die gegevens nu al constant, het kabinet wil dat het RIVM die tellingen krijgt van telecomaanbieders.

Als dan bijvoorbeeld uit zendmastgegevens blijkt dat op een zaterdagmiddag veel mensen uit bijvoorbeeld Rijswijk in Amsterdam zijn geweest, dan kan de GGD in Rijswijk gewaarschuwd worden als er veel besmettingen worden gemeld in Amsterdam.

Corona-app

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken zegt met klem dat het gaat om iets anders dan de corona-app waaraan nog steeds wordt gewerkt. Daarin krijgen gebruikers straks, als die app van de grond komt, echt berichten als ze in de buurt zijn geweest van een besmet persoon.

De telecomgegevens waar het nu om draait zijn volledig geanonimiseerd, stelt het ministerie. Ze zijn ‘onherleidbaar’. ,,De gegevens worden door de aanbieders ontdaan van alle persoonlijke informatie, zoals bijvoorbeeld telefoonnummer, en daarna opgeteld.”

Om de privacy van mensen in dunbevolkte gebieden te waarborgen, worden nergens aantallen onder de 15 gerapporteerd. De aanbieders vernietigen de verzamelde extra gegevens elke dag.

Sneller een beeld

De RIVM denkt met de gegevens een sneller beeld te hebben van de verspreiding van het virus. Nu wordt een besmettingshaard vaak pas geconstateerd als er drie weken later een piek is in het aantal ziekenhuis-opames.

Bovendien kan de wet helpen bij een meer gerichte aanpak. Zo kan er bij een besmetting in bijvoorbeeld Zuid-Holland worden ingegrepen, maar hoeven er op dat moment geen maatregelen te worden genomen in Groningen.

De wet moet voor ‘maximaal een jaar’ gaan gelden. De Raad van State en de toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens hebben een positief advies gegeven, maar de Tweede Kamer moet zich er nog over buigen.