RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Editie NL

Maak je eigen geveltuintje: 'Veel mensen denken dat het niet mag'

Raymond roept Rotterdammers op een geveltuin te maken Beeld © Editie NL

Wip een paar stoeptegels voor je huis eruit en vul het gat op met planten en bloemen. Die opdracht geeft Raymond Landegent aan de inwoners van Rotterdam. Zijn missie is om Maasstad vóór 30 september van duizend nieuwe geveltuintjes te voorzien.

Raymond wil Rotterdam mooier en groener maken. Daarom is hij het initiatief '1000 geveltuinen' gestart. Hiermee stimuleert hij mensen om zelf een geveltuintje aan te leggen voor hun huis. Afgelopen vrijdag heeft hij de campagne officieel afgetrapt.

Vrolijk gezicht

Hij hecht veel waarde aan duurzaamheid en groen in de stad. "Ik ben echt fan van geveltuintjes. Ze zijn niet alleen een vrolijk gezicht, maar ook nog eens gezond voor de stad."

Ode
Lees ook:
Ode aan onkruid: zet je stoepplantjes in de schijnwerpers

Het enige wat Rotterdammers hoeven te doen is een paar stoeptegels verwijderen en daar plantjes voor in de plaats zetten. "Het voelt misschien een beetje rebels om zomaar stoeptegels weg te halen, maar het is gewoon toegestaan. Veel mensen weten dat niet."

Regels per gemeente

De meeste gemeenten moedigen het aanleggen van geveltuintjes aan. Toch zijn er wel verschillen qua beleid. Zo moedigt Amsterdam geveltuintjes aan maar moet je wel eerst een aanvraag bij de gemeente doen. Ook de gemeente Zwolle is voor de komst geveltuintjes, maar daar heb je in de binnenstad toestemming van de wijkbeheerder nodig en moet je 120 centimeter stoep overlaten. In Rotterdam is geen toestemming van de gemeente nodig, daar moet je 180 centimeter aan stoep overhouden.

Ecosysteem

Volgens stadsecoloog Remco Daalder brengen geveltuinen de stad veel voordelen. ''Als iedereen er een neemt, heb je er een enorme hoeveelheid groen bij. Dat is leuk voor de mensen, maar ook voor insecten en vogels. Je brengt een heel ecosysteem op gang.''

Waterafvoer

Maar vooral voor de waterafvoer in de stad is het goed. "Geveltuinen vangen regen op. Na een droge periode, zoals nu, komen er vaak zware regenbuien. Als die op steen belanden, stroomt het water direct naar het riool. Dat kan vollopen en zo kunnen hele kelders overstromen. Dat kan miljoenenschade opleveren."

Het water kan beter in de aarde – dus bijvoorbeeld in een geveltuin – belanden. "Dan gaat het de grond in en wordt het daar opgeslagen. Zo loopt het riool niet over."

Vooruitdenken

Het is volgens Daalder belangrijk om daar in nu al over na te denken voor de toekomst. "In steden wonen mensen dicht op elkaar. Groen dempt in warme zomers de temperatuur en kan de waterhuishouding op orde houden. Zo komen de straten niet blank te staan."

Tussenstand

Op het moment van publiceren van dit artikel waren er 73 nieuwe geveltuinen aangelegd. De laatste tussenstand en alle informatie over het aanleggen van je eigen geveltuin vind je op deze website.

Bekijk hier de video:

02:02
Jouw
Lees ook:
Jouw rol in het ecosysteem – dirigeren of participeren?